Samenspel

Samen leren, samen spelen, samen presenteren

Dat is waar DUMS voor staat. Wij vinden dat je niet eerst een instrument hoeft te leren spelen, of te leren zingen, om dan pas samen muziek te kunnen gaan maken. Bij ons is samen muziekmaken deel van het leerproces, en is muziek de voertaal van dat leerproces. Wij bieden samenspeelpaketten aan waardoor je als cursist de mogelijkheid hebt om naast je individuele of duo les ook elke week samen muziek te maken met je docent en je medeleerlingen.

Zo kunnen jonge leerlingen al vanaf het eerste jaar samen muziek maken van klassiek, pop en jazz tot aan wereldmuziek in de verschillende samenspeelgroepen van Young DUMS of Join the Band. Voor degenen die al iets langer spelen of zingen is er het kamermuziekaanbod van &SEMBLE, de koren, de vocalgroep, de Big Band, Salsa- en de Jazzband.

Kies hieronder één van onze twee locaties. Dan vind je snel het aanbod van de docenten die daar lesgeven. Schrijf je nu in en jouw docent neemt contact met je op.

Locaties lessen

 • Dr. Loevenhout & Consorten is een workshop-orkest van SpaargarenMuziekFabriek in Utrecht.
  Het workshop-orkest bestaat uit verschillende hout- en koperblazers en een geoliede ritmesectie van elektrisch bas, drums en piano en/of gitaar.
  De groep speelt pakkende en aanstekelijke arrangementen van jazz-, blues-, funk- en Latin-stukken (denk bijvoorbeeld aan muziek van Benjamin Herman/New Cool Collective, Horace Silver, Henry Mancini en diverse filmtunes). Gloedvol samenspel wordt afgewisseld met enthousiaste solo’s.

  De aandacht ligt zowel bij het goed spelen van de arrangementen (techniek, interpretatie, samenspel) als bij de improvisatie over de sologedeeltes.

  Cursisten moeten goed noten kunnen lezen en een aantal jaren les gehad hebben. Voor sommige instrumenten is het aantal deelnemers beperkt. Belangrijk: affiniteit met pop, jazz, latin of geïmproviseerde muziek!
  Dr. Loevenhout & Consorten zal regelmatig te vinden zijn op diverse podia in Utrecht en omstreken.Niveau-aanduiding: gemiddeld

  Dr. Loevenhout & Consorten repeteert twee-wekelijks op maandagavond in DUMS op het Domplein nr. 4.
  Start seizoen 2021 / 2022: maandag 13 september
  Tijd: 20:30 uur
  Lesduur: 1,5 uur
  Prijs voor 18 lessen (dus het hele seizoen, twee-wekelijkse lessen): 365 euro
  Contactpersoon/arrangeur/muzikaal leider: Iman Spaargaren

  Door wie:Iman Spaargaren
  Waar:Domplein 4
  Wanneer:maandag, tweewekelijks
  Hoe laat:20.30
  Kosten:€ 365
  Voor wie:gevorderde spelers
  Aanmelden:iman@imanspaargaren.nl
  Informatie:iman@imanspaargaren.nl
  Aanmelden
 • StartAfresh! is een grote band uit Utrecht onder leiding van arrangeur en saxofonist Iman Spaargaren (www.imanspaargaren.nl). De groep gaat komend seizoen van start met een breed repertoire aan verfrissend gearrangeerde jazz-, blues- en funkgrooves met veel ruimte voor improvisatie (zoals muziek van James Brown, Thelonious Monk, The Haggis Horns, Narcos-filmmuziek). Strak samenspel & brandende solo’s & speelplezier!
  De ritmesectie bestaande uit gitaar, keys, elektrische bas en drums wordt aangevuld door een stevige blazerssectie van fluit, saxen en koper. StartAfresh! zal het komende seizoen vaak van zich laten horen op verschillende podia!

  De aandacht ligt zowel bij het goed spelen van de arrangementen (techniek, interpretatie, samenspel) als bij de improvisatie over de sologedeeltes.

  Cursisten moeten goed noten kunnen lezen en een aantal jaren les gehad hebben. Voor sommige instrumenten is het aantal deelnemers beperkt. Belangrijk: affiniteit met pop, jazz, latin of geïmproviseerde muziek!
  StartAfresh! zal regelmatig te vinden zijn op diverse podia in Utrecht en omstreken.

  Contactpersoon/arrangeur/muzikaal leider: Iman Spaargaren

  StartAfresh! repeteert twee-wekelijks op maandagavond in DUMS op het Domplein nr. 4

  Niveau aanduiding: gevorderd

  Start seizoen 2021 / 2022: maandag 20 september
  Tijd: 19:30 uur
  Lesduur: 2,5 uur
  Prijs voor 18 lessen (dus het hele seizoen 2021 / 2022, twee-wekelijkse lessen): 460 euro
  instromen is mogelijk.

  Hier vind je de meest recente video en hier staan nog meer leuke video’s van de band!

  Door wie:Iman Spaargaren
  Waar:Domplein 4
  Wanneer:twee maandagen per maand
  Hoe laat:19.30
  Kosten:€ 460
  Voor wie:gevorderde spelers
  Aanmelden:iman@imanspaargaren.nl
  Informatie:iman@imanspaargaren.nl
  Aanmelden
 • In 8 lessen gaan we als groep met techniek aan de slag. Geen drumstel, alleen maar een oefenpad en volledig focussen op single strokes, double strokes, paradiddles, flams, Moeller techniek, snaredrum etudes en nog veel meer! Een uitdagende cursus waarin we je techniek flink bijspijkeren met als gevolg meer controle, meer uithoudingsvermogen meer snelheid!

  Door wie: Otto de Jong
  Aantal lessen: 8 lessen van 45 minuten
  Lesdag: Maandag of zaterdag
  Instrumenten: Drums
  Niveau: Gevorderd
  Aantal deelnemers: Minimaal 4 deelnemers
  Kosten: € 90,- p.p.
  Aanmelden
 • In deze cursus laat ik je kennis maken met Balkanmuziek, en in het bijzonder met de Macedonische muziek. Ervaar de traditionele melodieën uit dit deel van Europa met hun typerende ongelijke ritmes, samen met traditionele zang en unieke danspatronen.
  Cvetanka Sozovska, afkomstig uit Macedonie introduceert de cursus als volgt: op de Balkan is er een spreuk die zegt: ‘probeer niet beter te spelen dan een Serviër, niet beter te spelen en zingen dan een Bulgaar, maar vooral niet beter te spelen, te zingen en te dansen dan een Macedoniër’.
  Ik zou graag mijn kennis van deze kunstvormen (instrumentaal zang en dans) willen delen en samen willen genieten van de bijzonder folklore van de Balkan om zo een beter beeld te geven van de tradities van de verschillende streken en landen.

  Wat: Balkanmuziek en Macedonische muziek met Cvetanka
  Wanneer: maart-juni 2021, 1 keer per maand op een vrijdagavond, tijd n.t.b.
  Door wie: Cvetanka Sozovska
  Voor wie: gevorderde volwassen en jongeren
  Kosten: € 100,- p.p. bij een minimum van 4 cursisten
  Aanmelden
 • De BigBand van De Utrechtse Muziekschool zoekt trompettisten en trombonisten.

  Onze BigBand is een van de leukste en meest toonaangevende ensembles van DUMS, met een strakke ritmesectie en een 10-koppige blazerssectie (sax, trompet en trombone). Er is nog plaats voor extra trompettisten en trombonisten. Andere instrumenten, zoals klarinet en sopraansax, zijn in overleg ook mogelijk.

  De BigBand bestaat uit een leuke en diverse groep muzikanten die nieuwe bandleden graag verwelkomen.

  Het repertoire is gevarieerd. We spelen Funk, Latin, Fusion en traditionele BigBand stukken, waarbij er ruimte is voor improvisatie. We treden 5 x per jaar op binnen en buiten de muziekschool, soms in samenwerking met zangdocente Lilian Hak en haar leerlingen. Deze band is voor de bigbandliefhebber een genot om in te spelen en om naar te luisteren!
  Bekijk onze video voor een impressie:

  Niveau: Minimaal 5 jaar les of aanstormend talent.
  Je moet goed van bladmuziek kunnen lezen.
  Plaatsing gaat altijd in overleg met de docent.
  Lestijden: Normaal zijn de bandrepetities op donderdagavond tussen 20.00-21.30.
  Aantal lessen: 38 weken
  Prijs: € 370,- incl. BTW
  Docent:
  Aanmelden
 • Salsa de Hoy (blazers – zang – percussie – bas en piano): traditioneel en modern salsa-repertoire, met af en toe optredens.

  Instrument beheersing vereist, instromen in overleg.

  Instrumenten: zang, blazers, percussie, bas, piano. Evt. strijkers en gitaar (onder voorbehoud).

  Docent: Jens Kerkhoff
  Duur: jaarcursus o.b.v. 1½ lesuren per week
  Prijs jaarcursus: € 400,- ex. BTW
  Vacatures: koper (trompet of trombone)
  Aanmelden
 • Bandcursus pop- of jazz

  Speel je al een instrument of zing je en wil je graag in een band spelen? Dat kan!

  Onder leiding van een bandcoach worden er liedjes ingestudeerd. Dit kunnen bestaande liedjes zijn, maar er is ook ruimte voor eigen werk. De nadruk ligt op samenspel; hoe werk je samen met elkaar aan verschillende liedjes, hoe kun je samen je muzikale vaardigheden verbeteren en hoe treed je als band naar buiten. Ook wordt er aandacht besteed aan de presentatie, want we werken samen toe naar een optreden.

  Uiteraard is het doorgaan van de workshop afhankelijk van het aantal aanmeldingen; er moet een band te vormen zijn.

  Door wie: Niels Nuiver
  Aantal lessen: 10 lessen van 60 minuten
  Wanneer: n.t.b.
  Aantal deelnemers: Minimaal 4 leerlingen
  Kosten: € 150,00
  Aanmelden
 • Speel je al een instrument of zing je en wil je graag in een band spelen? Dat kan!

  Het samenspelen in een band is een hele waardevolle toevoeging als je je verder wilt ontwikkelen op je instrument. In deze cursus doe je o.a. ervaring op met samenstellen van repertoire (afkomstig van de docent of deelnemers zelf), het samen repeteren van een muziekstuk, het muzikaal reageren op elkaar, eigen muzikale input toepassen.
  Enige handigheid op je instrument is welkom, maar je hoeft echt nog geen virtuoos te zijn om te kunnen samenspelen. Met de juiste begeleiding van de bandcoach (die je met een paar noten spelen ein een nummer al op weg helpt) kun je al heel snel meespelen in een groepje. Als je als gitarist weet hoe je een aantal akkoorden moet spelen, of als je als bassist bijvoorbeeld de noten weet terug te vinden binnen de eerste vijf fretten, kom je al een heel eind.

  Als de band het wil, kan er uiteindelijk toegewerkt worden naar een optreden voor publiek. Dat is elke keer weer een hele uitdaging, maar geeft elke deelnemer uiteindelijk een enorme kick als het goed lukt!
  20 lessen van 60 minuten €299,00 p.p. 
  Minimaal aantal deelnemers: 4
  Cursusdata in overleg, na aanmelding.
  Locatie: Leidsche Rijn
  Als een cursus later in het jaar start, wordt een minder aantal lessen in rekening gebracht, of er kan in overleg aan aanpassing van de lestijd gedaan worden, als het lesrooster van de docent dat toelaat.
  Door wie:Pieter Hoogervorst
  Waar:Leidsche Rijn
  Aanmelden