Ensembles

INDELING TRAIECTUM 2021-2022

TraieCtum is hét talentontwikkelingsprogramma van Utrecht, georganiseerd door DUMS De Utrechtse Muziekschool in samenwerking met conservatoria, grote amateurgezelschappen en festivals. In 25 weken ontwikkel je jouw talent op verschillende manieren. Je vormt een ensemble of band met getalenteerde leeftijdsgenoten en volgt modules waarmee jij je eigen talent vormgeeft. Je zal spelen op verschillende podia en krijgt masterclasses van professionals! Het programma vindt plaats op zaterdag.

ENSEMBLE 1

Ensemble leider Mariëtte Landheer Zaterdag | Studio 108 | 14.00-14.45 uur
Jelte van Hestcello
Floris van der Rijstpiano
Oefenlokaal Studio 108 | 12.00-17.00 uur

ENSEMBLE 2

Ensemble leider Mariëtte Landheer Zaterdag Studio 108| 14.45-15.30 uur
Quintsia van BunnikDwarsfluit
Lotte van de MerweGitaar
Roos van Oorschotpiano
Oefenlokaal Studio 108 | 12.00-17.00 uur

ENSEMBLE 3

Ensemble leider Cvetanka Sozovska Zaterdag | Studio 013 | 14.00-14.45 uur
Zoe YaoPiano
Varvara BeznosiukPiano
Oefenlokaal Studio 013 & — | 12.00-17.00 uur

ENSEMBLE 4

Ensemble leider Cvetanka Sozovska Zaterdag | Studio 013 | 14.45-15.30 uur
Maki MotodaDwarsfluit / zang
Rosa BoereboomPiano
Oefenlokaal Studio 013 & | 12.00-17.00 uur

BAND 1

Ensemble leider Paul van de Calseijde Zaterdag | Studio 002 | 14.45-15.30 uur
Linde GeboersGitaar
Bart CoumansGitaar
Jara van LieshoutDrums
Evin KooyPiano
Oefenlokaal Studio 002 | 12.00-17.00 uur

BAND 2

Ensemble leider Paul van de Calseijde Zaterdag | Studio 002 | 14.45-15.30 uur
Nanja BlomPiano / zang
Mees PutmanTrompet
Bisou FavierPiano / zang
Luuk GrootenDrums
Kay vd BergGitaar
Mink JaspersSaxofoon
Oefenlokaal Studio 002 | 12.00-17.00 uur

Community

INTERACTIEVE WORKSHOPS

Centraal in TraieCtum staat de Community: iedere week een verrassende, inspirerende en interactieve workshop door een gerenommeerd musicus van een conservatorium of met een andere interessante achtergrond. De Community is voor alle talenten samen.

De Community is wekelijks van 13.00u – 14.00 uur in de Marnixzaal.

De community wordt wekelijks verzorgd vanuit één van de volgende divisies:

Alida Schat

 • 13 november
 • 20 november
 • 4 december
 • 18 december

Pop & Jazz

 • 11 december
 • 5 februari
 • 26 maart
 • 14 mei

Klassiek

 • 18 december
 • 29 januari
 • 12 maart
 • 9 april
 • 21 mei

Oude muziek

 • 15 januari
 • 12 februari
 • 19 maart
 • 16 april
 • 4 juni

Wereldmuziek

 • 22 januari
 • 19 februari
 • 2 april
 • 23 april
 • 11 juni

C-lab

Keuzemodules

Kies je eigen traject! De C-labs starten in december. Per C (Creatie, Coördinatie, Context, Concert en masterClass) kies je één module uit. Iedere module duurt twee weken en is 45 minuten per keer; van 14.00 uur tot 14.45 uur of van 14.45 uur tot 15.30 uur. Via de knop ‘aanmelden” hieronder kun je je in eén keer aanmelden voor alle modules.

AANMELDEN

Creatie

11 december

Waar komt de klank vandaan?

Docent: Lea Zantinge

Een fenomenologisch onderzoek: Wat zijn ‘klinkende’ eigenschappen van verschillende soorten materiaal, zoals bijvoorbeeld hout of metaal? Kan ik dat onder woorden brengen? Wanneer komt de klank het beste uit het materiaal tevoorschijn? Hoe is mijn verhouding daartoe en hoe zit dit eigenlijk bij mijn eigen instrument? Dit zijn vragen waar we ons spelenderwijs mee bezig houden en opzoek gaan naar antwoorden. Breng je eigen instrument (indien mogelijk) mee naar de workshop.

18 december

Arrangeren met behulp van Musescore

Docent: Hans Lub

Om een taal te leren verstaan is het goed om ‘m te leren spreken. Niet alleen muziek, maar ook muzieknotatie is ook zo’n taal. Het is toch raar als je alleen maar noten leest en ze nooit schrijft? Dat schrijven gaat heel soepel met het gratis programma Musescore, en je kunt meteen horen wat je hebt opgeschreven. In deze workshop krijg je een intro in wat mogelijk is, aan de hand van een voorbeeld waarin je vanuit een simpele leadsheet een eigen arrangement maakt. Na afloop kun je meteen zelf aan de slag!

15 & 22 Januari Improvisatie Docente: Oksana Ivashchenko

Improviseren kun je leren. Je start vanuit je eigen muziekstuk. De onderdelen melodie, ritme en harmonie zijn de basisvoor jouw ontdekkingsreis. Van het oude stuk ontstaat iets nieuws – je eigen stuk. Hier ontwikkel je op je eigen niveau je creatieve vermogen.

15 & 22 Januari

Hoe maak je een lied (compositie) in twee lessen

Docent: Paul Pallesen

We gaan uitvinden hoe je met een simpele melodie, ritmisch motiefje, een paar mooie akkoorden of vette groove en nummer kan componeren. Wat voor vorm krijgt de compositie of het lied en hoe bouw je dat op? Hoe zorg je dat het een dynamisch nummer wordt? Voor de workshop moet je het leuk vinden om snel iets te bedenken én kunnen geven en nemen.

Coördinatie

5 & 12 februari

ADEMHALING, HOUDING EN BEWEGING

Docente: Lea Zantinge

Dit lab is helemaal zonder instrument. Hoe zit je rechtop? Draagt een goede houding bij aan een goede performance? Wat is goed ademhalen eigenlijk? Wat is een gezonde manier van bewegen? En hoe geconcentreerd ben je eigenlijk als je aan het oefenen of spelen bent?

5 & 12 februari VOCAL MELODY Docent: Jurriaan Grootes

Aan de hand van het zingen in een groep worden aspecten als hoofd- en tegen-melodie, één- stemmig en meerstemmig behandeld. Hoe begin je een melodie en waar gaat de melodie heen? Wat heeft melodie met ritme te maken? Wat gebeurt er als je melodieën tegelijk met elkaar combineert? Kun je een melodie makkelijk nazingen? Kun je zelf een melodie verzinnen of afmaken?

19 februari & 12 maart RHYTHM Docent: Otto de Jong

Aan de hand van (body)percussie in een groep worden zowel unisono als polyritmische patronen gespeeld en verwerkt in een korte compositie. Welk effect heeft welk ritme? Hoe arrangeer je een ritmisch patroon naar meerdere instrumenten? Kun je zelf wat verzinnen of arrangeren? Wat is eigenlijk het verschil tussen tempo en ritme?

19 februari & 12 maart

INTERACTIEVE SOLFEGE

Docent: Naut de Bruin

Kun je een melodie, ritme of harmonie naspelen die voorgespeeld wordt? Wat is daar eigenlijk het belang van en wat kun je er mee? Hoe kun je een voorgespeeld fragment uitzoeken en eigen maken?

Context

26 maart & 2 april MUZIEKSTIJLEN DOOR DE EEUWEN HEEN Docent: Olga de Kort

Waarom zijn er zoveel verschillende muziekstijlen? Welke ken je, wat is je lievelingsstijl en waarom? We gaan in vogelvlucht door de geschiedenis (van de oudste stijlen tot op heden), we gaan stijlen herkennen in je eigen muziek en improviseren in je lievelingsstijl.

26 MAART & 2 april

NOTEN LEZEN

Docent: Marinthe Jansen

Waarom moet je eigenlijk noten kunnen lezen? Aan de een kant zijn de toonhoogtes en de andere de ritmes. Wat is ‘onderverdelen’? We leren over de basis kenmerken zoals verschillende sleutels, verschillende maatsoorten enz. En ook over snelle manieren van noten leren lezen. Een interactieve les met gezamenlijk iets lezen en partijen wisselen.

9 & 16 april MUZIEKTHEORIE: TOONLADDERS Docent: Lucia Marrucci

Mineur, majeur, pentatonisch: waarom zijn er zoveel toonladders? We gaan zelf toonladders opbouwen en benoemen. We leren de toonladders te transponeren van een blad en op het gehoor.

9 & 16 april

MUZIEKTHEORIE: AKKOORDEN

Docent: Olga de Kort

Wat betekenen al die akkoordsymbolen? Hoe zijn akkoorden opgebouwd en welke horen bij elkaar? We gaan akkoorden herkennen in je eigen muziek en improviseren over akkoordpatronen. Ook leer je hoe de akkoorden die je uit het hoofd speelt, zelf op papier correct kan opschrijven.

CONCERT

14 & 21 mei

RELAXT OP HET PODIUM

Docente: Beate Loonstra

Misschien ken je het gevoel dat je vóór iets belangrijks kriebels in je buik voelt. Dat je je iets anders gedraagt dan normaal, sneller gaat praten, of juist langzamer. Kortom: je bent zenuwachtig. Dat is helemaal niet erg maar het is jammer als je daardoor minder lekker muziek maakt. In deze les leer je hoe je daarmee om kunt gaan.

14 & 21 mei PROMOFILMPJE MAKEN Docent: Gerben Klein Willink

Youtube/Instagram staat vol met leuke muziekfilmpjes. Dat is een goede manier om anderen te laten zien wat je kan, wat voor muziek je speelt, wat er bijzonder is aan jullie en wie jullie zijn. We gaan in deze les een filmpje maken van je band/ensemble. Dat kan op heel veel manieren. Waar neem je het op, hoe lang wordt het, wel/geen interview, etc. We gaan kiezen wat bij jou/jullie past en daarvoor een plan maken.

4 & 11 juni ZELF EEN OPTREDEN ORGANISEREN Docent: n.t.b

In deze module ga je zelf een optreden of concert organiseren. We helpen je natuurlijk! Je leert wat er allemaal bij komt kijken als je zelf, of met je groep, een optreden gaat organiseren. Denk aan; welke locatie is geschikt (TivoliVredenburg of een koffietentje?), hoe bereid je je muziek goed voor, hoe kom je aan je publiek, hoe plan je alles, etc. Er komen klassieke en jazz/pop docenten om dit heel belangrijke onderwerp bij jullie dichterbij te brengen.

4 & 11 juni

GOED STUDEREN

Docent: Nanette van Amerongen

Hoe studeer je nu echt efficiënt en kun je de focus leggen op wat echt belangrijk is? We kennen allemaal het volgende fenomeen… “ik heb echt uren gestudeerd en in plaats van verbetering wordt het alleen maar slechter” Op een goede manier studeren is een studie op zich. Door goed te kijken waarom je bepaalde dingen niet beheerst kun je veel sneller en beter je doel bereiken. Door oefeningen te bedenken en toonladders in te zetten kom je sneller tot beter resultaat ipv steeds dingen over te doen en nog erger… fouten instuderen!

MasterClass

29 januari

MASTERCLASS

Lisa Eggen

Speel met je ensemble voor een bekende musicus en ontvang tips en tricks die je nog niet eerder kreeg.

19 maart

MASTERCLASS

Femke IJlstra

Speel met je ensemble voor een bekende musicus en ontvang tips en tricks die je nog niet eerder kreeg.

23 april

MASTERCLASS

Marc Danel

Speel met je ensemble voor een bekende musicus en ontvang tips en tricks die je nog niet eerder kreeg.

18 juni

MASTERCLASS

N.t.b.

Speel met je ensemble voor een bekende musicus en ontvang tips en tricks die je nog niet eerder kreeg.