DUMS zoekt muzikaal talent!

Je kon bij DUMS al terecht voor muzieklessen van inspirerende docenten, in een grote verscheidenheid aan instrumenten en stijlen. Sinds afgelopen maand kun je daarnaast ook bij ons terecht voor bijzondere live-optredens. Maar nu kun je bij DUMS ook terecht voor een uniek muzikaal talentontwikkelingsprogramma: TRAIECTUM. Ben of ken je jong muzikaal talent, tussen 8 en 18 jaar oud? Lees dan vooral verder en meld je aan!

TRAIECTUM is een uniek talentontwikkelingsprogramma van DUMS, samen met conservatoria, amateurgezelschappen, festivals en de Gemeente Utrecht. Wat het zo uniek maakt? Doordat je jouw muzikale talent een half jaar lang iedere zaterdag kunt aanscherpen en ontwikkelen. Je speelt samen met andere muzikale talenten, krijgt masterclasses van professionals en zult spelen op verschillende podia. In 25 weken volg jij een muzikale module, waarin je je eigen talent vormgeeft. Wat dat kost? Geen cent, alleen talent!

Deelname aan TRAIECTUM is gratis. Maar je moet wel eerst op auditie. En die vinden plaats op zaterdag 31 oktober, op Domplein 4, in de Marnixzaal van DUMS.

Waaraan je moet voldoen om aan de auditie te kunnen meedoen? Minimaal twee jaar ervaring op je eigen instrument, minimaal twee jaar muziekles in Utrecht, maar vooral: een groot talent en motivatie! Lees hier meer en meld je aan! Tot TRAIECTUM!

A.s zaterdag, 24 oktober: ‘ Beethoven op bezoek’ in Marnixzaal

De komende maanden vinden er regelmatig kamermuziek-optredens plaats in onze sfeervolle Marnixzaal. A.s. zaterdag, 24 oktober, brengt het Cugnon Project Beethovens zevende symfonie ten gehore, in een prachtige bewerking voor strijkkwintet. Het is een live-presentatie van het eerdere online evenement ‘Beethoven op Bezoek’, waarbij Beethovens symfonische werk in kamermuziekbezetting naar de huiskamer werd gebracht. Het concert wordt twee keer gespeeld, om 18:00 en 20:00 uur, voor maximaal 30 man publiek, inachtneming van alle geldende corona-maatregelen. In dit concert spelen:  Anna Steenhuis & Chris Duindam op viool, Hannah Donohoe & Veronika Lenartova op altviool en Gied van Oorschot op cello. Tickets kosten 15 euro en zijn te bestellen via de site van het Cugnon Project.

DUMStad gaat door, met Jong klassiek (18-10) en Jazz (25-10)

De tijd vliegt: amper begonnen, is DUMStad deze herfstvakantie alweer toe aan zijn zevende en achtste editie. Zwaartepunt op 18 oktober ligt op Jong Klassiek. Geniet van optredens van het Skazka Kwartet, Cugnon Junior en de Jong en Junior-afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (DJO). Een week later, op 25 oktober, cureert UJazz een mooi divers jazzprogramma, met uitstapjes naar wereldmuziek. Lees er hieronder meer over.

DUMStad gaat door, in aangepaste versie

Amper vers van start, zal DUMStad ook de komende weken verder gaan op zondagmiddag. Wel zullen we het programma op diverse plekken aanpassen, om de middagen voor iedereen extra veilig en genietbaar te maken. Zo zal het cafe, waar afstand houden lastiger is dan in Torenzaal en Marnixzaal, de komende weken niet als optreedlocatie gebruikt gaan worden. Maar zoals bezoekers van de afgelopen weken al hebben kunnen ervaren: we kijken vooral naar wat wel kan. En bewaren daarbij de veilige afstand. Met maximaal 30 bezoekers per keer.

Zondag 25 oktober: UJazz middag

In samenwerking met DUMS brengt U Jazz op zondag 25 oktober een programma met amateurbands, DUMS- en conservatoriumensembles. U Jazz wil lacunes in het Utrechtse jazzaanbod opvullen en de liefhebbers laten genieten van minder commercieel georiënteerde vormen van jazz.
Vanaf de oprichting in 2011 heeft U Jazz de activiteiten gericht op het stimuleren en overeind houden van een brede, lokale jazzscene.

Deze middag spelen zes kleine ensembles in de Marnixzaal en in de Torenzaal van DUMS. Let op: de shifts van 13 uur en 15 uur kennen een ander programma, met telkens drie verschillende acts.

Shift 1: Saxuo

Het duo Saxuo bestaat uit Conny de Bruin (tenorsax) en Hans Woutersen (baritonsax). Dit saxofoonduo brengt twee saxofoons mooie, sfeervolle melodieën ten gehore. Hoewel de saxofoon natuurlijk bij uitstek een melodie-instrument is wekt Saxuo door steeds twee melodielijnen kunstig in elkaar te vlechten toch altijd de suggestie van meer op. Het duo laat horen dat met een minimale bezetting muziek heel spannend kan zijn. Saxuo – Torenzaal, 13:00-13:30 uur

Shift 1: Bieslook Karavaan

Bieslook Karavaan werd in 2015 opgericht en serveert, met Amsterdam als thuishaven, sfeervolle muziek van over de hele wereld met een verrassende bezetting van professionele en semiprofessionele muzikanten uit Nederland, Turkije en Zwitserland. Klankkleuren? Een handje vol klezmer kruiden, Zuid-Amerikaanse warmte en een vleugje Frankrijk… Bezetting (op 25-10): Michiel van Elk (accordeon), Daniel van den Hanenberg (contrabas), Safak Eker (percussie), Lonneke Kegels (zang), Stéfanie Laupre (gitaar). Bieslook Karavaan – Marnixzaal, 13:35-14:15 uur.

Shift 1: Trio Club Caldo

Trio Club Caldo speelt sfeervolle Django Reinhardt melodieën (gipsy jazz). Met Floris op sologitaar, Ivo op slaggitaar en Pit Hermans op cimbaal en cajon. Trio Club Caldo – Torenzaal, 14:20-14:50 uur.

Shift 2: Ab Oriente

Het ensemble Ab Oriente, bestaande uit klarinettist Jan Cremers en ney/darbuka-speler Sattar al Saadi, zoekt de inspiratie in een smeltkroes van klassieke Arabische en westerse muziek, met een flinke scheut jazz. Ab Oriente – 15:15-15:50 uur, Marnixzaal

Shift 2: Leeuwenburg / Teunissen Tweetet

De combinatie van Willem Leeuwenburg (contrabas) en Eugène Teunissen (bariton sax) zonder begeleiding van enig akkoord- of percussie-instrument is niet erg gangbaar. Twee instrumenten die lijken te zijn ontworpen voor het begeleiden van een orkest (al zijn er door de eeuwen heen veel solopartijen voor geschreven) worden door het duo gebruikt als solo-instrument. Hierdoor bestaat het tweetet uit louter solisten, die elkaar nooit in de weg zitten. Het Leeuwenburg/Teunissen Tweetet – 15:55-16:25 uur, Torenzaal

Shift 2: Salsa de Hoy

De Salsa De Hoy band van DUMS staat onder de inspirerende leiding van Jens Kerkhoff. Jens is bij DUMS docent voor percussie (Latin, wereldmuziek / lichte muziek) en verzorgt naast percussie-les, ook masterclasses en band-coaching. Salsa De Hoy – 16:25-17:00 uur, Marnixzaal

Gratis tickets zijn al te bestellen – en wel hier. Er zijn er dertig per shift beschikbaar. Een donatie ter plekke wordt zeer gewaardeerd.

Zondag 18 oktober: Jong Klassiek

Zondag 18 oktober staat in het teken van Jong Klassiek. Cugnon Junior laat jonge talentvolle strijkers groeien en bloeien, in samenspel met professionale kamermuzikanten. Het Skazka Kwartet smelt daarna de werelden van Beethoven en Grimm samen in de sprookjesvoorstelling Ludwig en de prinses.

En twee afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (Jong en Junior) spelen hun eerste concert sinds meer dan een half jaar: het Domstad Jong Orkest doet dat in de eerste shift zondagmiddag (die van 13:15 uur) en het Domstad Junior Orkest doet dat in de tweede shift (die van 15:15 uur). Update van 16 oktober: de optredens gaan door, met maximaal 30 bezoekers, allen op het balkon van de Marnixzaal.

Tickets voor de middag zijn gratis en hier te reserveren. Een donatie ter plekke wordt zeer op prijs gesteld. Per shift zijn er maximaal dertig tickets beschikbaar.

DUMS blijft voorlopig open

De verscherpte coronamaatregelen, zoals ze op 14 oktober 2020 voor minimaal vier weken van kracht gaan, hebben uiteraard ook gevolgen voor DUMS. Welke dat precies zijn, zal donderdag 16 oktober duidelijk worden, met de geactualiseerde noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht.

Tot die tijd zullen de muzieklessen en repetities voorlopig zoveel mogelijk blijven doorgaan. In de gangen van Domplein 4 worden mondkapjes verplicht gesteld. Heb je geen mondkapje bij je? Dan kun je er een verkrijgen bij de receptie.

De DUMStad-zondagmiddagen, zoals ze afgelopen maand zijn begonnen, zullen de komende weken vooralsnog ook doorgaan, zij het in aangepaste vorm. Om de optredende musici te steunen in deze cultureel duistere dagen en te garanderen dat de beperkt beschikbare plaatsen, ook daadwerkelijk gebruikt zullen worden, zal er wel gevraagd worden om een donatie. Vanaf 1 november zal bovendien een toegangsprijs van 5 euro gehanteerd worden.

Ook de overige live-programmering, zoals het Rietveld Ensemble op zaterdag 17 oktober, Beethoven op bezoek door het Cugnon Project op zaterdag 24 oktober en Tjerk Ridder´s voorstelling Bonne Route op 7 november, zullen vooralsnog blijven doorgaan, maar telkens met een strikte publiekscapaciteit van dertig personen. Cafe du Dome, het cafe op de begane grond van Domplein 4, zal helaas minimaal vier weken gesloten blijven.

Hou voor verdere updates deze website en onze Facebook-pagina in de gaten.

Komende zondag bij DUMStad: Balkan-special!

Komende zondagmiddag is het tijd voor de tweede Wereldmuziek-editie van DUMstad. Ditmaal leggen we de muzikale focus op het Zuidoosten van Europa. Het vermaarde duo Aleksandra Popovska (zang) en Cvetanka Sozovska (piano) brengt een mooie Macedonische mix ten gehore. Het onweerstaanbare gezelschap Scheepskameel brengt ruige Balkan-klanken, getrokken uit de Hollandse klei. En het Catching Cultures Orchestra komt tot zijn muzikale kern, via een optreden in kleine bezetting. Wil je met hen meespelen? Ook dat kan vandaag!

Toegang voor DUMStad isgratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren, voor de ronde van 13 of 15 uur, is daarom noodzakelijk. Dat kan hier.

Macedonische mix

Met grote creativiteit, enorme ritmische soliditeit en een sterke melodische eigenschap, nemen Cvetanka Sozovska (piano) en Aleksandra Popovska (zang) je mee op reis naar het zuiden van Europa, waarbij ze de geesten van hun Balkan-voorouders oproepen, vermengd met hun eigen muzikale invloeden: van barok, via klassiek tot hedendaags. Samen brengen ze je in vervoering via een bloedstollende Macedonische mix.

Noordzeebalkan

Scheepskameel speelt Ruige Balkanklanken getrokken uit Hollandse zeeklei. Opzwepende NoordzeeBalkan over heftige liefde, grote ergernissen, tomeloze danslust en dorst. Scheepskameel combineert opzwepende Balkanmuziek met tranentrekkende Roma-traditionals en moddervette ritmes. Dit feestelijke geheel van uitheemse muziek en oer-Hollandse tekst heeft een zeer aanstekelijke werking.

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra uit Utrecht geeft de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de maatschappij en biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken. Zodoende wordt muziek van over de hele wereld samengebracht en biedt het vluchtelingen de kans om een netwerk op te bouwen.

CCO is dit najaar de ´huisband´ van de Wereldmuziek-edities van  DUMStad: elke maand doen ze daarin weer wat anders, om zo met zijn allen verder te kunnen groeien. Na een driedubbel optreden afgelopen maand (twee in de Marnixzaal en een spontane aftershow op de binnenplaats daarna), is CCO komende zondag ook weer te gast bij DUMS.

Ze geven in kleinere bezetting (8 personen) twee concerten in de Torenzaal, eentje in iedere shift van DUMStad. Erg leuk: tijdens de tweede shift zullen bovendien Cvetanka Sozovska en Aleksandra Popovska meejammen!

Maar jij kunt ook met CCO meespelen! Tussen 15 en 16 uur houden ze een speciale open repetitie voor iedereen (max. 20 personen) die zin heeft in muzikale verbinding. Interesse? Stuur even een mail naar hermine@catchingculturesorchestra.nl!

En wil je vooral luisterend genieten van DUMStad? Bestel dan een gratis ticket via onze ticketshop. De shift tussen 15 en 17 uur is al uitverkocht, maar voor de shift tussen 13 en 15 uur zijn nog tickets!

Tijdschema:

SHIFT 1 — 13:00-13:30 Aleksandra Popovksa & Cventanka Sozovska, 13:35-14:10 ScheepsKameel, 14:15-14:50 Catching Cultures Orchestra

SHIFT 2 — 15:15-15:45 Aleksandra Popovksa & Cventanka Sozovska , 15:50-16:30 ScheepsKameel, 16:35-17:15 Catching Cultures Orchestra & guests

Plus: tussen 15:00 en 16:00 uur – Open repetitie CCO

Tot ziens in DUMstad!

Concertserie Rietveld Ensemble in Marnixzaal

Na het succes van de eerste edities van DUMstad, gaat de Marnixzaal binnenkort ook voor reguliere voorstellingen open. Het internationale Rietveld Ensemble zal de Marnixzaal zelfs gedurende het hele seizoen 2020/21 gaan gebruiken als thuisbasis voor een maandelijkse concertserie, tot aan juni 2021. Het eerste optreden vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2020. Tickets daarvoor zijn hier te bestellen.

DUMStad programma oktober 2020

DUMStad is net nieuw in de stad, maar wordt nu door vele bezoekers al als aanwinst beschouwd voor de Utrechtse cultuursector. In oktober staan er weer vier mooie edities op de rol, met voor de edities op 4, 11 en 18 oktober telkens de maximum capaciteit van 30 bezoekers per shift. De toegang blijft gratis. Reserveer hier je tickets!

Zondag 4 oktober: Pop & Poetry (ILFU Fringe)

De vijfde DUMStad is een samenwerking met het International Literature Festival Utrecht. Tijdens de ILFU Fringe showcase kijken we onder meer uit naar het sprookjesachtige optreden van schrijfster Sholeh Rezazadeh met het duo MANKES, in het Nederlands, Turks en Perzisch. Speciale gast zijn de dada-routiniers van ZIMIHC, ZatIkMaarInHoogCatharijne.

Zondag 11 oktober: Wereldmuziek met Balkan-focus

Op 11 oktober heeft de tweede Wereldmuziek-middag een Balkan-accent. Het vermaarde duo Aleksandra Popovska (zang) en Cvetanka Sozovska (piano) brengt een mooie Macedonische mix ten gehore. Het onweerstaanbare gezelschap Scheepskameel brengt zwierige Noordzeebalkan. En het Catching Cultures Orchestra komt tot zijn muzikale kern, via een optreden in kleine bezetting. Ook houden ze vanmiddag een open repetitie. Wil je met ze meespelen? Stuur dan een mailtje aan hermine@catchingculturesorchestra.nl! Voor een ticket, klik hier!

Zondag 18 oktober: Jong Klassiek

Zondag 18 oktober staat in het teken van Jong Klassiek. Twee afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (Jong en Junior) spelen hun eerste concert sinds de lockdown. Cugnon Junior laat jonge talentvolle strijkers groeien en bloeien, in samenspel met professionale kamermuzikanten. En het Skazka Kwartet smelt de werelden van Beethoven en Grimm samen in de sprookjesvoorstelling Ludwig en de prinses.

25 oktober: UJazz middag

In samenwerking met DUMS brengt U Jazz op zondag 25 oktober een programma met amateurbands, DUMS- en conservatoriumensembles. U Jazz wil lacunes in het Utrechtse jazzaanbod opvullen en de liefhebbers laten genieten van minder commercieel georiënteerde vormen van jazz.
Vanaf de oprichting in 2011 heeft U Jazz de activiteiten gericht op het stimuleren en overeind houden van een brede, lokale jazzscene.
Deze middag spelen enkele kleine ensembles in de foyer, in de Marnixzaal en in de Torenzaal van DUMS. Binnenkort kunnen jullie lezen welke.

Zondag 4 oktober: DUMStad pop & poetry special met ILFU Fringe

Elke zondag programmeert DUMS onder de noemer DUMStad een verrassend muzikaal programma op verschillende plekken in het gebouw van de Utrechtse Muziekschool.

We hebben vier edities achter de rug, met telkens twee shifts per middag, en werken daarbij nauw samen met instellingen binnen en buiten het Utrechtse culturele veld. Op 4 oktober programmeren ILFU en DUMS deze dag samen, met acts uit het ILFU Fringe programma.

Ontdekkingstocht

Laat je meevoeren op ontdekkingstocht langs verschillende bijzondere acts van nieuw, aanstormend en ervaren taaltalent en vergeet niet een verhaal te trekken uit Nederlands eerste echte Verhalenmachine.

Een twee uur durend tour neemt je mee langs de volgende haltes:
De voorstelling Dit algoritme deugt niet van Aaron Mirck gaat over onze (ongemakkelijke) relatie met technologie. Over opgroeien in de 21e eeuw. Over influencers, Wikipedia, scrum-meetings, mindfulness, Vice, hele goede content, over protesteren en over je niet thuis voelen in een generatie.

Sholeh Rezazadeh & MANKES vergelijken poëzie met het dagboek van een zeedier dat op het land leeft en wil vliegen. Hun sprookjesachtige vertelling Muzitaal is een verhaal over onrustige geesten in de vorm van proza, poëzie en muziek, verteld in het Engels, Nederlands, Perzisch en Turks.

Schrijver Ali Amghar neemt je in zijn voorstelling Een stoel, het publiek en een verhaal mee in de wereld van meneer Slimani, die op het punt staat te verhuizen uit een buurt waar hij dertig jaar gewoond heeft. Een verhaal over heimwee, naar een plek en een tijd die er niet meer is.

Speciale gast ZatIkMaarInHoogCatharijne loopt al wat langer mee. We schrijven 1984; de term multidisciplinair was nog nauwelijks bekend, maar ZIMIHC was al bezig met muziek, gedichten, toneel en beeldende kunst. Met zang, gitaren, bas, veel percussie en kinderspeelgoed maakt Zimihc popmuziek die toegankelijk is voor iedereen die er oren voor heeft. Dada onder de Dom, werd de groep al geregeld genoemd. Zondag geldt die beschrijving ook letterlijk.
 
ILFU Fringe X DUMStad is te bezoeken in twee shifts. Om 13:00 en 15:00 start een tour die je langs alle voorstellingen meeneemt. Per tour is er plek voor maximaal 30 personen. Beide tours zijn gratis toegankelijk, zolang je vooraf je ticket reserveert.
Dat kan hier.
 
 

A.s. zondag in DUMStad: Bach, ukelele & mini-bigband

De vierde editie van DUMStad, zondagmiddag 27 september, laat verschillende muzikale werelden en benaderingen samensmelten.
Het Cugnon Consort laat het werk van Bach bruisen in de schitterende Marnixzaal, in de Torenzaal vormt het duo Verbraak Van Bijnen de kleinste big band ter wereld, terwijl je in het Ukelele Café o.l.v. DUMS-docente Mari-anne Hof in kort tijdsbestek een van de leukste instrumenten van het universum kunt leren bespelen.

Bruisend Bach door Cugnon Consort

Niemand spreekt muzikaal meer tot de verbeelding dan de componist Johann Sebastian Bach. Tijdens zijn lange voettochten was hij soms maanden zoek. Weken spendeerde hij in de gevangenis wegens ‘het koppig afdwingen van een ontslag’. Bach tart de wetten van harmonie en contrapunt met zijn ingewikkelde composities – zonder dat je het merkt. Door zijn eigenzinnige schrijfwijze haalt hij het uiterste uit ieders instrument om zo ongekende emoties op te wekken. Een selectie van werken voor strijkers brengt de persoon Bach eigenlijk heel dichtbij; de viool is uiteindelijk uitgevonden om de menselijke emotie uit te beelden. Dat begreep Bach als geen ander. Het Cugnon Consort laat Bach voor jou bruisen.

Verbraak Van Bijnen: de kleinste big band ter wereld

De kleinste big band ter wereld bestaat uit Joost Verbraak en Jan van Bijnen. Nadat ze eerder Freek de Jonge, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs begeleidden, laten ze nu op speelse wijze, vol verhalen en humor hun eigen muzikale wortels dichtbij komen: van mariachi-trompetjes tot draaiorgels, van dobro- tot banjogeluiden. Samen maken ze een uitgekiende mix van blues, New Orleans en bluegrass muziek.

Ukelele Café door Mari-anne Hof

Ukelele is snel aan te leren, makkelijk mee te nemen en niet duur om aan te aanschaffen. In het Ukelele Café leer je, onder enthousiaste leiding van DUMS-docente Mari-anne Hof, in vogelvlucht liedjes en akkoorden spelen. Basis-akkoordenkennis niet noodzakelijk!

Zin om te komen? Dan is ook reserveren noodzakelijk. Bestel hier je gratis ticket.

Tijdschema DUMStad 27 september:

Eerste shift: 13.00-13.30 Ukelele Cafe in foyer, 13.30-14.20 Bruisend Bach door Cugnon Consort in Marnixzaal, 14.20-15.00 Verbraak / Van Bijnen in Torenzaal

Tweede shift: 15.00-15.30 Ukelele Cafe in foyer, 15.30-16.10 Verbraak/Van Bijnen in Torenzaal, 16.10-17.00 Bruisend Bach door Cugnon Consort in Marnixzaal

Tijden zijn onder voorbehoud.

Eerste familievoorstelling bij DUMS: De Chinese nachtegaal en de keizer (8+)

Op zondagmiddag zijn we met DUMStad begonnen met mooi muzikaal programma in de genres klassiek, wereldmuziek, oude muziek, pop en jazz. Maar in de Marnixzaal zijn voortaan ook geregeld kindervoorstellingen te zien!

Volgende week zondagochtend, op 27 september, trappen we af met een prachtig sprookje, “De Chinese nachtegaal”, van Andersen – muzikaal vertolkt door de musici van Stichting Appeltaartconcerten. In de kerstvakantie zal dit stuk te zijn op het Kamermuziekfestival van Janine Jansen, in onze prachtige Marnixzaal volgende week alvast een voorpremiere. Kaartjes kosten slechts 4 euro en zijn te bestellen via deze link: https://dums.stager.nl/web/tickets/111009816

Sprookje van Andersen

“De Chinese nachtegaal” is een sprookje van Hans Christian Andersen over een keizer die hoort van een vogeltje in zijn rijk dat erg mooi kan zingen. Hij laat het vogeltje zoeken en als het gevonden is zingt het elke avond speciaal voor de keizer. Op een dag krijgt de keizer een gouden, mechanische nachtegaal en luistert dan alleen nog maar naar deze nepvogel. De echte nachtegaal besluit daarop te vertrekken.Als deze mechanische nepvogel op een dag kapot gaat, wordt de keizer ziek en dreigt te sterven. Maar gelukkig…. de echte nachtegaal komt terug en gaat weer voor de keizer zingen. Zó mooi zelfs dat de keizer weer beter wordt. Van dit sprookje werd een ballet gemaakt op muziek van Igor Stravinsky. Ook zijn er theaterstukken, een film en een musical op het sprookje gebaseerd.

En nu heeft componiste Monique Krüs op verzoek van Stichting Appeltaartconcerten dit sprookje op muziek gezet. Met een topcast bovendien! Mezzo-sopraan Karin Strobos zingt en vertelt. Ze wordt daarbij begeleid door Michiel Holtrop (altviool), Margreet Bongers (fagot) en Ernst Munneke / Daan Kortekaas (piano). Nynke van den Bergh doet de regie en de teksten zijn van Carel Alphenaar.Komt het horen! En zien!

Op ZONDAG 27 SEPTEMBER vindt een openbare generale repetitie plaats in De Utrechtse Muziek School (DUMS) op het Utrechtse Domplein. Deze generale repetitie begint om 11.00 uur en na afloop (rond 11.45 uur) is er appeltaart. En dat niet alleen: er is dan ook een nieuwe editie van DUMstad!

Cursusprijzen DUMS

Instrumentale lessen
Instrumentaal 45 min privéles € 1499 tot 21 jr / €1814 vanaf 21 jr*
Instrumentaal 30 min privéles € 1016 tot 21 jr / €1229 vanaf 21 jr*
Instrumentaal 20 min. privéles € 763 tot 21 jr / €923 vanaf 21 jr*
Duoles 30min € 559 tot 21 jr / €676 vanaf 21 jr*
Muziekles op maat: in overleg met je docent.

Samenspeelpakket S&MEN B&ND/&SEMBLE
&SEMBLE incl. duoles 30 min. € 695
B&ND incl. duoles 30 min. € 775
&SEMBLE incl. 20 min. privéles € 895
B&ND incl. 20 min. privéles € 975
&SEMBLE 40 min. Samenspeelles DUMS € 145
B&ND 40 min. alleen bandles DUMS € 225
&SEMBLE 40 min. Samenspeelles extern € 200
B&ND 40 min. alleen bandles extern € 300

Kindercursussen
Muziek op Schoot Dreumes € 79,
Muziek op Schoot Peuter € 99
Spelen met Muziek € 110
Kinderen ontdekken Muziek € 150

(*) DUMS is verplicht 21% BTW te rekenen over alle cursusgelden voor cursisten vanaf 21 jaar.

Zondag 20 september: eerste DUMStad met Wereldmuziek

Nadat de eerste twee edities succesvol in het teken stonden van pop en klassiek, organiseren we komende zondag de eerste DUMStad in het teken van onze divisie Wereldmuziek. We doen dat met een speciaal programma vol verbinding: niet alleen in muziek, maar ook in poezie en in storytelling. Het programma sluit af op de binnenplaats, met de circulaire vlooienmarkt van pandgenoten Circle That. Net als bij de eerste editie, kun je aansluiten bij twee rondes: een om 13 uur en een om 15 uur.

Note: The second shift (15-17h) on Sunday September 20th, will feature a storytelling performance from The Shah of Holland in English. During the first shift (13-15h), his performance will be in Dutch.

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken. Op die manier geeft het orkest de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de Nederlandse samenleving, in interactie met een divers publiek. De komende maanden zullen ze dat geregeld ook doen tijdens DUMStad, in een telkens wisselende setting.

Spotlight

De benadering van onze partner Spotlight sluit aan op die van Catching Cultures Orchestra. Gevestigd in Roosendaal (en straks ook in Utrecht), helpt Spotlight nieuwkomers in Nederland en daarbuiten, door hen een platform te bieden voor hun creatieve talenten. Behalve muziek doen ze dat onder meer ook op het gebied van beeldende kunst en dans. Tijdens DUMStad presenteren ze de Syrische dichter Bakri al-Jaber, die een muzikale dialoog aangaat met ud-speler Iyad Darwesh.

De in Den Haag woonachtige dichter Bakri al-Jaber gaat tijdens DUMStad #3 in muzikale dialoog met ud-speler Iyad Darwesh

The Shah of Holland

The Shah of Holland is het alias van Shah Tabibi. Afghaan van geboorte, werd hij op zijn vierde door zijn ouders naar Nederland gebracht.
Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is Shah storyteller. In The Shah of Holland neemt hij jou door middel van zijn verhalen mee in de wereld van een kleine jongen die zijn hele omgeving opnieuw moet leren ontdekken. Hij schijnt zijn licht op Nederlandse tradities vanuit de ogen van een kind. Soms met verbazing, altijd met humor en vooral met compassie. Hij wordt daarin begeleid door muzikanten Niek Hoevenaars en Nabil Mani Hij speelt zijn show tijdens DUMStad tweemaal: de eerste keer in het Nederlands, de tweede keer in het Engels. Second show in English!

Markt door Circle That

Het internationale collectief Circle That wil vanuit standplaats Utrecht mensen inspireren tot een circulaire levensstijl. Dat doen ze sinds dit jaar onder meer door een wekelijkse voedselmarkt van geredde levensmiddelen op Domplein 4 en, tweemaal in de week, door een Common Closet: een kledingkast waarin je je gebruikte kleding kunt verkopen – of juist hierop stuit, voor een zacht prijsje. Als perfecte afsluiter van DUMStad, op deze nazomerse septemberdag, zal Circle That de binnenplaats van Domplein 4 omtoveren tot circulair festivalterrein.

Planning

Eerste shift: 12:30u Deuren open – 13:00-13:30u Bakri al-Jaber & Iyad Darwesh @ Cafe Du Dome – 13:30-14:15u Catching Cultures Orchestra @ Marnixzaal – 14:20-14:50 The Shah of Holland (Nederlands) @ Torenzaal – 14:00-17:00 Circle That @ Binnenplaats

Second shift: 15:00h Doors open – 15:10-15:45h Bakri al-Jaber & Iyad Darwesh @ Cafe Du Dome – 15:45-16:30h Catching Cultures Orchestra @ Marnixzaal – 16:30-17:00 The Shah of Holland (English show) @ Torenzaal – 17:00-19:00 Circle That plus musical jam @ Courtyard

Tickets

Tickets voor DUMStad zijn als altijd gratis. Maar je moet wel vooraf een ticket bestellen. Dat kan via deze link.

Please reserve your free ticket here.

Zondag 13 september: de eerste klassieke DUMStad

De tweede editie van DUMStad staat in het teken van klassieke muziek. Op het programma staan drie duo’s die piano combineren met strijkinstrument – maar daarin allemaal hun eigen benadering hebben: Het Muzieklokaal presenteert een speciaal try-out-concert van het Duo Vercammen Ivanova in de Marnixzaal. Ze worden omlijst door het piano-cello-Duo Le Cointre & De Bie en het improvisatieduo Thunderbeer, dat niet alleen een live-album opneemt, maar ook een danser meeneemt. Entree is gratis!

Het Utrechtse klassiekemuziekcafe Het Muzieklokaal aan de Bemuurde Weerd presenteert vol trots het succes van haar crowdfundingscampagne voor de concertreeks IMAGINE – over de wereld na de lockdown. Dat doet ze op locatie, in de Marnixzaal, met het Duo Vercammen Ivanova, dat een speciale try-out doet voor publiek, voordat ze de studio ingaan voor een nieuwe cd.

Maar er is meer! Het duo Thunderbeer brengt Utrechts improvisatie-icoon Jan Schellink op piano – en Frank Smulders op viool, op zoek naar het magische moment. En speciaal voor DUMStad voorzien van een danser, Lorenzo Koppenaal.

En de jonge Utrechtse cellist Kalle de Bie zoekt naar muzikale vervoering op het grensvlak van klassiek en jazz met pianist Jochem le Cointre. Ze spelen werken van Bach, Alexander Scriabin en Miles Davis.

Let op: gezien de beperkte capaciteit verspreiden we het publiek over twee verschillende routes. Maar geen nood: je krijgt vrijwel hetzelfde programma, zij het in twee verschillende volgordes.

Entree is gratis. Reserveer je ticket via deze link.

Route A begint om 14 uur bij Thunderbeer in de Torenzaal, gaat dan langs Duo Vercammen Ivanova en dan naar Duo Le Cointre & De Bie in de Foyer.

Route B begint om 14 uur bij Duo Le Cointre & De Bie in de Foyer, gaat dan langs Duo Vercammen Ivanova en dan naar Thunderbeer in de Torenzaal.

DUMStad gaat van start: het programma van 6 september

Marnixzaal
De Marnixzaal: verborgen parel op Domplein 4

Utrecht krijgt er vanaf september 2020 een nieuwe muzikale huiskamer bij: DUMStad. Iedere zondagmiddag vanaf 6 september kun je op verschillende plekken in het historische pand van De Utrechtse Muziek School op het Domplein (het oude UCK-gebouw) terecht voor verrassende optredens, in en tussen verschillende genres: pop, jazz, klassiek, oude muziek en wereldmuziek. Stralend middelpunt van de programmering is de Marnixzaal: een verborgen parel van 150 jaar oud: klein-Paradiso aan het Domplein.

En dat niet alleen: DUMStad is bovendien gratis toegankelijk! Zorg alleen wel dat je tijdig tickets reserveert: de capaciteit is gezien de coronamaatregelen momenteel beperkt. Live-muziek vol verrassingen, en nog gratis ook? Is er iets mooiers denkbaar na de lockdown?

Wat er zoal op het programma staat? Je leest het hieronder voor de eerste editie, zondag 6 september. Tip: laat bij het doorlezen onze YouTube-playlist meelopen, met de highlights van de hele maand september.

Zondag 6 september: Pop & Jazz

ISLE is een dream pop duo, waarin zangeres Lise Low en multi-instumentalist Arjan de Wit bezoekers meenemen in een bijzondere sprookjeswereld. Dat doen ze onder meer met serene melodieën, een interactieve lichtshow en een podium als eiland. Voor liefhebbers van Björk en Ane Brun – en voor iedereen die houdt van wegdromen. – Marnixzaal

CAROLE ET BRULLARE maken de popmuziek van de middeleeuwen levendiger dan ooit. De muzikanten, in vrolijke originele middeleeuwse kleding, zingen en bespelen veel verschillende instrumenten, die als een smeltkroes van oude klanken door de ruimte dansen. Je zult merken hoe aanstekelijk doedelzak en draailier op je in zullen werken. – Torenzaal

DE SPULLENMANNEN Daniel Hentschel uit Utrecht en Harmen Zijp uit Amersfoort brengen in hun installatie C´est l´appareil qui fait la musique geïmproviseerde muziek die wordt aangeslingerd door een gokautomaat. Hoe kan een muzikant ontsnappen aan zijn eigen geschiedenis en de platgetreden paden verlaten? Door een muntje in de automaat te gooien, lever jij het ritme waar de band muziek op maakt. – Foyer.

de spullenmannen

Let op: door de beperkte capaciteit en de geldende corona-maatregelen van Veiligheidsregio Utrecht, bieden we op 6 september hetzelfde programma twee keer aan: een keer tussen 13 en 15 uur en een keer tussen 15 en 17 uur. En geen nood: je ziet binnen dit tijdsbestek alle drie de optredende acts. Optredens duren tussen 30 en 45 minuten. In de ticketshop kun je, na registratie, een ticket reserveren voor je voorkeurstijd.

DUMStad: Iedere zondagmiddag live-muziek!

Utrecht is binnenkort een nieuwe plek voor live-muziek rijker! Hoewel, nieuw? De Marnixzaal op het Domplein, in het oude UCK-gebouw, is al 150 jaar een van de mooiste zalen van het land. Ze is alleen maar weinig openbaar geweest voor het Utrechtse publiek. Vanaf september is ze dat wel – iedere zondag bovendien!

Op 6 september gaat DUMStad van start: de wekelijkse muzikale huiskamer van Utrecht. Een plek vol muzikale verrassingen, die werelden verbindt en ogen en oren laat open gaan naar al het moois dat muziek in beweging kan zetten – in pop, jazz, klassiek, oude muziek en wereldmuziek – soms zelfs samen. En de entree? Die is gratis!

De eerste editie van DUMStad is een poppenkast met droompop, middeleeuwse pop en gokautomaatpop, vol verrassingen.

  • In de Marnixzaal worden we meegezogen in de sprookjesachtige audiovisuele droomwereld van dream pop duo ISLE.
  • In de Torenzaal de middeleeuwse pop van Carole et Brullare, inclusief klederdracht, doedelzak, draailier en nog veel meer
  • In de foyer de Spullenmannen met C´est l´appareil qua fait la musique: geimproviseerde muziek aangeslingerd door een gokautomaat.

Reserveer hier een plekje voor de eerste DUMStad-editie op 6 september. DUMStad biedt een aaneenlopend programma. De optredens van ISLE en Carole et Brullare duren beide ongeveer 45 minuten. De Spullenmannen kom je en route tegen.

Let op: Gezien de beperkte capaciteit wordt het hetzelfde programma twee keer aangeboden. Je kunt kiezen voor het programma tussen 13 en 15 uur en voor het programma tussen 15 en 17 uur.

 

Open Dagen DUMS – Welkom!

DUMS is open! De Utrechtse Muziekschool opent dit seizoen de deuren weer voor iedereen – jong en oud, uit en thuis, spelers en luisteraars.

Op zaterdag 29 augustus is er een open dag bij DUMS Leidsche Rijn op de CultuurCampus (Burchtpoort 5, Vleuten), van 10.30 tot 16.00 uur. Tip voor de kleinsten: combineer dit met een bezoek aan de Nijntje-voorstelling op de CultuurCampus!

Op zondag 30 augustus is het de beurt aan DUMS Centrum, Domplein 4, van 10.00 tot 15.00 uur. Ook daar is de ochtend speciaal ingericht voor jonge kinderen en hun ouders, de middag voor alle andere nieuwsgierigen. Tip voor leerlingen: neem je vrienden mee en deel je muziek!

Op de open dagen kun je eens een ander instrument uitproberen, speeddaten met docenten, luisteren naar optredens, proeflessen winnen en nog veel meer! ’s Morgens maak je kennis met de mogelijkheden voor de jongste kinderen, ’s middags hebben jongeren, volwassenen en ouderen vrij spel.

De open dagen zijn natuurlijk gratis te bezoeken, maar we vragen je om je even aan te melden voor de noodzakelijke bezoekersregistratie.
Open Dag DUMS Leidsche Rijn 29 augustus aanmelden: klik hier, programma: klik hier.
Open Dag DUMS Centrum 30 augustus aanmelden: klik hier, programma : klik hier.

Vacatures: docent trompet, docent accordeon

Wij zouden DUMS graag laten groeien met docenten voor de volgende instrumenten: Accordeon & Trompet, beide voor de locatie Centrum (Domplein 4-5, Utrecht).

Ben jij degene die we zoeken? Stuur dan je CV en motivatie voor 1 augustus naar vacatures@dums.nl.

.

Open Dag zaterdag 11 juli

Welkom terug op het Domplein! Ben je al cursist? Neem je vrienden en familie mee en laat ze zien hoe het bij DUMS is!

10.00-12.00: DUMS K!DS

Ontmoet de docenten van K!DS, volg de workshops Muziek op Schoot, kom alles te weten over open lessen en ontdek wat je allemaal kan en wil spelen

13.00-15.00 DUMS &SEMBLE

Ontdek de mogelijkheden van &SEMBLE, luister naar de leerlingen én de docenten, maak zelf muziek en win een gratis proefles met de docentenspeurtocht

Corona-richtlijnen Domplein 4 – 5

Beste gasten van Domplein 4-5, 

Op Domplein 4-5 hanteren we de richtlijnen van het RIVM. Deze richtlijnen vind je hier. We hopen je hiermee een veilig welkom op onze locatie te bieden.

Dodenherdenking

Dodenherdenking Fort Lunet I
De Dodenherdenking op Fort Lunet I op 4 mei is bij te wonen via deze live stream:

Programma:
19:45uur Livestream aan
19.58uur het Taptoe-signaal door trompettist Jón Staekenborg
20.00uur 2-minuten Stilte
20.02uur het Wilhelmus door DUMS Consort
20.05uur Toespraak door Majoor Jarno Goosmann
20.20uur Voorlezen namen gevallen militairen, ontsteken fakkels door Defensie, opgeluisterd met een speciale compositie door harpiste Beate Loonstra
21.00uur Einde

Presentatie Thuis met DUMS

Presentatie Thuis met DUMS

Akoestische snaren-band met zang

Super leuke cursus na de herfstvakantie van start.

Speel je ukelele, gitaar, cello, contrabas of zing je en vind je het leuk om samen in een bandje te spelen, dan is deze cursus écht iets voor jou! We spelen verschillende liedjes van opzwepende popsongs tot intiem singer songwriter liedjes. Dit kunnen liedjes zijn van oldtimers zoals The Beatles, Ray Charles tot aan nieuwe artiesten zoals oa Vance Joy (Riptide), Ed Sheeran en Meghan Trainor.

De snarenband  is geschikt voor jou als je tussen de 10 en 16 jaar bent met al een beetje speelervaring. Als je een beetje jonger bent, maar je denkt dat je al kan meespelen, ben je ook welkom. Ook als je nog geen les hebt bij Dums, kan je bij de snarenband komen samen spelen.

Schrijf je snel in

Zin in muzieklessen?

Vond jij Sint Maarten ook zo leuk en zou je meer met muziek willen gaan doen? Dan heeft DUMS nu een leukeactie!

Je kunt je nu aanmelden voor 3 lessen van €35,- voor een instrument of zang naar keuze.

Stuur je aanvraag naar info@dums.nl

Vermeld je naam, adres en email- of telefoonnummer (van je ouders). En natuurlijk welk instrument je graag in 3 lessen wil uitproberen

Zin om samen muziek te maken?

Vond jij Sint Maarten ook zo leuk en zou je meer met muziek willen gaandoen? Dan heeft DUMS nu een leuke actie!

Je kunt je nu aanmelden voor 5 lessen van €50,- voor een groepsles naar keuze:

DUMS young ensemble

DUMS orkest

DUMS snaren en zang band

DUMS popband 

Stuur je aanvraag naar info@dums.nl

Vermeld je naam, adres en email- of telefoonnummer (van je ouders). En natuurlijk welke groepsles je graag in 5 lessen wilt uitproberen.

Wil je liever met je eigen groepje samen muziek maken in een ensemble- of bandles? Dat gaan we dit voor elkaar proberen tekrijgen. Vul dan de namen van je bandleden in. 

Vacatures bij DUMS

DUMS is op zoek naar gepassioneerde collega’s die geloven in samen leren, samen spelen en samen presenteren.
vacatures@dums.nl

Nieuws - DUMS - De Utrechtse Muziekschool

DUMS zoekt muzikaal talent!

Je kon bij DUMS al terecht voor muzieklessen van inspirerende docenten, in een grote verscheidenheid aan instrumenten en stijlen. Sinds afgelopen maand kun je daarnaast ook bij ons terecht voor bijzondere live-optredens. Maar nu kun je bij DUMS ook terecht voor een uniek muzikaal talentontwikkelingsprogramma: TRAIECTUM. Ben of ken je jong muzikaal talent, tussen 8 en 18 jaar oud? Lees dan vooral verder en meld je aan!

TRAIECTUM is een uniek talentontwikkelingsprogramma van DUMS, samen met conservatoria, amateurgezelschappen, festivals en de Gemeente Utrecht. Wat het zo uniek maakt? Doordat je jouw muzikale talent een half jaar lang iedere zaterdag kunt aanscherpen en ontwikkelen. Je speelt samen met andere muzikale talenten, krijgt masterclasses van professionals en zult spelen op verschillende podia. In 25 weken volg jij een muzikale module, waarin je je eigen talent vormgeeft. Wat dat kost? Geen cent, alleen talent!

Deelname aan TRAIECTUM is gratis. Maar je moet wel eerst op auditie. En die vinden plaats op zaterdag 31 oktober, op Domplein 4, in de Marnixzaal van DUMS.

Waaraan je moet voldoen om aan de auditie te kunnen meedoen? Minimaal twee jaar ervaring op je eigen instrument, minimaal twee jaar muziekles in Utrecht, maar vooral: een groot talent en motivatie! Lees hier meer en meld je aan! Tot TRAIECTUM!

A.s zaterdag, 24 oktober: ‘ Beethoven op bezoek’ in Marnixzaal

De komende maanden vinden er regelmatig kamermuziek-optredens plaats in onze sfeervolle Marnixzaal. A.s. zaterdag, 24 oktober, brengt het Cugnon Project Beethovens zevende symfonie ten gehore, in een prachtige bewerking voor strijkkwintet. Het is een live-presentatie van het eerdere online evenement ‘Beethoven op Bezoek’, waarbij Beethovens symfonische werk in kamermuziekbezetting naar de huiskamer werd gebracht. Het concert wordt twee keer gespeeld, om 18:00 en 20:00 uur, voor maximaal 30 man publiek, inachtneming van alle geldende corona-maatregelen. In dit concert spelen:  Anna Steenhuis & Chris Duindam op viool, Hannah Donohoe & Veronika Lenartova op altviool en Gied van Oorschot op cello. Tickets kosten 15 euro en zijn te bestellen via de site van het Cugnon Project.

DUMStad gaat door, met Jong klassiek (18-10) en Jazz (25-10)

De tijd vliegt: amper begonnen, is DUMStad deze herfstvakantie alweer toe aan zijn zevende en achtste editie. Zwaartepunt op 18 oktober ligt op Jong Klassiek. Geniet van optredens van het Skazka Kwartet, Cugnon Junior en de Jong en Junior-afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (DJO). Een week later, op 25 oktober, cureert UJazz een mooi divers jazzprogramma, met uitstapjes naar wereldmuziek. Lees er hieronder meer over.

DUMStad gaat door, in aangepaste versie

Amper vers van start, zal DUMStad ook de komende weken verder gaan op zondagmiddag. Wel zullen we het programma op diverse plekken aanpassen, om de middagen voor iedereen extra veilig en genietbaar te maken. Zo zal het cafe, waar afstand houden lastiger is dan in Torenzaal en Marnixzaal, de komende weken niet als optreedlocatie gebruikt gaan worden. Maar zoals bezoekers van de afgelopen weken al hebben kunnen ervaren: we kijken vooral naar wat wel kan. En bewaren daarbij de veilige afstand. Met maximaal 30 bezoekers per keer.

Zondag 25 oktober: UJazz middag

In samenwerking met DUMS brengt U Jazz op zondag 25 oktober een programma met amateurbands, DUMS- en conservatoriumensembles. U Jazz wil lacunes in het Utrechtse jazzaanbod opvullen en de liefhebbers laten genieten van minder commercieel georiënteerde vormen van jazz.
Vanaf de oprichting in 2011 heeft U Jazz de activiteiten gericht op het stimuleren en overeind houden van een brede, lokale jazzscene.

Deze middag spelen zes kleine ensembles in de Marnixzaal en in de Torenzaal van DUMS. Let op: de shifts van 13 uur en 15 uur kennen een ander programma, met telkens drie verschillende acts.

Shift 1: Saxuo

Het duo Saxuo bestaat uit Conny de Bruin (tenorsax) en Hans Woutersen (baritonsax). Dit saxofoonduo brengt twee saxofoons mooie, sfeervolle melodieën ten gehore. Hoewel de saxofoon natuurlijk bij uitstek een melodie-instrument is wekt Saxuo door steeds twee melodielijnen kunstig in elkaar te vlechten toch altijd de suggestie van meer op. Het duo laat horen dat met een minimale bezetting muziek heel spannend kan zijn. Saxuo – Torenzaal, 13:00-13:30 uur

Shift 1: Bieslook Karavaan

Bieslook Karavaan werd in 2015 opgericht en serveert, met Amsterdam als thuishaven, sfeervolle muziek van over de hele wereld met een verrassende bezetting van professionele en semiprofessionele muzikanten uit Nederland, Turkije en Zwitserland. Klankkleuren? Een handje vol klezmer kruiden, Zuid-Amerikaanse warmte en een vleugje Frankrijk… Bezetting (op 25-10): Michiel van Elk (accordeon), Daniel van den Hanenberg (contrabas), Safak Eker (percussie), Lonneke Kegels (zang), Stéfanie Laupre (gitaar). Bieslook Karavaan – Marnixzaal, 13:35-14:15 uur.

Shift 1: Trio Club Caldo

Trio Club Caldo speelt sfeervolle Django Reinhardt melodieën (gipsy jazz). Met Floris op sologitaar, Ivo op slaggitaar en Pit Hermans op cimbaal en cajon. Trio Club Caldo – Torenzaal, 14:20-14:50 uur.

Shift 2: Ab Oriente

Het ensemble Ab Oriente, bestaande uit klarinettist Jan Cremers en ney/darbuka-speler Sattar al Saadi, zoekt de inspiratie in een smeltkroes van klassieke Arabische en westerse muziek, met een flinke scheut jazz. Ab Oriente – 15:15-15:50 uur, Marnixzaal

Shift 2: Leeuwenburg / Teunissen Tweetet

De combinatie van Willem Leeuwenburg (contrabas) en Eugène Teunissen (bariton sax) zonder begeleiding van enig akkoord- of percussie-instrument is niet erg gangbaar. Twee instrumenten die lijken te zijn ontworpen voor het begeleiden van een orkest (al zijn er door de eeuwen heen veel solopartijen voor geschreven) worden door het duo gebruikt als solo-instrument. Hierdoor bestaat het tweetet uit louter solisten, die elkaar nooit in de weg zitten. Het Leeuwenburg/Teunissen Tweetet – 15:55-16:25 uur, Torenzaal

Shift 2: Salsa de Hoy

De Salsa De Hoy band van DUMS staat onder de inspirerende leiding van Jens Kerkhoff. Jens is bij DUMS docent voor percussie (Latin, wereldmuziek / lichte muziek) en verzorgt naast percussie-les, ook masterclasses en band-coaching. Salsa De Hoy – 16:25-17:00 uur, Marnixzaal

Gratis tickets zijn al te bestellen – en wel hier. Er zijn er dertig per shift beschikbaar. Een donatie ter plekke wordt zeer gewaardeerd.

Zondag 18 oktober: Jong Klassiek

Zondag 18 oktober staat in het teken van Jong Klassiek. Cugnon Junior laat jonge talentvolle strijkers groeien en bloeien, in samenspel met professionale kamermuzikanten. Het Skazka Kwartet smelt daarna de werelden van Beethoven en Grimm samen in de sprookjesvoorstelling Ludwig en de prinses.

En twee afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (Jong en Junior) spelen hun eerste concert sinds meer dan een half jaar: het Domstad Jong Orkest doet dat in de eerste shift zondagmiddag (die van 13:15 uur) en het Domstad Junior Orkest doet dat in de tweede shift (die van 15:15 uur). Update van 16 oktober: de optredens gaan door, met maximaal 30 bezoekers, allen op het balkon van de Marnixzaal.

Tickets voor de middag zijn gratis en hier te reserveren. Een donatie ter plekke wordt zeer op prijs gesteld. Per shift zijn er maximaal dertig tickets beschikbaar.

DUMS blijft voorlopig open

De verscherpte coronamaatregelen, zoals ze op 14 oktober 2020 voor minimaal vier weken van kracht gaan, hebben uiteraard ook gevolgen voor DUMS. Welke dat precies zijn, zal donderdag 16 oktober duidelijk worden, met de geactualiseerde noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht.

Tot die tijd zullen de muzieklessen en repetities voorlopig zoveel mogelijk blijven doorgaan. In de gangen van Domplein 4 worden mondkapjes verplicht gesteld. Heb je geen mondkapje bij je? Dan kun je er een verkrijgen bij de receptie.

De DUMStad-zondagmiddagen, zoals ze afgelopen maand zijn begonnen, zullen de komende weken vooralsnog ook doorgaan, zij het in aangepaste vorm. Om de optredende musici te steunen in deze cultureel duistere dagen en te garanderen dat de beperkt beschikbare plaatsen, ook daadwerkelijk gebruikt zullen worden, zal er wel gevraagd worden om een donatie. Vanaf 1 november zal bovendien een toegangsprijs van 5 euro gehanteerd worden.

Ook de overige live-programmering, zoals het Rietveld Ensemble op zaterdag 17 oktober, Beethoven op bezoek door het Cugnon Project op zaterdag 24 oktober en Tjerk Ridder´s voorstelling Bonne Route op 7 november, zullen vooralsnog blijven doorgaan, maar telkens met een strikte publiekscapaciteit van dertig personen. Cafe du Dome, het cafe op de begane grond van Domplein 4, zal helaas minimaal vier weken gesloten blijven.

Hou voor verdere updates deze website en onze Facebook-pagina in de gaten.

Komende zondag bij DUMStad: Balkan-special!

Komende zondagmiddag is het tijd voor de tweede Wereldmuziek-editie van DUMstad. Ditmaal leggen we de muzikale focus op het Zuidoosten van Europa. Het vermaarde duo Aleksandra Popovska (zang) en Cvetanka Sozovska (piano) brengt een mooie Macedonische mix ten gehore. Het onweerstaanbare gezelschap Scheepskameel brengt ruige Balkan-klanken, getrokken uit de Hollandse klei. En het Catching Cultures Orchestra komt tot zijn muzikale kern, via een optreden in kleine bezetting. Wil je met hen meespelen? Ook dat kan vandaag!

Toegang voor DUMStad isgratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren, voor de ronde van 13 of 15 uur, is daarom noodzakelijk. Dat kan hier.

Macedonische mix

Met grote creativiteit, enorme ritmische soliditeit en een sterke melodische eigenschap, nemen Cvetanka Sozovska (piano) en Aleksandra Popovska (zang) je mee op reis naar het zuiden van Europa, waarbij ze de geesten van hun Balkan-voorouders oproepen, vermengd met hun eigen muzikale invloeden: van barok, via klassiek tot hedendaags. Samen brengen ze je in vervoering via een bloedstollende Macedonische mix.

Noordzeebalkan

Scheepskameel speelt Ruige Balkanklanken getrokken uit Hollandse zeeklei. Opzwepende NoordzeeBalkan over heftige liefde, grote ergernissen, tomeloze danslust en dorst. Scheepskameel combineert opzwepende Balkanmuziek met tranentrekkende Roma-traditionals en moddervette ritmes. Dit feestelijke geheel van uitheemse muziek en oer-Hollandse tekst heeft een zeer aanstekelijke werking.

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra uit Utrecht geeft de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de maatschappij en biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken. Zodoende wordt muziek van over de hele wereld samengebracht en biedt het vluchtelingen de kans om een netwerk op te bouwen.

CCO is dit najaar de ´huisband´ van de Wereldmuziek-edities van  DUMStad: elke maand doen ze daarin weer wat anders, om zo met zijn allen verder te kunnen groeien. Na een driedubbel optreden afgelopen maand (twee in de Marnixzaal en een spontane aftershow op de binnenplaats daarna), is CCO komende zondag ook weer te gast bij DUMS.

Ze geven in kleinere bezetting (8 personen) twee concerten in de Torenzaal, eentje in iedere shift van DUMStad. Erg leuk: tijdens de tweede shift zullen bovendien Cvetanka Sozovska en Aleksandra Popovska meejammen!

Maar jij kunt ook met CCO meespelen! Tussen 15 en 16 uur houden ze een speciale open repetitie voor iedereen (max. 20 personen) die zin heeft in muzikale verbinding. Interesse? Stuur even een mail naar hermine@catchingculturesorchestra.nl!

En wil je vooral luisterend genieten van DUMStad? Bestel dan een gratis ticket via onze ticketshop. De shift tussen 15 en 17 uur is al uitverkocht, maar voor de shift tussen 13 en 15 uur zijn nog tickets!

Tijdschema:

SHIFT 1 — 13:00-13:30 Aleksandra Popovksa & Cventanka Sozovska, 13:35-14:10 ScheepsKameel, 14:15-14:50 Catching Cultures Orchestra

SHIFT 2 — 15:15-15:45 Aleksandra Popovksa & Cventanka Sozovska , 15:50-16:30 ScheepsKameel, 16:35-17:15 Catching Cultures Orchestra & guests

Plus: tussen 15:00 en 16:00 uur – Open repetitie CCO

Tot ziens in DUMstad!

Concertserie Rietveld Ensemble in Marnixzaal

Na het succes van de eerste edities van DUMstad, gaat de Marnixzaal binnenkort ook voor reguliere voorstellingen open. Het internationale Rietveld Ensemble zal de Marnixzaal zelfs gedurende het hele seizoen 2020/21 gaan gebruiken als thuisbasis voor een maandelijkse concertserie, tot aan juni 2021. Het eerste optreden vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2020. Tickets daarvoor zijn hier te bestellen.

DUMStad programma oktober 2020

DUMStad is net nieuw in de stad, maar wordt nu door vele bezoekers al als aanwinst beschouwd voor de Utrechtse cultuursector. In oktober staan er weer vier mooie edities op de rol, met voor de edities op 4, 11 en 18 oktober telkens de maximum capaciteit van 30 bezoekers per shift. De toegang blijft gratis. Reserveer hier je tickets!

Zondag 4 oktober: Pop & Poetry (ILFU Fringe)

De vijfde DUMStad is een samenwerking met het International Literature Festival Utrecht. Tijdens de ILFU Fringe showcase kijken we onder meer uit naar het sprookjesachtige optreden van schrijfster Sholeh Rezazadeh met het duo MANKES, in het Nederlands, Turks en Perzisch. Speciale gast zijn de dada-routiniers van ZIMIHC, ZatIkMaarInHoogCatharijne.

Zondag 11 oktober: Wereldmuziek met Balkan-focus

Op 11 oktober heeft de tweede Wereldmuziek-middag een Balkan-accent. Het vermaarde duo Aleksandra Popovska (zang) en Cvetanka Sozovska (piano) brengt een mooie Macedonische mix ten gehore. Het onweerstaanbare gezelschap Scheepskameel brengt zwierige Noordzeebalkan. En het Catching Cultures Orchestra komt tot zijn muzikale kern, via een optreden in kleine bezetting. Ook houden ze vanmiddag een open repetitie. Wil je met ze meespelen? Stuur dan een mailtje aan hermine@catchingculturesorchestra.nl! Voor een ticket, klik hier!

Zondag 18 oktober: Jong Klassiek

Zondag 18 oktober staat in het teken van Jong Klassiek. Twee afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (Jong en Junior) spelen hun eerste concert sinds de lockdown. Cugnon Junior laat jonge talentvolle strijkers groeien en bloeien, in samenspel met professionale kamermuzikanten. En het Skazka Kwartet smelt de werelden van Beethoven en Grimm samen in de sprookjesvoorstelling Ludwig en de prinses.

25 oktober: UJazz middag

In samenwerking met DUMS brengt U Jazz op zondag 25 oktober een programma met amateurbands, DUMS- en conservatoriumensembles. U Jazz wil lacunes in het Utrechtse jazzaanbod opvullen en de liefhebbers laten genieten van minder commercieel georiënteerde vormen van jazz.
Vanaf de oprichting in 2011 heeft U Jazz de activiteiten gericht op het stimuleren en overeind houden van een brede, lokale jazzscene.
Deze middag spelen enkele kleine ensembles in de foyer, in de Marnixzaal en in de Torenzaal van DUMS. Binnenkort kunnen jullie lezen welke.

Zondag 4 oktober: DUMStad pop & poetry special met ILFU Fringe

Elke zondag programmeert DUMS onder de noemer DUMStad een verrassend muzikaal programma op verschillende plekken in het gebouw van de Utrechtse Muziekschool.

We hebben vier edities achter de rug, met telkens twee shifts per middag, en werken daarbij nauw samen met instellingen binnen en buiten het Utrechtse culturele veld. Op 4 oktober programmeren ILFU en DUMS deze dag samen, met acts uit het ILFU Fringe programma.

Ontdekkingstocht

Laat je meevoeren op ontdekkingstocht langs verschillende bijzondere acts van nieuw, aanstormend en ervaren taaltalent en vergeet niet een verhaal te trekken uit Nederlands eerste echte Verhalenmachine.

Een twee uur durend tour neemt je mee langs de volgende haltes:
De voorstelling Dit algoritme deugt niet van Aaron Mirck gaat over onze (ongemakkelijke) relatie met technologie. Over opgroeien in de 21e eeuw. Over influencers, Wikipedia, scrum-meetings, mindfulness, Vice, hele goede content, over protesteren en over je niet thuis voelen in een generatie.

Sholeh Rezazadeh & MANKES vergelijken poëzie met het dagboek van een zeedier dat op het land leeft en wil vliegen. Hun sprookjesachtige vertelling Muzitaal is een verhaal over onrustige geesten in de vorm van proza, poëzie en muziek, verteld in het Engels, Nederlands, Perzisch en Turks.

Schrijver Ali Amghar neemt je in zijn voorstelling Een stoel, het publiek en een verhaal mee in de wereld van meneer Slimani, die op het punt staat te verhuizen uit een buurt waar hij dertig jaar gewoond heeft. Een verhaal over heimwee, naar een plek en een tijd die er niet meer is.

Speciale gast ZatIkMaarInHoogCatharijne loopt al wat langer mee. We schrijven 1984; de term multidisciplinair was nog nauwelijks bekend, maar ZIMIHC was al bezig met muziek, gedichten, toneel en beeldende kunst. Met zang, gitaren, bas, veel percussie en kinderspeelgoed maakt Zimihc popmuziek die toegankelijk is voor iedereen die er oren voor heeft. Dada onder de Dom, werd de groep al geregeld genoemd. Zondag geldt die beschrijving ook letterlijk.
 
ILFU Fringe X DUMStad is te bezoeken in twee shifts. Om 13:00 en 15:00 start een tour die je langs alle voorstellingen meeneemt. Per tour is er plek voor maximaal 30 personen. Beide tours zijn gratis toegankelijk, zolang je vooraf je ticket reserveert.
Dat kan hier.
 
 

A.s. zondag in DUMStad: Bach, ukelele & mini-bigband

De vierde editie van DUMStad, zondagmiddag 27 september, laat verschillende muzikale werelden en benaderingen samensmelten.
Het Cugnon Consort laat het werk van Bach bruisen in de schitterende Marnixzaal, in de Torenzaal vormt het duo Verbraak Van Bijnen de kleinste big band ter wereld, terwijl je in het Ukelele Café o.l.v. DUMS-docente Mari-anne Hof in kort tijdsbestek een van de leukste instrumenten van het universum kunt leren bespelen.

Bruisend Bach door Cugnon Consort

Niemand spreekt muzikaal meer tot de verbeelding dan de componist Johann Sebastian Bach. Tijdens zijn lange voettochten was hij soms maanden zoek. Weken spendeerde hij in de gevangenis wegens ‘het koppig afdwingen van een ontslag’. Bach tart de wetten van harmonie en contrapunt met zijn ingewikkelde composities – zonder dat je het merkt. Door zijn eigenzinnige schrijfwijze haalt hij het uiterste uit ieders instrument om zo ongekende emoties op te wekken. Een selectie van werken voor strijkers brengt de persoon Bach eigenlijk heel dichtbij; de viool is uiteindelijk uitgevonden om de menselijke emotie uit te beelden. Dat begreep Bach als geen ander. Het Cugnon Consort laat Bach voor jou bruisen.

Verbraak Van Bijnen: de kleinste big band ter wereld

De kleinste big band ter wereld bestaat uit Joost Verbraak en Jan van Bijnen. Nadat ze eerder Freek de Jonge, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs begeleidden, laten ze nu op speelse wijze, vol verhalen en humor hun eigen muzikale wortels dichtbij komen: van mariachi-trompetjes tot draaiorgels, van dobro- tot banjogeluiden. Samen maken ze een uitgekiende mix van blues, New Orleans en bluegrass muziek.

Ukelele Café door Mari-anne Hof

Ukelele is snel aan te leren, makkelijk mee te nemen en niet duur om aan te aanschaffen. In het Ukelele Café leer je, onder enthousiaste leiding van DUMS-docente Mari-anne Hof, in vogelvlucht liedjes en akkoorden spelen. Basis-akkoordenkennis niet noodzakelijk!

Zin om te komen? Dan is ook reserveren noodzakelijk. Bestel hier je gratis ticket.

Tijdschema DUMStad 27 september:

Eerste shift: 13.00-13.30 Ukelele Cafe in foyer, 13.30-14.20 Bruisend Bach door Cugnon Consort in Marnixzaal, 14.20-15.00 Verbraak / Van Bijnen in Torenzaal

Tweede shift: 15.00-15.30 Ukelele Cafe in foyer, 15.30-16.10 Verbraak/Van Bijnen in Torenzaal, 16.10-17.00 Bruisend Bach door Cugnon Consort in Marnixzaal

Tijden zijn onder voorbehoud.

Eerste familievoorstelling bij DUMS: De Chinese nachtegaal en de keizer (8+)

Op zondagmiddag zijn we met DUMStad begonnen met mooi muzikaal programma in de genres klassiek, wereldmuziek, oude muziek, pop en jazz. Maar in de Marnixzaal zijn voortaan ook geregeld kindervoorstellingen te zien!

Volgende week zondagochtend, op 27 september, trappen we af met een prachtig sprookje, “De Chinese nachtegaal”, van Andersen – muzikaal vertolkt door de musici van Stichting Appeltaartconcerten. In de kerstvakantie zal dit stuk te zijn op het Kamermuziekfestival van Janine Jansen, in onze prachtige Marnixzaal volgende week alvast een voorpremiere. Kaartjes kosten slechts 4 euro en zijn te bestellen via deze link: https://dums.stager.nl/web/tickets/111009816

Sprookje van Andersen

“De Chinese nachtegaal” is een sprookje van Hans Christian Andersen over een keizer die hoort van een vogeltje in zijn rijk dat erg mooi kan zingen. Hij laat het vogeltje zoeken en als het gevonden is zingt het elke avond speciaal voor de keizer. Op een dag krijgt de keizer een gouden, mechanische nachtegaal en luistert dan alleen nog maar naar deze nepvogel. De echte nachtegaal besluit daarop te vertrekken.Als deze mechanische nepvogel op een dag kapot gaat, wordt de keizer ziek en dreigt te sterven. Maar gelukkig…. de echte nachtegaal komt terug en gaat weer voor de keizer zingen. Zó mooi zelfs dat de keizer weer beter wordt. Van dit sprookje werd een ballet gemaakt op muziek van Igor Stravinsky. Ook zijn er theaterstukken, een film en een musical op het sprookje gebaseerd.

En nu heeft componiste Monique Krüs op verzoek van Stichting Appeltaartconcerten dit sprookje op muziek gezet. Met een topcast bovendien! Mezzo-sopraan Karin Strobos zingt en vertelt. Ze wordt daarbij begeleid door Michiel Holtrop (altviool), Margreet Bongers (fagot) en Ernst Munneke / Daan Kortekaas (piano). Nynke van den Bergh doet de regie en de teksten zijn van Carel Alphenaar.Komt het horen! En zien!

Op ZONDAG 27 SEPTEMBER vindt een openbare generale repetitie plaats in De Utrechtse Muziek School (DUMS) op het Utrechtse Domplein. Deze generale repetitie begint om 11.00 uur en na afloop (rond 11.45 uur) is er appeltaart. En dat niet alleen: er is dan ook een nieuwe editie van DUMstad!

Cursusprijzen DUMS

Instrumentale lessen
Instrumentaal 45 min privéles € 1499 tot 21 jr / €1814 vanaf 21 jr*
Instrumentaal 30 min privéles € 1016 tot 21 jr / €1229 vanaf 21 jr*
Instrumentaal 20 min. privéles € 763 tot 21 jr / €923 vanaf 21 jr*
Duoles 30min € 559 tot 21 jr / €676 vanaf 21 jr*
Muziekles op maat: in overleg met je docent.

Samenspeelpakket S&MEN B&ND/&SEMBLE
&SEMBLE incl. duoles 30 min. € 695
B&ND incl. duoles 30 min. € 775
&SEMBLE incl. 20 min. privéles € 895
B&ND incl. 20 min. privéles € 975
&SEMBLE 40 min. Samenspeelles DUMS € 145
B&ND 40 min. alleen bandles DUMS € 225
&SEMBLE 40 min. Samenspeelles extern € 200
B&ND 40 min. alleen bandles extern € 300

Kindercursussen
Muziek op Schoot Dreumes € 79,
Muziek op Schoot Peuter € 99
Spelen met Muziek € 110
Kinderen ontdekken Muziek € 150

(*) DUMS is verplicht 21% BTW te rekenen over alle cursusgelden voor cursisten vanaf 21 jaar.

Zondag 20 september: eerste DUMStad met Wereldmuziek

Nadat de eerste twee edities succesvol in het teken stonden van pop en klassiek, organiseren we komende zondag de eerste DUMStad in het teken van onze divisie Wereldmuziek. We doen dat met een speciaal programma vol verbinding: niet alleen in muziek, maar ook in poezie en in storytelling. Het programma sluit af op de binnenplaats, met de circulaire vlooienmarkt van pandgenoten Circle That. Net als bij de eerste editie, kun je aansluiten bij twee rondes: een om 13 uur en een om 15 uur.

Note: The second shift (15-17h) on Sunday September 20th, will feature a storytelling performance from The Shah of Holland in English. During the first shift (13-15h), his performance will be in Dutch.

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken. Op die manier geeft het orkest de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de Nederlandse samenleving, in interactie met een divers publiek. De komende maanden zullen ze dat geregeld ook doen tijdens DUMStad, in een telkens wisselende setting.

Spotlight

De benadering van onze partner Spotlight sluit aan op die van Catching Cultures Orchestra. Gevestigd in Roosendaal (en straks ook in Utrecht), helpt Spotlight nieuwkomers in Nederland en daarbuiten, door hen een platform te bieden voor hun creatieve talenten. Behalve muziek doen ze dat onder meer ook op het gebied van beeldende kunst en dans. Tijdens DUMStad presenteren ze de Syrische dichter Bakri al-Jaber, die een muzikale dialoog aangaat met ud-speler Iyad Darwesh.

De in Den Haag woonachtige dichter Bakri al-Jaber gaat tijdens DUMStad #3 in muzikale dialoog met ud-speler Iyad Darwesh

The Shah of Holland

The Shah of Holland is het alias van Shah Tabibi. Afghaan van geboorte, werd hij op zijn vierde door zijn ouders naar Nederland gebracht.
Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is Shah storyteller. In The Shah of Holland neemt hij jou door middel van zijn verhalen mee in de wereld van een kleine jongen die zijn hele omgeving opnieuw moet leren ontdekken. Hij schijnt zijn licht op Nederlandse tradities vanuit de ogen van een kind. Soms met verbazing, altijd met humor en vooral met compassie. Hij wordt daarin begeleid door muzikanten Niek Hoevenaars en Nabil Mani Hij speelt zijn show tijdens DUMStad tweemaal: de eerste keer in het Nederlands, de tweede keer in het Engels. Second show in English!

Markt door Circle That

Het internationale collectief Circle That wil vanuit standplaats Utrecht mensen inspireren tot een circulaire levensstijl. Dat doen ze sinds dit jaar onder meer door een wekelijkse voedselmarkt van geredde levensmiddelen op Domplein 4 en, tweemaal in de week, door een Common Closet: een kledingkast waarin je je gebruikte kleding kunt verkopen – of juist hierop stuit, voor een zacht prijsje. Als perfecte afsluiter van DUMStad, op deze nazomerse septemberdag, zal Circle That de binnenplaats van Domplein 4 omtoveren tot circulair festivalterrein.

Planning

Eerste shift: 12:30u Deuren open – 13:00-13:30u Bakri al-Jaber & Iyad Darwesh @ Cafe Du Dome – 13:30-14:15u Catching Cultures Orchestra @ Marnixzaal – 14:20-14:50 The Shah of Holland (Nederlands) @ Torenzaal – 14:00-17:00 Circle That @ Binnenplaats

Second shift: 15:00h Doors open – 15:10-15:45h Bakri al-Jaber & Iyad Darwesh @ Cafe Du Dome – 15:45-16:30h Catching Cultures Orchestra @ Marnixzaal – 16:30-17:00 The Shah of Holland (English show) @ Torenzaal – 17:00-19:00 Circle That plus musical jam @ Courtyard

Tickets

Tickets voor DUMStad zijn als altijd gratis. Maar je moet wel vooraf een ticket bestellen. Dat kan via deze link.

Please reserve your free ticket here.

Zondag 13 september: de eerste klassieke DUMStad

De tweede editie van DUMStad staat in het teken van klassieke muziek. Op het programma staan drie duo’s die piano combineren met strijkinstrument – maar daarin allemaal hun eigen benadering hebben: Het Muzieklokaal presenteert een speciaal try-out-concert van het Duo Vercammen Ivanova in de Marnixzaal. Ze worden omlijst door het piano-cello-Duo Le Cointre & De Bie en het improvisatieduo Thunderbeer, dat niet alleen een live-album opneemt, maar ook een danser meeneemt. Entree is gratis!

Het Utrechtse klassiekemuziekcafe Het Muzieklokaal aan de Bemuurde Weerd presenteert vol trots het succes van haar crowdfundingscampagne voor de concertreeks IMAGINE – over de wereld na de lockdown. Dat doet ze op locatie, in de Marnixzaal, met het Duo Vercammen Ivanova, dat een speciale try-out doet voor publiek, voordat ze de studio ingaan voor een nieuwe cd.

Maar er is meer! Het duo Thunderbeer brengt Utrechts improvisatie-icoon Jan Schellink op piano – en Frank Smulders op viool, op zoek naar het magische moment. En speciaal voor DUMStad voorzien van een danser, Lorenzo Koppenaal.

En de jonge Utrechtse cellist Kalle de Bie zoekt naar muzikale vervoering op het grensvlak van klassiek en jazz met pianist Jochem le Cointre. Ze spelen werken van Bach, Alexander Scriabin en Miles Davis.

Let op: gezien de beperkte capaciteit verspreiden we het publiek over twee verschillende routes. Maar geen nood: je krijgt vrijwel hetzelfde programma, zij het in twee verschillende volgordes.

Entree is gratis. Reserveer je ticket via deze link.

Route A begint om 14 uur bij Thunderbeer in de Torenzaal, gaat dan langs Duo Vercammen Ivanova en dan naar Duo Le Cointre & De Bie in de Foyer.

Route B begint om 14 uur bij Duo Le Cointre & De Bie in de Foyer, gaat dan langs Duo Vercammen Ivanova en dan naar Thunderbeer in de Torenzaal.

DUMStad gaat van start: het programma van 6 september

Marnixzaal
De Marnixzaal: verborgen parel op Domplein 4

Utrecht krijgt er vanaf september 2020 een nieuwe muzikale huiskamer bij: DUMStad. Iedere zondagmiddag vanaf 6 september kun je op verschillende plekken in het historische pand van De Utrechtse Muziek School op het Domplein (het oude UCK-gebouw) terecht voor verrassende optredens, in en tussen verschillende genres: pop, jazz, klassiek, oude muziek en wereldmuziek. Stralend middelpunt van de programmering is de Marnixzaal: een verborgen parel van 150 jaar oud: klein-Paradiso aan het Domplein.

En dat niet alleen: DUMStad is bovendien gratis toegankelijk! Zorg alleen wel dat je tijdig tickets reserveert: de capaciteit is gezien de coronamaatregelen momenteel beperkt. Live-muziek vol verrassingen, en nog gratis ook? Is er iets mooiers denkbaar na de lockdown?

Wat er zoal op het programma staat? Je leest het hieronder voor de eerste editie, zondag 6 september. Tip: laat bij het doorlezen onze YouTube-playlist meelopen, met de highlights van de hele maand september.

Zondag 6 september: Pop & Jazz

ISLE is een dream pop duo, waarin zangeres Lise Low en multi-instumentalist Arjan de Wit bezoekers meenemen in een bijzondere sprookjeswereld. Dat doen ze onder meer met serene melodieën, een interactieve lichtshow en een podium als eiland. Voor liefhebbers van Björk en Ane Brun – en voor iedereen die houdt van wegdromen. – Marnixzaal

CAROLE ET BRULLARE maken de popmuziek van de middeleeuwen levendiger dan ooit. De muzikanten, in vrolijke originele middeleeuwse kleding, zingen en bespelen veel verschillende instrumenten, die als een smeltkroes van oude klanken door de ruimte dansen. Je zult merken hoe aanstekelijk doedelzak en draailier op je in zullen werken. – Torenzaal

DE SPULLENMANNEN Daniel Hentschel uit Utrecht en Harmen Zijp uit Amersfoort brengen in hun installatie C´est l´appareil qui fait la musique geïmproviseerde muziek die wordt aangeslingerd door een gokautomaat. Hoe kan een muzikant ontsnappen aan zijn eigen geschiedenis en de platgetreden paden verlaten? Door een muntje in de automaat te gooien, lever jij het ritme waar de band muziek op maakt. – Foyer.

de spullenmannen

Let op: door de beperkte capaciteit en de geldende corona-maatregelen van Veiligheidsregio Utrecht, bieden we op 6 september hetzelfde programma twee keer aan: een keer tussen 13 en 15 uur en een keer tussen 15 en 17 uur. En geen nood: je ziet binnen dit tijdsbestek alle drie de optredende acts. Optredens duren tussen 30 en 45 minuten. In de ticketshop kun je, na registratie, een ticket reserveren voor je voorkeurstijd.

DUMStad: Iedere zondagmiddag live-muziek!

Utrecht is binnenkort een nieuwe plek voor live-muziek rijker! Hoewel, nieuw? De Marnixzaal op het Domplein, in het oude UCK-gebouw, is al 150 jaar een van de mooiste zalen van het land. Ze is alleen maar weinig openbaar geweest voor het Utrechtse publiek. Vanaf september is ze dat wel – iedere zondag bovendien!

Op 6 september gaat DUMStad van start: de wekelijkse muzikale huiskamer van Utrecht. Een plek vol muzikale verrassingen, die werelden verbindt en ogen en oren laat open gaan naar al het moois dat muziek in beweging kan zetten – in pop, jazz, klassiek, oude muziek en wereldmuziek – soms zelfs samen. En de entree? Die is gratis!

De eerste editie van DUMStad is een poppenkast met droompop, middeleeuwse pop en gokautomaatpop, vol verrassingen.

  • In de Marnixzaal worden we meegezogen in de sprookjesachtige audiovisuele droomwereld van dream pop duo ISLE.
  • In de Torenzaal de middeleeuwse pop van Carole et Brullare, inclusief klederdracht, doedelzak, draailier en nog veel meer
  • In de foyer de Spullenmannen met C´est l´appareil qua fait la musique: geimproviseerde muziek aangeslingerd door een gokautomaat.

Reserveer hier een plekje voor de eerste DUMStad-editie op 6 september. DUMStad biedt een aaneenlopend programma. De optredens van ISLE en Carole et Brullare duren beide ongeveer 45 minuten. De Spullenmannen kom je en route tegen.

Let op: Gezien de beperkte capaciteit wordt het hetzelfde programma twee keer aangeboden. Je kunt kiezen voor het programma tussen 13 en 15 uur en voor het programma tussen 15 en 17 uur.

 

Open Dagen DUMS – Welkom!

DUMS is open! De Utrechtse Muziekschool opent dit seizoen de deuren weer voor iedereen – jong en oud, uit en thuis, spelers en luisteraars.

Op zaterdag 29 augustus is er een open dag bij DUMS Leidsche Rijn op de CultuurCampus (Burchtpoort 5, Vleuten), van 10.30 tot 16.00 uur. Tip voor de kleinsten: combineer dit met een bezoek aan de Nijntje-voorstelling op de CultuurCampus!

Op zondag 30 augustus is het de beurt aan DUMS Centrum, Domplein 4, van 10.00 tot 15.00 uur. Ook daar is de ochtend speciaal ingericht voor jonge kinderen en hun ouders, de middag voor alle andere nieuwsgierigen. Tip voor leerlingen: neem je vrienden mee en deel je muziek!

Op de open dagen kun je eens een ander instrument uitproberen, speeddaten met docenten, luisteren naar optredens, proeflessen winnen en nog veel meer! ’s Morgens maak je kennis met de mogelijkheden voor de jongste kinderen, ’s middags hebben jongeren, volwassenen en ouderen vrij spel.

De open dagen zijn natuurlijk gratis te bezoeken, maar we vragen je om je even aan te melden voor de noodzakelijke bezoekersregistratie.
Open Dag DUMS Leidsche Rijn 29 augustus aanmelden: klik hier, programma: klik hier.
Open Dag DUMS Centrum 30 augustus aanmelden: klik hier, programma : klik hier.

Vacatures: docent trompet, docent accordeon

Wij zouden DUMS graag laten groeien met docenten voor de volgende instrumenten: Accordeon & Trompet, beide voor de locatie Centrum (Domplein 4-5, Utrecht).

Ben jij degene die we zoeken? Stuur dan je CV en motivatie voor 1 augustus naar vacatures@dums.nl.

.

Open Dag zaterdag 11 juli

Welkom terug op het Domplein! Ben je al cursist? Neem je vrienden en familie mee en laat ze zien hoe het bij DUMS is!

10.00-12.00: DUMS K!DS

Ontmoet de docenten van K!DS, volg de workshops Muziek op Schoot, kom alles te weten over open lessen en ontdek wat je allemaal kan en wil spelen

13.00-15.00 DUMS &SEMBLE

Ontdek de mogelijkheden van &SEMBLE, luister naar de leerlingen én de docenten, maak zelf muziek en win een gratis proefles met de docentenspeurtocht

Corona-richtlijnen Domplein 4 – 5

Beste gasten van Domplein 4-5, 

Op Domplein 4-5 hanteren we de richtlijnen van het RIVM. Deze richtlijnen vind je hier. We hopen je hiermee een veilig welkom op onze locatie te bieden.

Dodenherdenking

Dodenherdenking Fort Lunet I
De Dodenherdenking op Fort Lunet I op 4 mei is bij te wonen via deze live stream:

Programma:
19:45uur Livestream aan
19.58uur het Taptoe-signaal door trompettist Jón Staekenborg
20.00uur 2-minuten Stilte
20.02uur het Wilhelmus door DUMS Consort
20.05uur Toespraak door Majoor Jarno Goosmann
20.20uur Voorlezen namen gevallen militairen, ontsteken fakkels door Defensie, opgeluisterd met een speciale compositie door harpiste Beate Loonstra
21.00uur Einde

Presentatie Thuis met DUMS

Presentatie Thuis met DUMS

Akoestische snaren-band met zang

Super leuke cursus na de herfstvakantie van start.

Speel je ukelele, gitaar, cello, contrabas of zing je en vind je het leuk om samen in een bandje te spelen, dan is deze cursus écht iets voor jou! We spelen verschillende liedjes van opzwepende popsongs tot intiem singer songwriter liedjes. Dit kunnen liedjes zijn van oldtimers zoals The Beatles, Ray Charles tot aan nieuwe artiesten zoals oa Vance Joy (Riptide), Ed Sheeran en Meghan Trainor.

De snarenband  is geschikt voor jou als je tussen de 10 en 16 jaar bent met al een beetje speelervaring. Als je een beetje jonger bent, maar je denkt dat je al kan meespelen, ben je ook welkom. Ook als je nog geen les hebt bij Dums, kan je bij de snarenband komen samen spelen.

Schrijf je snel in

Zin in muzieklessen?

Vond jij Sint Maarten ook zo leuk en zou je meer met muziek willen gaan doen? Dan heeft DUMS nu een leukeactie!

Je kunt je nu aanmelden voor 3 lessen van €35,- voor een instrument of zang naar keuze.

Stuur je aanvraag naar info@dums.nl

Vermeld je naam, adres en email- of telefoonnummer (van je ouders). En natuurlijk welk instrument je graag in 3 lessen wil uitproberen

Zin om samen muziek te maken?

Vond jij Sint Maarten ook zo leuk en zou je meer met muziek willen gaandoen? Dan heeft DUMS nu een leuke actie!

Je kunt je nu aanmelden voor 5 lessen van €50,- voor een groepsles naar keuze:

DUMS young ensemble

DUMS orkest

DUMS snaren en zang band

DUMS popband 

Stuur je aanvraag naar info@dums.nl

Vermeld je naam, adres en email- of telefoonnummer (van je ouders). En natuurlijk welke groepsles je graag in 5 lessen wilt uitproberen.

Wil je liever met je eigen groepje samen muziek maken in een ensemble- of bandles? Dat gaan we dit voor elkaar proberen tekrijgen. Vul dan de namen van je bandleden in. 

Vacatures bij DUMS

DUMS is op zoek naar gepassioneerde collega’s die geloven in samen leren, samen spelen en samen presenteren.
vacatures@dums.nl