18 & 19 december: DUMStad WinterWeekend!

In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 december kun je genieten van twee middagen vol optredens, Christmas caroling, streetdance én warme chocolademelk bij een speciale tweedaagse editie van DUMStad, de wekelijkse concertreeks die De Utrechtse Muziekschool aan het Domplein sinds een jaar verzorgt.

Twee middagen lang verzorgt De Utrechtse Muziekschool een wervelend en gezellig muziekfeest in de verschillende zalen die het pand rijk is, waaronder de ruim 150 jaar oude Marnixzaal, een verborgen juweeltje: een mini-Paradiso aan de voet van de Domtoren. 

Op zaterdag zijn er onder meer speciale kerstconcerten van het aanstormende Kamerkoor NEXT en van de Utrechtse indieband Pondertone. Om in de kerstsferen te blijven, geeft DUMS-zangdocente Manon Ros een openbare Christmas Caroling-workshop. Verder treedt het Utrechtse jazzduo (of eigenlijk: jazz-tweetet) Tweetet op en zijn er presentaties van harp- en slagwerkensembles van de muziekschool.

Op zondagmiddag zijn er onder meer concerten van de in Utrecht woonachtige internationale kamermusici van het Rietveld Ensemble, vrouwenzangkoor Bring your thing en de DUMS Bigband. De middag wordt afgesloten met een urban dance performance van DCU, Danscentrum Utrecht.

Workshop Christmas Caroling
Een bijzonder onderdeel van dit concertweekend is de Christmas caroling-workshop door zangdocente Manon Ros, die bij de muziekschool diverse amateurkoren begeleidt. Zij neemt de bezoekers mee in de wereld van het kerstliedjes zingen! Winter Wonderland, Jingle Bells, White Christmas en vele andere kersthits komen zeker aan bod. Het maakt niet uit of je een brommer bent of een nachtegaal; Ros is een expert op het gebied van lesgeven aan groepen, waarbij plezier voorop staat. En dat is in deze donkere dagen extra hard nodig.  

DUMStad WinterWeekend

Waar: De Utrechtse Muziekschool op Domplein 4. 
Wanneer: Zaterdag 18 december: 14.00-17.00 uur, zondag 19 december: 12.00-17.00 uur
Tickets zijn €7,50 euro per middag, €10 voor beide middagen samen. 
Zondagmiddag 19 december gratis entree tussen 15.00 en 17.00 uur. 
QR-code verplicht!

Pepernotenconcert – AFGELAST –

Het Pepernotenconcert gaat helaas niet door. Betalende bezoekers hebben bericht ontvangen en zijn gerestitueerd.

Op woensdag 1 december is iedereen van harte welkom bij het Pepernotenconcert van DUMS. Een gezellig, spontaan concert in de Marnixzaal vol muzikale cadeautjes.

In de Marnixzaal worden vanaf 18:30 uur allerlei Sinterklaasliedjes uit de kast gehaald. Het DUMS-orkest treedt op: een ensemble waarin verschillende instrumenten te horen en te zien zijn, en ook docenten spelen mee. Verder spelen er ook individuele leerlingen die iets moois willen laten horen en we gaan natuurlijk zingen met z’n allen – maar uiteraard op veilige afstand.

Locatie

DUMS – De Utrechtse Muziekschool
Domplein 4, 3512 JC Utrecht
Toegang 5 euro, inclusief chocomel en pepernoten.

Ouders ontvangen een promotiecode voor gratis toegang.

Corona-QR-code verplicht.

Voorspeelavond CultuurCampus 23 november

Op dinsdagavond 23 december is iedereen van harte welkom om te komen luisteren bij de DUMS Voorspeelavond in de CultuurCampus in Vleuterweide. Leerlingen laten horen wat ze bij DUMS geleerd hebben.

Om 18 uur kunt u luisteren naar de leerlingen van Wilma Pistorius (cello), Sari Straatsma (dwarsfluit), Pauliina Lievonen (blokfluit), Olga de Kort (piano), Anne Frijns (piano), Raoul van Herpen (piano) en Teake Sikkema (trompet).

Om 19.30 start het tweede deel van het programma en zijn leerlingen aan de beurt van Loes Dooren (viool), Anne Frijns (piano), Freddy Scheerder (gitaar), Naut de Bruin (piano/keyboard) en Pieter Hoogervorst (band gitaar, basgitaar, drums) en Teake Sikkema (trompet).

Reserveren + QR-code
Reserveren is gewenst, gratis tickets voor het eerste deel van het concert om 18 uur zijn verkrijgbaar via https://dums.stager.nl/web/tickets/111126464 . Gratis tickets voor het deel van 19.30 uur zijn verkrijgbaar via https://dums.stager.nl/web/tickets/111131271.

U wordt verzocht om bij de ingang ticket + een geldige QR-code te tonen. Scannen kost helaas extra tijd; zorg dat u op tijd bent zodat we ook tijdig kunnen beginnen!

Voorspeelavond leerlingen DUMS – CultuurCampus
CultuurCampus Vleuterweide, Burchtpoort 5
Dinsdag 23 november, 18 uur & 19.30 uur

Novemberconcerten Marnixzaal gaan door!

In tegenstelling tot de tijdelijke lockdown vorig jaar om deze tijd (weet u nog?), gaan de in de Marnixzaal geplande optredens de komende twee weken gewoon door. Er kan veilig en in kleine setting (met stoelen zoveel mogelijk op afstand van elkaar) worden genoten van prachtige muziek in de oudste concertzaal van Utrecht, onze Marnixzaal. Wanneer je in bezit bent van een geldig coronatoegangsbewijs, kun je in november nog komen genieten van de volgende optredens.

Vrijdag 19 november: Roberto Pistolesi Duomo Kwartet (jazz)

Sinds juni 2021 organiseert U Jazz maandelijks de Utrechts Jazz Lokaal – clubconcerten in onze Marnixzaal. Op 19 november speelt het Duomo Kwartet, geformeerd door Roberto Pistolesi (drums) en verder bestaand uit Zack Lober (contrabas), Ben van Gelder (altsax) en Roberto Tarenzi (piano).

Pistolesi, geboren in Italië en wonend in Nederland, speelde met vele nationale en internationale musici. Ook Zack Lober en Ben van Gelder zijn gerenommeerde jazzmuzikanten. Over de Italiaanse pianist Roberto Tarenzi schreef Dave Liebman: “Roberto is in my estimation one of the most talented pianists I have encountered over the past years. He is disciplined, knowledgeable about the jazz legacy, has great ears and most of all, a burning desire to be a great musician…”  Zie verder Tarenzi’s bio.

Een bijzonder kwartet dus, dat ongetwijfeld bijzondere, onverwachte en spannende jazz gaat opleveren! Het concert begint vrijdagavond om 20.30 uur. Tickets kosten 15 euro en zijn hier te bestellen. Het concert kent geen pauze. Ook blijft de bar gesloten.


Zaterdag 20 november: Ellen Valkenburg (zang) & Maurice Lammerts van Bueren (piano): Les Apaches (lied klassiek)

Sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren brengen een bijzonder liedrecital rond een Parijse kunstenaarsgroep van ruim een eeuw geleden. Les Apaches zien zichzelf als artistieke outcasts. Componisten als Ravel, Manuel de Falla, Igor Stravinsky, Déodat de Séverac en Maurice Delage, pianist Ricardo Viñes, dichter Tristan Klingsor en schilder Paul Sordes maken deel uit van de groep. De vrienden zoeken elkaar op, vanaf 1903 tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren wijdden een cd aan de muziek van Les Apaches – en brengen deze nu live op de planken in de Marnixzaal. De muziek is fascinerend. Op het programma staan meesterwerken, zoals de ‘Siete canciones populares españolas’ van De Falla en ‘Shéhérazade’ van Ravel. Naast de twee genoemde cycli zijn in het programma prachtige onbekende parels te vinden, zoals liederen van Delage en De Séverac, drie korte liederen van Stravinsky en het ontroerende ‘Oración de las madres que tienen a sus hijos en brazos’ van De Falla.

Het duo is optimaal op elkaar ingespeeld en gaat helemaal op in sfeer- en tekstbeleving. Stem en instrument zitten ook qua kleuring en frasering op één lijn. Ze communiceren hun enthousiasme voor deze bijzondere liederenschat met een gedrevenheid die in haar spontaniteit overrompelend overkomt,” schreef De Gelderlander al.

Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en bestel je hier.


Zondag 21 november: DUMStad presenteert: Ensemble Papillon (barok)

Prachtige barokmuziek omlijst door vallende bladeren en zwiepende windvlagen laten de herfst kleurig, geurig en feestelijk naar voren komen, in een voorstelling voor het hele gezin: Ensemble Papillon brengt zondag 21 november een vrolijk herfstconcert naar de Marnixzaal van DUMS. Ze bedden de muziek in via gedichten en theater en leiden het publiek door een typische Hollandse herfstmiddag.

Via de waaiende klanken van Rameau’s Les Indes Galants naar een zonnige fantasia van Telemann. De nevel zweeft de ruimte in via Vivaldi en Les Élémens van de Franse componist Rebel. Nadat de storm is losgebroken met Wallom Green uit de oude Engelse danscollectie van Playford komt het concert vurig tot een eind!

Muzikanten Manu Huyssen, Rianne Helmus, Valeria Di Biase en Koos Verhage van het Utrechts Conservatorium brengen dit programma met veel plezier naar u toe. Ze voelen zich thuis in deze prachtige periode uit onze muziekgeschiedenis en bespelen tijdens het concert een hele reeks aan verschillende barokinstrumenten. Aanrader!

Het concert begint om 15.30 uur. Entree gratis; de donaties zijn voor de musici. Wel svp vooraf reserveren. En dat laatste? Dat kan hier!


Zaterdag 27 november: Janneke Jager: Fantoomgeluk (cabaret)

Behalve voor concerten leent de Marnixzaal zich ook uitstekend voor cabaretvoorstellingen. De Utrechtse cabaretiere Janneke Jager laat op 27 november haar nieuwe programma Fantoomgeluk in premiere gaan bij ons op het Domplein; een fout-nostalgische cabarettrip die je heerlijk laat lachen.

Wanneer Janneke op zolder struikelt over een vergeten tas met oude cassettebandjes, wordt ze terug geslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar Noord-Groningse tienerkamertje, te dromen over ‘later’.  Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was – zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren ’80 hoopte én kon vermoeden. Maar is dat erg? En kan het nog anders? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…?

Jacques d’Ancona schreef al over ‘Fantoomgeluk’: “Puur en persoonlijk. Onstuitbaar. Met als climax een ronduit hilarische conference over het fenomeen festival. Een onuitwisbare personality”. (DvhN, 27 september 2021)

De voorstelling begint zaterdag 27 november om 20.30 uur. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn hier te reserveren. De bar blijft helaas gesloten.


Zondag 28 november: DUMStad Jazz & World met DUMS Big Band, Willem Abelen Quartet en La Banda Caliente

Wederom een middag vol talenten uit de stad op het gebied van jazz en wereldmuziek, tijdens een gemeenschappelijke DUMStad-editie van DUMS en Jazz. Op het programma:

DUMS Bigband (13.30 uur Marnixzaal)
De Bigband is een van de leukste en meest toonaangevende ensembles van DUMS, met een strakke ritmesectie en een 10-koppige blazerssectie (sax, trompet en trombone). Het repertoire is gevarieerd: Funk, Latin, Fusion en traditionele Bigband stukken, waarbij er ruimte is voor improvisatie. Een impressie.

Willem Abelen Quartet (14.45 uur Marnixzaal)
Het Willem Abelen Quartet (WAQ) – tenor- en sopraansaxofonist Willem Abelen, pianist Stan Verstegen, elektrische bassist Yaresh Soekhlal en drummer Marc Sentenie – is een moderne jazzgroep, draaiende rondom de composities van Willem Abelen. Zij spelen lyrische, catchy melodieën en rijke jazzharmonieën over een stevige groove.

La Banda Caliente – tribute to Mick Paauwe (16.00 uur Marnixzaal)
De 10 koppige latin jazzband La Banda Caliente werd eind 2009 opgericht. De voorafgaande jaren aan Latin workshops en jamsessies kregen hiermee definitief vorm in een echte Latin-jazzband. De band speelt bekende en minder bekende standards uit het onuitputtelijke cubop, salsa en overige Latijns-Amerikaans repertoire. Dit optreden vormt een tribute aan muzikaal leider Mick Paauwe die ruim een jaar geleden overleed.

Kaarten voor deze editie van DUMStad zijn gratis en zijn hier te bestellen. Doordat dit concert ’s middags plaatsvindt, zijn er ditmaal wel pauzes.

Coronamaatregelen vanaf 6 november

Basismaatregelen blijven van kracht

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd bent
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen
 • Schud geen handen
 • Was vaak en goed je handen
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnen ruimtes.

Maatregelen Domplein 

Gezamenlijke ruimtes:

 • Draag een mondkapje
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst
 • Volg de verplichte looproute
 • Houd 1,5 meter afstand

Bij ingang van repetitieruimte/zaal (vanaf 18 jaar):

 • Tonen CTB (Coronatoegangsbewijs) i.c.m. identiteitskaart
 • In de ruimte mag het mondkapje weer af.

Maatregelen Burchtpoort

Richtlijnen Cultuur19 volgen z.s.m.

Vacature: docent dj/producer

Ben jij actief als producer of DJ en wil je hierin graag hierin les geven? Dan is De Utrechtse Muziekschool DUMS op zoek naar jou! 

Er is veel mogelijk: wekelijkse lessen, cursussen, workshops op scholen, samenwerkingen met andere docenten, verzin het maar! Het aantal uren is nog niet bekend en is door jezelf in te vullen. 

DUMS is een coöperatie van ruim 55 zelfstandige musici met een gemeenschappelijke visie. Samen leren, samen spelen, samen presenteren zijn onze kernwaarden. 

 • Je hebt een afgeronde HBO-vakopleiding binnen dit werkveld of aantoonbare werkervaring. 
 • Je hebt een brede muzikale belangstelling en werkt graag samen in een creatieve omgeving
 • Je hebt ambitie om een zelfstandige praktijk op te bouwen binnen ons samen werkingsverband
 • Je bent ZZP’er

Kernwoorden profiel:  samenwerken, wendbaar, ondernemend, constructief bouwend aan de coöperatie.

Spreekt je dit aan?
Stuur ons dan jouw CV en motivatiebrief voor dinsnsdag 16 november naar vacatures@dums.nl.

Vacature: Docent Muziek

DUMS – De Utrechts Muziekschool is op zoek naar een docent Muziek voor kindercursussen op de muziekschool/basisscholen.

In een enthousiast team verzorg je algemene kindercursussen op de muziekschool en op basisscholen. We zoeken een ondernemende creatieve docent en bieden een werkomgeving met ruimte voor eigen inbreng. 

DUMS is een coöperatie van ruim 55 zelfstandige musici met een gemeenschappelijke visie. Samen leren, samen spelen, samen presenteren zijn onze kernwaarden. 

 • Je hebt een afgeronde HBO vakopleiding Docent Muziek. 
 • Je hebt een brede muzikale belangstelling en weet leerlingen te motiveren en aan te spreken op hun interesse. 
 • Je bent initiatiefrijk, ondernemend, werkt graag samen in een creatieve omgeving. 
 • Je hebt de ambitie om aan de slag te gaan en een zelfstandige praktijk op te bouwen binnen het samenwerkingsverband van DUMS. 
 • Je werkt als freelancer op basis van een opdrachtovereenkomst met DUMS. 
 • Je kent de muzikale omgeving in Utrecht en woont bij voorkeur in Utrecht of directe omgeving. 
 • Vergoeding conform CAO Kunsteducatie.

Kernwoorden profiel:  samenwerken, wendbaar, ondernemend, constructief bouwend aan de coöperatie.

Spreekt je dit aan?

Stuur ons dan je CV en motivatiebrief voor woensdag 10 november naar vacatures@dums.nl

Over de organisatie:

DUMS – De Utrechtse Muziekschool is een jonge muziekschool in het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn. Iedereen kan bij ons terecht; amateurs en toekomstige professionals, van dreumes tot senior, van beginner tot gevorderde.

We zijn een coöperatie van 54 gepassioneerde zelfstandige muziek-professionals die de krachten gebundeld hebben om onze visie te realiseren. Samen leren, samen spelen en samen presenteren zijn kernwaarden bij DUMS. We richten onze leerlijn zo in dat onze leerlingen zich optimaal kunnen ontplooien. Dat doen we in nauw overleg met elkaar en in samenwerking met o.a. de muziekverenigingen, het Domstad Jeugd Orkest en diverse podia in de stad Utrecht.

Herfstvakantie bij DUMS: geen lessen, wel veel live-muziek!

De herfstvakantie is begonnen. Bij DUMS betekent dat een weekje geen lessen en repetities op onze locatie Domplein 4. Maar ook: veel live-muziek! Zo komen onder meer de Popronde en poppodium EKKO voor het eerst op bezoek in de Marnixzaal, is er een bijzonder festival voor experimentele muziek (Het Geluidschap) in de Torenzaal en vindt tijdens DUMStad de wereldpremière plaats van een nieuw project van veelbelovende Utrechtse koorcomponisten. Een overzicht:

Donderdag 24 oktober 2021: Popronde presenteert Roos Meijer

Al sinds jaar en dag biedt de Popronde een podium aan aanstormend Nederlands poptalent, via een reizend festival door talloze Nederlandse steden. De erelijst van bands die in de jaren na een Popronde-optreden beroemd zijn geworden is lang: van Racoon tot Chef’Special, van De Staat tot Kensington. Op donderdag 21 oktober vindt de Utrechtse editie van de Popronde plaats, met tientallen artiesten, spelend op veertien locaties in (en vlak buiten) de Utrechtse binnenstad. Een van de openingsconcerten vindt plaats in onze Marnixzaal.

Om 19.30 uur is daar Roos Meijer te zien en te horen, een groot singer-songwriter-talent uit Den Haag. De oprechtheid van haar alt-folk raakt het hart. Roos leent haar muziek aan ongehoorde verhalen van mensen van over de hele wereld; haar EP Maktub ging over vluchtelingen en haar debuutalbum (2021) over changemakers. Live laat ze grote indruk achter door haar dynamische set, bijzondere verhalen, onderscheidende schrijfstijl en pure performance. Tel daar de verbluffende akoestiek van de Marnixzaal bij op – en er ontstaat een optreden dat je nog lang kan bijblijven.

Het optreden van Roos Meijer begint om 19.30 uur. Tickets voor de Popronde kosten 5 euro en bestel je hier. Ze zijn ook geldig voor alle andere locaties en acts, dus tel uit je winst!

Vrijdag 22 oktober 2021: EKKO presenteert: The Visual

Ook poppodium EKKO zal voor het eerst te gast zijn in onze Marnixzaal! Dat doen ze via een EKKO-op-locatie-programma van het The Visual. Het duo Anna van Rij (zang) en Timon Persoon (toetsen) brengt, begeleid door extra gitarist en drummer, prachtige, subtiele indie-electro-songs met teksten waarin de zoektocht naar eigen identiteit, liefde en fluïditeit centraal staan. Dat doen ze vanaf 20.30 uur. Tickets kosten 14 euro en bestel je hier.

Zaterdag 23 oktober 2021: Het Geluidschap presenteert

Onder de noemer ‘Het Geluidschap presenteert’ heeft het Utrechtse trio Graeae een bijzondere festivalavond op stapel gezet, met vijf acts in onze Torenzaal, op twee podia. De focus ligt op Utrechtse ambient, jazz noise en improvisatie, georganiseerd door het experimentele Utrechtse trio Graeae. Graeae speelt zelf ook: ze brengen donkere soundscapes op het snijvlak tussen ambient en drones.

Verder op het programma staan het duo Kaap de Goede Hoop, dat een klanklandschap brengt van tonen, beats, gesproken woord; van storm naar stilte en omgekeerd. R. de Selby zit op een soortgelijke frequentie: hij brengt dromerige soundcollages vol loops, drones en bijzondere gitaarmelodieën, waarbij het ineens heel hard kan worden – en soms toch weer niet. Het trio NoirEau bouwt vanuit kleine geluiden grote klankcollages op, en werkt met een heerlijk donker sfeertje.

Noise-improvisatieduo Lärmschutz keert deze avond terug naar een akoestische basis van gitaar en trombone. Begeleid door een danseres improviseert het duo op graphic scores van kunstenaar Ying Liu.

Verwacht een spannende avond vol bijzondere klanktapijten in onze Torenzaal. Aanvang is 18.00 uur. Tickets kosten 12,50 euro en kun je hier bestellen.

Zondag 24 oktober: DUMStad Compositie x Improvisatie

En tijdens DUMStad gaat het zondagmiddag heerlijk verder met improvisatie. Maar dan wel in een context waarin geïmproviseerde muziek gespiegeld wordt aan gecomponeerde muziek. Wat dat betekent: In de Marnixzaal weerklinkt hedendaags gecomponeerde koormuziek. In de Torenzaal daarentegen kun je genieten van een weergaloos improvisatieduo op percussie, fluit en speelgoedinstrumenten. Tickets voor DUMStad zijn gratis (donaties ter plekke!) en zijn via deze link te bestellen. Op het progamma staan twee bijzondere gezelschappen.

Mark Lotz/ Alan Purves: Food Foragers (Torenzaal, 15.30 uur)
Mark Lotz en Alan Purves zijn twee unieke klank-architecten in hypnotiserende, haast spirituele muziek. Omgeven door een batterij badeendjes, knijpbeesten en muzikaal kinderspeelgoed creëert Purves een absurd klankfestijn van een visuele aard, met grenzeloze fantasie. Samen met Lotz, die een veelvoud aan fluiten en electronica bespeelt, creëert hij nieuwe geluiden in gemorste oude en verwrongen nieuwe werelden. Spannend, onvoorspelbaar, tussen het stof van sterren en de kippenboerderij, tussen klassiek en slapstick, tussen droom en nachtmerrie vertellen deze twee sound-architecten een bijzonder en uniek verhaal. Hun cd Food Foragers (2018) werd door het Noorse blad Salt Peanuts „Muzikaal DADAisme op zijn best.“ genoemd. Jazznu schreef: „Musici die lak hebben aan conventies zijn dun gezaaid. Nederland heeft er in elk geval twee: percussionist Alan Gunga Purves en fluitist Mark Alban Lotz.“


Vocaal Ensemble Media Musica zingt nieuwe composities van Diederik van der Laag, Reza Nakisa en Henk Stoeten, op gedichten van Omar Khayyam (Marnixzaal, 16.15 uur)

Het Vocaal Ensemble Media Musica zal daarna in onze Marnixzaal 45 minuten aan nieuw gecomponeerde muziek ten gehore brengen, op kwatrijnen van de Perzische alleskunner Omar Khayyam. In het programma zoeken de componisten een dialoog tussen de Perzische en Westerse cultuur, waarbij de wisselwerking tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek een belangrijk thema is. U kunt onder andere luisteren naar twee zeer verschillende muzikale interpretaties van dezelfde dichtregels uit Khayyams Rubaiyat. Aangezien het volledige repertoire van deze bijzondere middag bestaat uit wereldpremières, zullen de componisten u voorafgaand aan de uitvoering van hun werk een korte toelichting geven, ter inleiding op de muziek.

De componisten zijn de in Iran geboren Reza Nakisa, die dwarsfluit en orkestdirectie studeerde in Wenen en daarna vele jaren werkte muziekdocent en orkestdirigent in Zwitserland en Nederland. Gedurende zijn loopbaan is hij zich steeds meer gaan richten op compositie.

Diederik van der Laag is een jonge Utrechtse componist, die zich hoofdzakelijk richt op hedendaagse vocale muziek. De oeuvres van Simeon ten Holt en Arvo Pärt vormen daarbij momenteel belangrijke inspiratiebronnen. Diederik zoekt in zijn werken vaak naar een balans tussen relevantie en oprechtheid.

Henk Stoeten studeerde in 2017 af aan de Opleiding Docent Muziek, met een verdieping in klassiek zang en compositie. Hij is actief als koordirigent, (ensemble)zanger, organisator en componist en benadert zijn werk graag speels en eclectisch.

De uitvoerenden:
Vocaal Ensemble Musica Media
Voor de gelegenheid hebben de componisten uit hun netwerk een projectensemble van ervaren zangers samengesteld:
Sopraan: Myrka Broers, Isa Berix, Hanneke Hommes | Alt: Maartje Masereeuw, Baukje Toren, Liduin Stumpel | Tenor: Illari Anemaet, Olivier Rutgers, Gerben Groeneveld | Bas: Ardaan Derksen, David van Haaster, Franz Profitlich. Zij worden begeleid door Irene Gabbaron op dwarsfluit, bekend in klassieke- en flamencokringen, en Blanca Sanchez, met kamermuziekachtergrond, op altviool. De muzikale leiding van het project is in handen van Jurriaan Poesse, momenteel in de laatste fase van de masteropleiding koordirectie aan ArtEZ Zwolle.

Een bijzondere middag kortom. Wat heet: een bijzonder weekend! Tot op het Domplein!

10 oktober: Klanktapijten bij DUMStad!

Dit weekend weerklinkt er weer volop muziek in onze Marnixzaal en Torenzaal! Op zondagmiddag 10 oktober is er een DUMStad met bijzondere klankkleuren, op trompet, piano, synthesizer en accordeon, tijdens de derde editie van DUMStad dit seizoen.

Zondag 10 oktober 2021, 14:30 uur – DUMStad: In andere sferen

Zondagmiddag 10 oktober is het tijd voor de derde DUMStad-editie van dit nieuwe seizoen. Je kunt je laten meevoeren op bijzondere klanktapijten, van twee voormalig DUMS-docenten.

Gerben Klein Willink(Marnixzaal, 14.30 uur)
Een trompetgeluid kan zo persoonlijk zijn als een stem. Wie zacht en warm wil klinken, gebruikt the warm breeze: daarbij blaas je langzame, en dus warme, lucht. Gerben Klein Willink weet die warmte als geen ander te gebruiken. Zijn warme, omfloerste trompetgeluid en lyrische manier van spelen geeft hij de ruimte op zijn eerste solo-album A Warm Breeze. “Hij laat zijn trompet lyrisch zingen, puur akoestisch, slechts geruggensteund door piano of cello.” Aldus het Belgische blad JazzHalo. Muziek die je helpt ontsnappen aan de hectiek en drukte van de stad. Tijdens dit optreden in de Marnixzaal wordt hij bijgestaan door toetsenist Koen Schalkwijk op vleugel en synthesizer.

Dennis Weijers (Torenzaal, 15.15 uur)
Pianist en accordeonist Dennis Weijers verhuisde na conservatorium-opleiding naar Berlijn, waar hij onder de invoed raakte van akoestisch experiment. Hij begon zijn accordeon te koppelen aan electronica. Hij werkt met diverse instrumenten (zoals modulaire synthesizers en oude tape recorders) en bracht onlangs zijn debuutalbum Accordion + Modular Synthesizer uit, met bijzondere bewerkingen van o.a. Steve Reich en Philip Glass. Ook hij neemt je mee op een bijzondere muzikale trip!

Tickets voor deze DUMStad-editie zijn gratis, bestel ze hier! Let op: voor het bijwonen van de middag is ook een coronatoegangsbewijs noodzakelijk.

Jonge musici opgelet!

Motivatie, inzet & talent: heb jij ze alle drie? Dan is TraieCtum iets voor jou! Je kunt je nu inschrijven voor de audities.  (meer…)

A.s. zondagmiddag 3 oktober: DUMStad strijk special

DUMStad is weer begonnen! Iedere zondagmiddag kun je op Domplein 4 jezelf onderdompelen in muzikale verrassingen – gratis toegankelijk bovendien!

Aanstaande zondag stelt DUMStad, in samenwerking met De Nederlandse Strijkkwartetten Academie, strijkinstrumenten centraal. Het talentvolle Utrechtse Skazka Kwartet presenteert zich, nadat ze voor het optreden bij DUMS coaching hebben gehad van Luc-Marie Aguera, voormalig violist van het vermaarde Franse Quatuor Ysaÿe.

Voorafgaand laat het Utrechtse duo Thunderbeer juist de andere kant van strijkinstrumenten zien. Jan Schellink (contrabas) en Frank Smulders (viool) werken juist volledig vanuit instant composing en improvisatie.

Skazka Kwartet (15.15 uur, Marnixzaal)
Het Skazka Kwartet bestaat uit Anna Steenhuis, Lena ter Schegget, Lisa Eggen en Emma Besselaar. Skazka is het Russische woord voor verhaal of sprookje. Dit jonge kwartet (ontstaan in 2020) speelde al voor Entrée, de jonge vriendenclub van het Concertgebouw, verzorgde een live-stream voor TivoliVredenburg, en produceerde zijn eigen familievoorstelling ‘Ludwig en de prinses’, met steun van de Gemeente Utrecht. Deze was in oktober 2020 ook te zien tijdens DUMStad. Sinds diezelfde maand volgen zij lessen aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder supervisie van artistiek leider Marc Danel. Recent namen zij deel aan de Zeister Muziekdagen, waar ze masterclasses volgden bij de leden van het Jerusalem Quartet. De vier jonge aanstormende musici hebben allen reeds hun sporen in de muziekwereld verdiend en bundelen sinds de zomer van 2020 hun liefde voor kamermuziek in het Skazka Kwartet.

Thunderbeer (14.30 uur, Torenzaal)
Het duo Thunderbeer brengt Utrechts improvisatie-icoon Jan Schellink op contrabas – en Frank Smulders op viool, op zoek naar het magische moment. Zij hebben slechts 1 afspraak en dat is stoppen waneer de (100%) improvisatie er om vraagt. In september 2020 waren zij al eens te zien in DUMStad; toen samen met een danser, in de speciale bezetting concertvleugel en viool. Deze zondag laten ze zich van een heel andere kant zien. Maar nog altijd vanuit volledige improvisatie, zoals in deze video van de track ‘Slapende’.

Zo kun je deze middag verschillende kanten van het strijkspectrum meebeleven. Maar wel zoals het DUMStad betaamt: vol verrassingen!

Tickets zijn gratis en hier te bestellen. Zorg wel dat je ook in het bezit bent van een geldige coronapas.

Marnixzaal

Vr 1 t/m zo 3 oktober: Een weekend vol live-muziek bij DUMS

Zin in intieme, kleinschalige klassieke concerten? Dan ben je dit weekend helemaal op je plek in onze Marnixzaal op het Domplein! Wil je liever een jong Utrechts poptalent zien voordat ze doorbreekt? Of de Matthäus Passion van Bach in bijzondere versie zien? Dat kan ook!

Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag zijn er bijzondere optredens. Om precies te zijn deze:

Vrijdag 1 oktober 2021, 20.30 uur: Matthäus Passion in pocketversie

Nee, het is geen Pasen. Maar de Matthäus Passion is op ieder moment van het jaar relevant. 244 brengt Bachs meesterwerk dan ook anders: ze spelen de mooiste stukken en vertellen het hele verhaal. Of beter gezegd: spelen datgene wat het verhaal anno nu betekent. Kom meegenieten van de Matthäus Passion in pocketversie, uitgevoerd door mezzosopraan, bariton, fluit, cello en piano, geregisseerd door en met teksten van regisseur Stan Geurts. Tickets kosten 20,50 euro en vind je hier. Studenten betalen 12,50 euro, kinderen onder 16 jaar een tientje.

Zaterdag 2 oktober 2021, 19.30 en 21.00 uur: cd-presentatie FENNE

FENNE’s muziek is herfstachtig: er kan van alles gebeuren, van een regenachtige storm tot een plotseling zonnetje dat door de vallende bladeren schijnt. De sound van de band is een combinatie van pop en jazz; met veel improvisatie en onverwachte harmonische wendingen over een duidelijke groove met herkenbare melodieën. Alsof je haar dagboek leest, zitten haar teksten vol met verwachtingen en dromen, tegenslagen en verlangens. Deze zomer bracht ze haar eerste debuut album “Hope” uit en deelt dit graag met jullie allemaal, via twee release-concerten in de Marnixzaal. Tickets kosten 8,50 euro en koop je hier.

Zondag 3 november, 20.00 uur: Rietveld Ensemble speelt Janacek en Shostakovich

Het Rietveld Ensemble is een van de beste kamermuziekensembles van Midden-Nederland. Dit seizoen zijn ze wederom geregeld te zien in onze Marnixzaal. Op zondagavond 3 oktober 2021 doen ze dat met werken van Janacek (Concertino voor piano, 2 violen, klrinet, hoorn en fagot) en Shostakovich (Pianokwintet in g klein Op. 57), uit 1925 en 1940. Elisabeth Perry (viool), Richard Wolfe (altviool) en Nancy Braithwaite (klarinet) spelen met gastmusici Marja Bon (piano), Louis van Nunen (fagot) en Sergei Dovgaliouk (hoorn). Tickets kosten 17,50 euro en zijn hier te bestellen. Studenten betalen met kortingscode 5 euro.

Voor alle concerten is, behalve een ticket, ook een coronatoegangsbewijs nodig.

26 september: openingsweekend DUMStad

Komend weekend gaat DUMStad, onze zondagse serie met muzikale verrassingen, weer van start met een prachtig – gratis toegankelijk – zondagmiddagprogramma.

Zondag 26 september ontvangen we het Nachtlicht Ensemble en Ongeveertig Quarant(ain)e door Oihana Aristisabal (cello) en Lineke Lever (piano).

Oihana Aristisabal (cello) en Lineke Lever (piano): Ongeveertig-Quarant(ain)e (14.30 uur, Marnixzaal)
Oihana en Lineke werden in 2021 allebei in dezelfde week 40! Met dit programma staan ze stil bij hoe het leven van componisten er rond diezelfde leeftijd uitzag. Hadden ze kinderen, waren ze getrouwd, welke muziek schreven ze rond die leeftijd? Oihana en Lineke vieren met dit programma een heel jaar lang feest! Viert u het mee? Met muziek van Frank Bridge, Cécile Chaminade, Camille Saint-Saëns, Max Bruch en Ottorino Respighi.

Nachtlicht Ensemble: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ (15.15 uur, Torenzaal)
Ieder mens heeft een eigen uniek verhaal te vertellen, als je je daar tenminste voor openstelt. In “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” vertelt Nachtlicht de verhalen van vijf verschillende mensen door vijf verschillende composities in samenwerking met speciaal uitgekozen componisten. Bert van den Brink, Maximilian Shaikh-Yousef, Tom Koudijs, Julian Schneemann en Arjan Linker schreven stukken die in dit programma te horen zullen zijn.

Toegang gratis, wel graag even reserveren via https://dums.stager.nl/web/tickets

Voor in de agenda: 
3 okt DUMStad met o.a. Skazka Kwartet (Nederlandse Strijkkwartet Academie)
10 okt DUMStad met Gerben Klein Willink en Dennis Weijer
17 okt DUMStad Jazz & World met o.a. Alex Siegers & Wouter Poot, Slangenburg Duo, Latino Mood

Vrijdag 17 september: RAAK! door Treeo HOUT

In een tijd waarin aanraking verder weg lijkt dan ooit, laat Treeo HOUT zien hoe muziek verbindt en de mens raakt. Hoe kan een patroon van toonhoogte en ritme dat teweeg brengen? Wat gebeurt er in het lichaam? Wat speelt zich af in het brein? 

Vanuit de drie aanvullende expertises op het gebied van psychologie, pedagogiek en biomedische wetenschappen delen de drie houtblazers van Treeo HOUT, onder wie DUMS-hobodocente Helmke Jansen enthousiast hun fascinatie. 

Muzikale voorbeelden prikkelen het brein en brengen herinneringen naar boven. Interactie en publieksparticipatie creëren verbondenheid tussen de musici en luisteraars. Op unieke wijze geeft Treeo HOUT het publiek stof tot nadenken.

Muziek verbindt. Muziek boeit. Muziek intrigeert. Muziek raakt. Een unieke voorstelling, op een unieke plek: de Marnixzaal van DUMS! Het optreden begint om 20.15 uur. Tickets kosten 16 euro en zijn verkrijgbaar via deze link.

Cursussen Muziek voor de Allerkleinsten

Er hebben zich veel cursisten aangemeld voor de zaterdagcursussen Muziek voor de Allerkleinsten in Leidsche Rijn. Helaas hebben we niet op tijd een docent kunnen vinden om deze lessen te verzorgen. Deze cursussen starten daarom vanaf 20 november. Deelnemers krijgen bericht!

Daarnaast starten de woensdagcursussen Muziek voor de Allerkleinsten in Leidsche Rijn op 22 september, in verband met beschikbare lokalen en corona-voorschriften. Onze excuses voor het ongemak!

Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar in onze Allerkleinsten-lessen (maandag t/m donderdag) op het Domplein. https://dums.nl/kids-nieuw/muziek-voor-de-allerkleinsten/

zaterdag 11 september: Try Out NAU!

Op zaterdag 11 september slaan 10 amateurkunstscholen de handen ineen voor een dag vol gratis proeflessen voor jong en oud. Ook DUMS doet mee met lessen en presentaties! Reserveren is aan te raden, dat kan via de site https://www.tryoutnau.nl. Rechtstreeks boeken voor proeflessen bij DUMS kan via deze link.

Schrijf je nu in voor het nieuwe seizoen!

Onze inschrijving voor het nieuwe cursusjaar is geopend! DUMS biedt muzieklessen voor alle leeftijden, of je nu 0 of 99 bent. Je bent nooit te jong of te oud om te leren! 

(meer…)

Zondag 12 september: Gaudeamus middag bij DUMS!

De zomervakantie moet nog beginnen, maar nu al kijken we uit naar het nieuwe seizoen. Zeker wanneer Stichting Gaudeamus, na WO2 opgericht ter bevordering van de eigentijdse klassieke muziek, tijdens zijn internationale festival op 12 september een zondagmiddag met een optreden en een workshop presenteert bij ons in De Utrechtse Muziekschool.

Gaudeamus 2021 bij DUMS: Tom Sanderman – Solo Sax Sessions (zo 12 september, 13.00 tot 13.45 uur, Marnixzaal)

Middelpunt van de middag is de gelauwerde saxofonist Tom Sanderman. In oktober 2019 kwam Sandermans tweede solo-album Whoever You are Come Forth uit, waarover het NRC Handelsblad schreef: “Sanderman paart technisch precisiespel aan koele distantie en neemt je mee op een zacht groovende zweefvlucht.” In 2019 deed Stichting Gaudeamus een oproep aan jonge componisten wereldwijd om werk in te sturen voor Tom. Na een jaartje corona-pauze presenteert hij nu de stukken die uit deze open call werden gekozen en uitgewerkt in een concert van drie kwartier in onze monumentale Marnixzaal. Tickets zijn gratis en vanaf 15 juli te bestellen via Gaudeamus.

Gaudeamus 2021 bij DUMS: Tom Sanderman – Workshop improvisatie & graphic scores (zo 12 sep, 16.00 tot 17.30 uur, Torenzaal)

Tom Sanderman is expert op het gebied van hedendaags gecomponeerde saxofoonmuziek van jonge componisten. En iedereen die zoals hij veel met jonge componisten werkt, weet dat daar vaak improvisatie en experimentele manieren van werken met partituren bij komen kijken. Maar hoe maak je eigenlijk muziek zonder duidelijke notenbalken? Leer er alles over én doe ervaring op tijdens deze workshop.

Deze workshop is geschikt voor elk niveau en elke leeftijd. Muzikanten van iedere achtergrond worden geprikkeld om zelf spelenderwijs te componeren tijdens het muziek maken. Tijdens de workshop gaan deelnemers in kleine groepjes aan de slag met geleide improvisatie op basis van grafische partituren. Tickets zijn gratis en vanaf 15 juli eveneens te bestellen via Gaudeamus.

Bestel hier tickets voor Pronken met Pruiken!

Op donderdag 12 augustus bieden we bij DUMS een bijzondere kindervoorstelling: Pronken met Pruiken, een muzikale vertelling (6+), gebaseerd op de muziek van Mozart. 

Een zangeres/vertelster en strijkkwartet brengen de pruikentijd tot leven en brengen kinderen in contact met live klassieke muziek. De uitvoerenden zijn DUMS-zangdocente Linda Vink (zang en vertelling), Jens Groenewold (viool), Saskia Frijns (viool), Bart Folkers (altviool) en Judith Groen (cello) en kwam tot stand i.s.m. Fonds Podiumkunsten. 

De voorstelling wordt twee maal uitgevoerd: om 14.30 en 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Wat je kunt verwachten? Dit!

Lang, heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden mensen in kastelen. Ze waren hoffelijk en beleefd, en droegen pruiken, jurken en juwelen. Zo ook de jonge violist Wolfie, die een prachtige viool bezat waarmee hij de mooiste muziek kon spelen.

Wanneer er op een dag iets vreemds gebeurt in het dorp, gaan we mee met Wolfie op avontuur! Hierbij vormt de muziek de rode draad in het verhaal, in combinatie met een vleugje magie – en een paar wel héél speciale pruiken.

Benieuwd naar alle avonturen van Wolfie? Je tickets voor Pronken met Pruiken bestel je hier!

Zomerstop voor lessen, maar DUMS blijft open voor repetities en voorstellingen

Zomervakantie! Dat betekent dat tussen 17 juli en 29 augustus ook geen muzieklessen plaatsvinden bij DUMS. Maar we zijn niet gesloten! Je kunt nog altijd iedere dag komen repeteren in een van onze studio’s. Ook bieden we op donderdagmiddag 12 augustus een bijzondere kindervoorstelling: Pronken met Pruiken, een muzikale vertelling (6+), gebaseerd op de muziek van Mozart.

Op donderdag 12 augustus bieden we bij DUMS een bijzondere kindervoorstelling: Pronken met Pruiken, een muzikale vertelling (6+), gebaseerd op de muziek van Mozart. De voorstelling wordt twee maal uitgevoerd: om 14.30 en 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Tickets daarvoor bestel je hier!

Een zangeres/vertelster en strijkkwartet brengen de pruikentijd tot leven en brengen kinderen in contact met live klassieke muziek. De uitvoerenden zijn DUMS-zangdocente Linda Vink (zang en vertelling), Jens Groenewold (viool), Saskia Frijns (viool), Bart Folkers (altviool) en Judith Groen (cello) en kwam tot stand i.s.m. Fonds Podiumkunsten. 

De voorstelling wordt twee maal uitgevoerd: om 14.30 en 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Wat je kunt verwachten? Dit!

Lang, heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden mensen in kastelen. Ze waren hoffelijk en beleefd, en droegen pruiken, jurken en juwelen. Zo ook de jonge violist Wolfie, die een prachtige viool bezat waarmee hij de mooiste muziek kon spelen.

Wanneer er op een dag iets vreemds gebeurt in het dorp, gaan we mee met Wolfie op avontuur! Hierbij vormt de muziek de rode draad in het verhaal, in combinatie met een vleugje magie – en een paar wel héél speciale pruiken.

Benieuwd naar alle avonturen van Wolfie? Je tickets voor Pronken met Pruiken bestel je hier!

Zomerprogrammering bij DUMS: o.a. Treeo Hout, Pynarello en U-Slam

Zomerpauze of niet, ook de komende weken zijn er nog geregeld mooie programma’s te zien in onze Marnixzaal en Torenzaal. Je kunt bij DUMS terecht voor muzikale verdieping, maar ook voor literatuur in zomerse sferen en een bijzondere fietstour. Een overzicht.

Woensdag 21 juli & woensdag 4 augustus – ILFU presenteert: Zomereditie U-Slam!

In de aanloop naar het NK Poetry Slam organiseert het International Literature Festival Utrecht twee Utrechtse voorrondes in de Torenzaal van De Utrechtse Muziek School: op woensdag 21 juli en woensdag 4 augustus.

Aanstormende en doorgewinterde poetry slammers betreden het podium en vaste presentator Joost Oomen leidt de avond in goede banen. Het publiek heeft alle macht dus kom en stem met een roos op jouw favoriete dichter!

Entree is gratis, wie op het podium wil staan en mee wil dingen naar een plekje in de glorieuze finale van het NK Poetry Slam in TivoliVredenburg, kan een mailtje sturen naar sophie@ilfu.com.

Tickets voor beide avonden zijn gratis en via deze link te reserveren.

Vrijdag 23 juli: Treeo Hout: RAAK!

In een tijd waarin aanraking verder weg lijkt dan ooit, laat Treeo HOUT zien hoe muziek verbindt en de mens raakt. Hoe kan een patroon van toonhoogte en ritme dat teweeg brengen? Wat gebeurt er in het lichaam? Wat speelt zich af in het brein? 

Vanuit de drie aanvullende expertises op het gebied van psychologie, pedagogiek en biomedische wetenschappen delen de drie houtblazers van Treeo HOUT, onder wie DUMS-hobodocente Helmke Jansen enthousiast hun fascinatie. 

Muzikale voorbeelden prikkelen het brein en brengen herinneringen naar boven. Interactie en publieksparticipatie creëren verbondenheid tussen de musici en luisteraars. Op unieke wijze geeft Treeo HOUT het publiek stof tot nadenken.

Muziek verbindt. Muziek boeit. Muziek intrigeert. Muziek raakt. Een unieke voorstelling, op een unieke plek: de Marnixzaal van DUMS! Het optreden begint om 20.15 uur. Tickets kosten 16 euro en zijn verkrijgbaar via deze link.

Zaterdag 24 juli: Pynarello – Tour de Pynarelli

De paden op, de lanen in! Na groot succes vorige zomer, plannen de musici van Pynarello deze zomer weer een Tour de Pynarelli. Op de fiets trekken we door de stad, van optreden naar optreden. Je favoriete Pynarelli spelen eeuwenoude composities, en noten waarvan de inkt nog nat is. Muziek om bij weg te dromen en om te bevreemden. Elke etappe is geprogrammeerd door lokale Pynarelli, die op zoek zijn gegaan naar de mooiste en meest onverwachte concertlocaties in hun eigen stad. Bring your own bike. 

Tour de Pynarelli vindt plaats in Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Amersfoort. Tijdens de tours maak je kennis met drie verschillende Pynarelli-ensembles, op drie onverwachte concertlocaties. Pomp alvast je banden op, smeer je ketting en train je fietskuiten.

In Utrecht fiets je langs een beregezellig restaurant, kom je terecht in een geweldig fort buiten de stad waar Pynarello speelt op een betonnen maquette en doe je ook een verborgen locatie op het Domplein aan. Inderdaad: onze onvolprezen Marnixzaal. De Pynarello tour begint om 13.00 uur bij onze collega’s van Het Muzieklokaal. Het optreden bij DUMS begint om 14.10 uur. Tickets voor de fietstour kosten voor volwassenen 34 euro, voor 18 t/m 25 jarigen 25 euro, voor 13 t/m 17-jarigen 18 euro en gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Je bestelt de tickets via deze link.

Augustus bij DUMS

En dat was alleen nog maar juli. In augustus brengen we nog veel meer moois op de planken. Houd daarvoor onze website in de gaten!

Vacatures docent Hoorn en Keyboard

Per direct zijn we op zoek naar een docent: 

 • Keyboard – locatie Utrecht Domplein en Leidsche Rijn 
 • Hoorn – locatie Utrecht Domplein 

Dagen in overleg, aantal uren nog onbekend.   

Je hebt een afgeronde HBO-vakopleiding. Je hebt een brede muzikale belangstelling en weet leerlingen te motiveren en aan te spreken op hun interesse. Je bent initiatiefrijk, ondernemend, werkt graag samen in een creatieve omgeving. Je hebt de ambitie om een eigen praktijk op te bouwen binnen het samenwerkingsverband van DUMS. Je werkt als freelancer op basis van een opdrachtovereenkomst met je leerlingen. Je kent de muzikale omgeving in Utrecht, de diverse podia, en woont bij voorkeur in Utrecht of directe omgeving.

Spreekt dit je aan?
Stuur dan z.s.m. je CV en motivatie naar vacatures@dums.nl. Deadline: 30 juli 2021. 

De gesprekken willen we eind augustus/begin september inplannen. Als je zelf al een praktijk hebt (ook voor andere instrumenten) en je wilt die onder brengen bij DUMS, kan dat voor jou en voor DUMS interessant zijn. Neem dan ook contact op met vacatures@dums.nl, dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn. 

DUMS – De Utrechtse MuziekSchool – is de nieuwe muziekschool in het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn. Iedereen kan bij ons terecht; amateurs en toekomstige professionals, van dreumes tot senior, van beginner tot gevorderde.  

We zijn een coöperatie van 54 gepassioneerde zelfstandige muziek-professionals die de krachten gebundeld hebben om onze visie te realiseren. Samen leren, samen spelen en samen presenteren zijn kernwaarden bij DUMS. We richten onze leerlijn zo in dat onze leerlingen zich optimaal kunnen ontplooien. Dat doen we in nauw overleg met elkaar en in samenwerking met o.a. de muziekverenigingen, het Domstad Jeugd Orkest en diverse podia in de stad Utrecht.  

Nieuwe coronarichtlijnen bij DUMS

Vanaf 10 juli 2021 zijn de corona-maatregelen weer aangescherpt. Wat betekent dit voor DUMS?

Alle activiteiten (lessen, repetities, voorspeelmomenten, concerten) kunnen gewoon doorgaan, al dan niet met een aantal kleine aanpassingen:

 • anderhalve meter: Deze blijft gehandhaafd in alle ruimtes van DUMS.
 • mondkapjes: deze zijn niet meer verplicht, maar DUMS adviseert het gebruik hiervan.
 • koren: samen zingen kan gewoon doorgaan, mits anderhalve meter in acht wordt genomen.
 • registratieplicht: we registreren iedereen die de voorspeelmomenten en concerten bezoekt. Men kan hiervoor van te voren een kaartje reserveren.
 • Bezoekers hoeven geen testbewijs te overhandigen.

3 & 4 juli: open dagen bij DUMS!

In het weekend van 3 en 4 juli zet DUMS haar deuren wagenwijd open voor iedereen die geïnteresseerd is in muzieklessen. Op 3 juli bij Het Zand in Leidsche Rijn, op 4 juli aan het Domplein. Wees welkom en neem je vrienden en familie mee!

We starten beide dagen om 10.00 uur met Muziek voor de Allerkleinsten. Vanaf 12 uur is er een programma voor alle leeftijden. Geef je op voor proeflessen, kom luisteren bij presentaties en demonstraties en laat je informeren door docenten en cursisten over onze lessen en muziekinstrumenten.

Reserveren aangeraden
Er kan gelukkig weer veel, maar in verband met coronabeperkingen moeten we iedereen die bij ons binnen komt registreren. Je kunt vanaf vrijdag 25 juni een ticket reserveren, dan ben je zeker van een plek!

Open Dag DUMS Leidsche Rijn
Zaterdag 3 juli 10.00-15.30 uur
Het Zand, Pauwoogvlinder 18
3544 DB Utrecht

Open Dag DUMS Centrum
Zondag 4 juli 10.00-16.00 uur
Domplein 4
3512 JC Utrecht

Vacature: Docent Muziek voor de Allerkleinsten

Wij zijn op zoek naar een collega voorschoolse muziekeducatie (docent Muziek op Schoot/Muziek voor de Allerkleinsten) voor woensdag en/of zaterdag op locatie Leidsche Rijn. De cursussen worden gegeven in de vorm van ouder – kind lessen (6 maanden tot 4 jaar).

Wij zijn op zoek naar een collega voorschoolse muziekeducatie 
(docent Muziek op Schoot/Muziek voor de Allerkleinsten)
De cursussen worden gegeven in de vorm van ouder-kind lessen (6 maanden tot 4 jaar).

De inhoud van de lessen wordt door de docent zelf bepaald en moet aansluiten bij de doelgroep. Hierbij heb je kennis en inzicht in de muzikale ontwikkeling van jonge kinderen. Je bent in staat om zelf muzieklessen te ontwerpen en uit te voeren die aansluiten bij de interesses en mogelijkheden van jonge kinderen. Je kunt hierbij eigen muzikale vaardigheden met betrekking tot zingen, spelen en bewegen inzetten. De kwaliteit van het (samen) muziek maken, maar ook het scheppen van een veilige sfeer is een voorwaarde. 

Locatie: Leidsche Rijn
Dagen: woensdag en/of zaterdag
Aantal uren n.t.b.

Wat vragen we?

 • Je hebt de docentenopleiding Muziek op Schoot (post HBO) of een vergelijkbare opleiding afgerond of bent bereidt om een opleiding gericht op voorschoolse muziekeducatie te gaan volgen.
 • Je beschikt over goede pedagogische en didactische vaardigheden.
 • Je hebt ervaring in het geven van muzieklessen aan baby’s, dreumesen en peuters met een begeleider (Muziek op Schoot-lessen).
 • Je hebt affiniteit met de doelgroep.
 • Je bent een enthousiaste, inspirerende, proactieve en klantgerichte docent.
 • Je vindt het belangrijk om samen te werken met en je te laten inspireren door collega’s in hetzelfde vakgebied.
 • Je bent zzp’er en wil je aan een coöperatie wil verbinden.

Spreekt dit je aan? 
Stuur dan voor 3 juli je CV en motivatiebrief naar vacatures@dums.nl. Als je zelf al een praktijk hebt en je wilt die onder brengen bij DUMS, kan dat voor jou en voor DUMS interessant zijn. Neem dan ook contact op met vacatures@dums.nl.

Weekendworkshop modale jazz 10-11 juli 2021

Modale jazz is voor altijd verbonden aan het legendarische jazzalbum Kind of Blue van trompettist Miles Davis. Zijn tunes op het album zijn alle gebaseerd op de modale kerktoonladders.

Onder leiding van gitarist Paul Pallesen gaan we een paar inmiddels “jazzstandards” geworden nummers van Kind of Blue spelen en daarop soleren en begeleiden met die modale ladders. Zo kom je op supermooie akkoorden en verrassende noten in je solo. 

Een workshop voor redelijk gevorderde leerlingen met belangstelling voor Jazz en improvisatie. Je moet wel noten kunnen lezen. 

Leeftijd: vanaf 15 jaar

Geschikt voor alle blaasinstrumenten, piano, gitaar, bas, viool, altviool en cello. 

Datum en tijd: zaterdag 10 en zondag 11 juli , 10.30 tot 13.30 uur met een korte pauze.
Plaats: DUMS, Domplein 4 3512 JE Utrecht
Kosten €90,00 / onder 21 jaar €76,00 
Meer info? Mail pallesen.p@planet.nl of bel naar 06 34 03 60 48.

Marnixzaal

Live-muziek bij DUMS: Maandprogramma’s Marnixzaal juni/juli 2021

Onze monumentale, 150 jaar oude, Marnixzaal gaat weer open voor publiek. Voor juni en juli 2021 hebben we een bijzonder live-programma voor jullie samengesteld, voor maximaal 50 personen publiek per keer. De lockdown is voorbij. Tijd om de meest charmante concertzaal van Utrecht te ontdekken!


Op het programma staan in juni en juli:

Zondag 6 juni (13.30 uur) – DUMStad: Jazz & World i.s.m. U Jazz: Jazzmiddag met jazzbands van het Conservatorium: D’Orange en Nikobo Nordic Jazz Trio. Gratis entree, tickets zijn hier te bestellen.

Donderdag 10 en zaterdag 12 juni (20.30 uur) – Rietveld Ensemble speelt Beethoven: Muziek van Beethoven, gespeeld door het Rietveld Ensemble: topmusici uit de regio Utrecht, met een internationale achtergond. Tickets 14,50 euro, hier te bestellen.

Vrijdag 11 juni (21.00 uur) en zaterdag 3 juli 2021 (21.00 uur) – Ligconcert door Joram Feitsma (neoklassiek, piano). De Utrechtse pianist Joram Feitsma speelt en componeert neoklassieke piano: minimalistische, serialistische werken met een warme, melancholische ondertoon. Hij presenteert zijn tweede album ‘FLUX’ via een exclusief ligconcert in de monumentale Marnixzaal. Neem je eigen matje mee! Vrijdag 11 juni is uitverkocht, voor 3 juli zijn wel nog kaarten. Tickets 12,50 euro, hier te bestellen.

Zondag 13 juni (11.00 uur) – DUMStad presenteert: Arabisch Appeltaartconcert (i.s.m. Stichting Appeltaartconcerten). Het vrolijke ‘Eufratisch Taartgenootschap’ speelt klassieke Arabische muziek op klarinet, oud, ney, fluit, viool, altviool en cello. Met onder andere rising star Ghaeth Almaghoot. Na afloop lekkere Appeltaart. Met Ghaet Almeghoot (klarinet), Nawras Altaky (oud en zang), Marianne Noordink (ney) Mintje van Lier, (viool) Hanspeter Spannring (dwarsfluit) Anjali Tanna (cello) Michiel Holtrop (altviool). Het concert gaat naadloos over in DUMStad. Tickets gratis, hier te bestellen.

Zondag 13 juni (12.00 uur) – DUMStad Zomereditie: Een muzikale reis door Europa – Na het Arabische Appeltaartconcert reist DUMStad verder door Europa. DUMS-pianodocente Oksana Ivashchenko uit Oekraïne speelt en vertelt over verschillende Europese volksliederen. Het duo Andrea Wittchen (sopraan, mime, Spaanse dans) en Jack de Bie (piano) maakt een magische muzikale reis door Europa (met dank aan Fonds Podiumkunsten). En storyteller Raymond den Boestert verhaalt over een Onbespeelbare Viool. Tickets gratis, hier te bestellen.

Vrijdag 18 juni (20.30 uur) – Utrechts Jazz Lokaal met Mark Lotz Trio. – Deze zomer organiseert UJazz vier clubconcerten in de Marnixzaal met Utrechtse jazzmusici. Het eerste is met het Mark Lotz Trio. Lotz heeft met zijn trio in Nederland en buitenland een sterke reputatie opgebouwd onder meer door het album The Wroclaw Sessions. Vanavond speelt hij muziek van dit album, samen met Jamie Peet (drums) en Zack Lober (bas). Tickets 15 euro, hier te bestellen.

Zaterdag 19 juni (18.00 en 19.30 uur) – Cd-presentatie Berend: Safe In Silence – Berend is een 22-jarige multi-instrumentalist, producer en componist uit Utrecht. Met zijn debuutalbum Safe In Silence neemt hij je mee langs organische klanken, introspectieve teksten en mooie verhalen. Tickets 15 euro, hier te bestellen.

Zondag 20 juni (middag) – DUMStad is.m. New Dutch Connections. In het programma Future Citizens, dat in het najaar de theaters langsgaat, deelt New Dutch Connections verhalen en muziek van oorlogsvluchtelingen. Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, een voorproefje tijdens DUMStad. Toegang gratis, tickets hier te bestellen.

Zaterdag 26 juni (20.00 uur) – Rietveld Ensemble speelt Nonetten. Twee Nonetten, van Van Gilse en Lachner, gespeeld door het Rietveld Ensemble: topmusici uit de regio Utrecht, met een internationale achtergond. Vandaag vormen ze met muzikale vrienden een nonet, een negental. Tickets 14,50 euro, tickets hier te bestellen.

Zondag 27 juni (15.00 uur) – DUMStad seizoensafsluiting. Feestelijke afsluiter van het eerste DUMStad-seizoen, op het kruisvlak van klassiek, jazz en electronica. Met o.a. een muzikale Italië-reis met het Atlantic Trio, werken van Bach gespeeld op contrabas, viool en saxofoon door trio BachZonderPruik, drum’n’bass-tracks gespeeld op piano door The Fiber Pianist en een multimediaal programma met jazz, visuals en storyelling door het Medan Trio. Tickets gratis, hier te bestellen.

Vrijdag 2 juli (20.30 uur) – Utrechts Jazz Lokaal: Trio Q-leap. Tweede concert uit de zomerserie van UJazz in de Marnixzaal. Q-Leap is een nieuwe samenwerking van klarinettist Steven Kamperman, pianist Albert van Veenendaal en violist Oene van Geel. Drie musici die hun ervaring met diverse muziekstijlen en liefde voor improvisatie tot intrigerende muziek maken. Tickets 15 euro, hier te bestellen.

Zondag 4 juli (20.00 uur) – Cd-presentatie Hanna Marieke: Rhythms in Grace. De Utrechtse Hanna Marieke brengt begin juli haar debuutalbum Rhythms Of Grace uit. In dit CD-releaseconcert laat ze je kennis maken met haar muziek en neemt ze je mee op een poëtische reis. Samen met haar trio (piano, contrabas en drums) speelt ze lyrische jazz-composities met een vleugje klassiek en gospel. Tickets 14 euro, hier te bestellen.

Vrijdag 9 juli (avond) – Utrechts Jazz Lokaal: Free the Voices. Het UJazz lokaalconcert op 9 juli is met Free the Voices, drie stemmen die buiten de gebaande paden treden. Sinds 2016 zingen Anna Serierse, Marit van Der Lei en Sanne Rambags samen in een bijzondere samenwerking. Een concert met betoverende klanken van een magisch stemtrio. Tickets 15 euro, hier te bestellen.

Vrijdag 16 juli ( 19.30 en 21.00 uur) -Cd-presentatie FENNE

FENNE’s muziek is herfstachtig: er kan van alles gebeuren, van een regenachtige storm tot een plotseling zonnetje dat door de vallende bladeren schijnt. De sound van haar band is een combinatie van pop en jazz; met veel improvisatie en onverwachte harmonische wendingen over een duidelijke groove met herkenbare melodieën. Alsof je haar dagboek leest, zitten haar teksten vol met verwachtingen en dromen, tegenslagen en verlangens. Op 16 juli 2021 brengt ze haar eerste debuut album Hope uit en deelt dit graag met jullie allemaal. Tickets kosten 8,50 euro en koop je hier.

Zaterdag 24 juli (14.10 uur) – Pynarello: Tour de Pynarelli

De paden op, de lanen in! Na groot succes vorige zomer, plannen de musici van Pynarello deze zomer weer een Tour de Pynarelli. Op de fiets trekken we door de stad, van optreden naar optreden. Je favoriete Pynarelli spelen eeuwenoude composities, en noten waarvan de inkt nog nat is. Muziek om bij weg te dromen en om te bevreemden. Elke etappe is geprogrammeerd door lokale Pynarelli, die op zoek zijn gegaan naar de mooiste en meest onverwachte concertlocaties in hun eigen stad. Tijdens de tours maak je kennis met drie verschillende Pynarelli-ensembles, op drie onverwachte concertlocaties. In Utrecht is de tweede halte de Marnixzaal van DUMS. Tickets kosten 34,50 euro (voor alle haltes) en bestel je hier. Kinderen tot en met 12 jaar rijden gratis mee, tieners t/m 17 jaar betalen 18 euro en tot 25 jaar kosten de tickets 25 euro. Bring your own bike.

Drie zomerse jazzavonden van U Jazz in de Marnixzaal

In de Marnixzaal op het Domplein vinden momenteel ieder weekend minimaal drie concerten plaats. U Jazz organiseert de komende weken drie shows op de vrijdagavond, onder de naam Utrechts Jazz Lokaal, met een bijzondere serie van Utrechtse jazzprofessionals. Op vrijdag 18 juni de eerste: het Mark Lotz Trio.

U Jazz is een vereniging van jazzliefhebbers voor vernieuwende en kleinschalige jazz in Utrecht. Samen met U Jazz organiseerde DUMS eerder dit seizoen al drie edities met lokale amateurmusici, op de zondagmiddag, tijdens DUMStad. Nu staat er ook een bijzondere serie met Utrechtse profs op het programma, op 18 juni, 2 juli en 9 juli in de Marnixzaal.Vrijdag 18 juni: Mark Lotz Trio

De serie begint meteen in stijl. Het Mark Lotz Trio brengt psychedelische jazz geïnspireerd op Timothy Leary, de man die het vroege internet vergeleek met een LSD-trip. Maar natuurlijk vooral met ‘fluitgoeroe’ Mark Lotz, die in een trio samen speelt met de jonge topdrummer Jamie Peet en met bassist Zack Lober.


Vrijdag 2 juli: Trio Q-leap

Op vrijdag 2 juli staat het trio Q-Leap op het programma. Q-Leap is een nieuwe samenwerking van klarinettist Steven Kamperman, pianist Albert van Veenendaal en violist Oene van Geel: drie musici die hun ervaring met diverse muziekstijlen en liefde voor improvisatie tot intrigerende muziek maken.


Vrijdag 9 juli: Free the Voices

Het lokaalconcert op 9 juli is met Free the Voices, drie stemmen die buiten de gebaande paden treden. Sinds 2016 zingen Anna Serierse, Marit van Der Lei en Sanne Rambags samen in een bijzondere samenwerking. Er volgen meerdere verschillende projecten en concerten, zoals met het dansgezelschap De Stilte. Hiermee spelen ze nu in verschillende theaters de voorstelling De Ontspoking. Een concert met betoverende klanken van een magisch stemtrio!

De concerten beginnen telkens om 20.30 uur. Tickets kosten 15 euro. U Jazz leden betalen een tientje. Tickets zijn te bestellen via U Jazz.

DUMStad is terug, met een middag van Utrechtse jazztalenten

DUMStad. Altijd anders, altijd verrassend.

Eindelijk mag er weer live-muziek klinken! Dat betekent ook weer: DUMStad! Nu de culturele lockdown eindelijk ten einde is, vinden er deze maand juni nog vier zondagse edities van DUMStad plaats. De eerste daarvan is een samenwerking met U Jazz, met optredens van twee talentvolle jazzbands, afkomstig van het Utrechts Conservatorium. De toegang is gratis, een negatieve coronatestuitslag is niet nodig (maar een zelftest vooraf verstandig). Donaties worden bijzonder gewaardeerd. Tickets reserveren kan hier.

Tijdens DUMStad beleef je, op veilige afstand, muzikale verrassingen in twee verschillende zalen van De Utrechtse Muziekschool op het Domplein. Op zondagmiddag 6 juni is het inloopmoment tusssen 13:30 en 14:00 uur. Daarna staan op het programma:

NIKOBO NORDIC JAZZ TRIO (Torenzaal)
Het Nikobo Nordic Jazz Trio, opgericht begin 2020, bestaat uit drie jazzmuzikanten die muziek brengen waarin herkenbare melodieën, dynamiek en een open sfeer een grote rol spelen. De groep noemt het zelf Storytelling Jazz, composities die elk een eigen verhaal vertellen. Bezetting: Jurriaan de Kok – Contrabas, Bas Boon – Piano, Jonas Nieuwenbroek – Drums.

D’ORANGE (Marnixzaal)
D’ORANGE is een zeskoppige band, ontstaan in Utrecht. De bandleden vonden elkaar op het conservatorium en hun vriendschap vormt de basis voor de groep, de naam en hun muziek. Luisteraars omschrijven de muziek van D’ORANGE graag als ‘gelaagde pop’. De band speelt toegankelijke popmuziek met rijke jazzklanken geïnspireerd door o.a. Ruben Hein, John Mayer en Madison Cunningham. Bezetting: Adrienne Tilanus – zang, Cas Heim – drums & zang, Tom Veltien – gitaar, Dirk Evelo – basgitaar, Bram van de Glind – trompet, Naut de Bruin – piano.

Zin in meer fijne jazzy optredens? Ook daarvoor zit je goed bij DUMS! Op de vrijdagen 18 juni, 2 juli en 9 juli organiseert U-Jazz drie mooie avondconcerten van Utrechtse jazzprofs in onze Marnixzaal. En op zondag 4 juli presenteert de Utrechtse zangeres Hanna Marieke haar debuutalbum Rhythms of Grace, eveneens in de Marnixzaal.

Meer daarover weten? Hou daarvoor deze site in de gaten! En wil je zondag komen? Reserveer dan hier je gratis tickets. Er zijn er in totaal 50 beschikbaar.

Heropening DUMS woensdag 19 mei

We mogen weer! Woensdag 19 mei kunnen we weer van start met onze lessen op locatie. Welkom terug!

Cursisten krijgen van ons bericht. We hebben in elk geval de regels voor je op een rijtje gezet. In het kort vind je ze op deze pagina. De regels gelden zowel voor Domplein 4 als voor de CultuurCampus.

–  Kinderen t/m 17 jaar mogen weer binnen individuele en groepslessen 
(max. 30 kinderen) volgen. Hierbij hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden van elkaar, maar wel tot de volwassen docent of dirigent.
–  Volwassenen vanaf 18 jaar mogen weer met maximaal twee personen les krijgen van een docent. 
–  De oude coronaregels blijven op beiden locaties gehandhaafd. Check www.dums.nl/corona voor deze maatregelen. 
Dit betekent dat alle kindercursussen weer doorgang kunnen vinden behalve Muziek voor de Allerkleinsten, omdat bij deze cursus de  kinderen worden begeleid door volwassenen, waarvoor nu nog geen toestemming is.

Voor onze volwassen orkesten, ensembles en bands verkennen we de mogelijkheden om op de binnenplaats van Domplein 4 te kunnen starten. De docent neemt contact hierover met jullie op.

Vacature: docent cello

DUMS is een coöperatie van 54 gepassioneerde zelfstandige muziekprofessionals die de krachten gebundeld hebben om onze visie te realiseren. Samen leren, samen spelen en samen presenteren zijn kernwaarden bij DUMS. We richten ons curriculum zo in dat onze leerlingen zich optimaal kunnen ontplooien. Dat doen we in nauw overleg met elkaar en in samenwerking met  o.a. de muziekverenigingen, het Domstad Jeugd Orkest en diverse podia in de stad.    

Per direct zijn we op zoek naar een docent Cello.

Locatie: Utrecht centrum en/of Leidsche Rijn   
Dagen in overleg; aantal uren n.t.b.   

Wie ben jij?

Je hebt een afgeronde HBO-vakopleiding voor je instrument. Je hebt een brede muzikale belangstelling en weet leerlingen te motiveren en aan te spreken op hun interesse. Je bent initiatiefrijk, ondernemend, werkt graag samen in een creatieve omgeving. Je hebt de ambitie om een eigen praktijk op te bouwen binnen het samenwerkingsverband van DUMS. Je werkt als ZZP-er op basis van een opdrachtovereenkomst met je leerlingen. Je kent de muzikale omgeving in Utrecht, de diverse podia, en woont bij voorkeur in Utrecht.   

Kernwoorden profiel: samenspel, gemeenschappelijke visie, wendbaar, ondernemer, collegiaal, coöperatie.  Spreekt dit je aan? Stuur dan voor 10 mei je CV en motivatiebrief naar vacatures@dums.nl. Als je zelf al een praktijk hebt en je wilt die onder brengen bij DUMS, kan dat voor jou en voor DUMS interessant zijn. Neem dan ook contact op met vacatures@dums.nl.

Dodenherdenking Fort Lunet I: Defensie en DUMS herdenken Utrechtse veteranen

Livestream met concert vanaf Fort Lunet I in samenwerking met Defensie.

Op 4 mei staan we twee minuten stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die in en na de Tweede Wereldoorlog overal ter wereld omgekomen zijn door oorlogsgeweld. Op het Utrechtse Fort Lunet I aan de Koningsweg vindt een bijzondere herdenking plaats van Utrechtse militairen die sinds de bevrijding 76 jaar geleden omkwamen bij verschillende missies. DUMS – De Utrechtse Muziekschool, die bij deze herdenking de muziek verzorgt, streamt de herdenking live via deze site.

Covid-19 maakt het ook dit jaar lastig om samen te herdenken. Daarom organiseren Vastgoedorganisatie Utrecht en DUMS – De Utrechtse Muziekschool, net als vorig jaar, met medewerking van Defensie en Grounded een Utrechtse herdenking vanaf het solitaire Fort Lunet 1. Een plek met een militaire historie, erfgoed met een betekenis. Het geïsoleerde fort dient als hét decor voor deze herdenkingsuitzending om in Utrecht samen, ieder vanuit zijn eigen huis, stil te staan en te herdenken.

Tijdens de herdenking zal – naast het taptoesignaal, de twee minuten stilte en het klinkende Wilhelmus – Luitenant ter zee 1e klasse Katja van As een persoonlijk verhaal vertellen. De namen van 76 Utrechtse veteranen, geboren Utrechters die zijn omgekomen tijdens missies sinds de bevrijding, worden genoemd als Kapitein der mariniers Johann Velkers 76 fakkels ontsteekt. Tijdens dat ritueel spelen musici van DUMS muziek  (van o.a. Messiaen, Bruch en volksmuziek) die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bemoedigende functie had voor de bevolking.

Dit initiatief vanaf het solitaire fort is een aanvulling op de sobere herdenking op het Domplein. Het Utrechts Comité 4-mei Herdenking beveelt het initiatief van harte aan. De herdenking op het fort is niet toegankelijk voor publiek. Vanuit de samenwerking tussen DUMS en de gemeente zal DUMS de herdenking zelf uitzenden via haar kanalen.

4 mei Dodenherdenking

Dinsdag 4 mei 2021

Aanvang livestream 19.45 uur via DUMS.nl

Koningsdag 2021: pak je instrument en speel mee met Malgosia en DUMS!

27 april speelt beiaardier Malgosia Fiebig om klokslag 10 uur traditiegetrouw het Wilhelmus op het carillon van de Domtoren. DUMS gooit er een nieuwe traditie in: speel mee met Malgosia en DUMS!

We nodigen iedereen in Utrecht van harte uit om je instrument erbij te pakken, ramen en deuren open te gooien en op je balkon, in je tuin of voor het open raam het Wilhelmus mee te spelen of te zingen met het carillon van de Domtoren. Of je nou in Hoograven woont, in Parkwijk of in Veemarkt: pak je instrument en speel mee.

Het carillonconcert door Malgosia Fiebig start om 9.30 en om klokslag 10 uur speelt zij het Wilhelmus. Kijk daarna het filmpje waarin de cursisten van Thuis met DUMS het Wilhelmus spelen. DUMS streamt dit via haar website en via Facebook. Thuis met DUMS is een gratis online muziekcursus die DUMS twee keer organiseerde in de eerste en de tweede lockdown. 

Thuis met DUMStad K!ds presenteert: TraieCtum, Theater Tweekant en Duo Troiana

Live-edities van DUMStad kunnen door de lockdown tijdelijk niet plaatsvinden. Maar Thuis met DUMStad brengt via een live-stream op Facebook vanuit de prachtige Marnixzaal aan het Domplein toch een lichtpuntje op jouw zondag!

Op zondag 18 april vieren we het feestelijke einde van de Kindermuziekweek met een aantal gasten. Zo streamen we de pre-coronaversie van de kindermuziekvoorstelling Oe-Koek van Theater Tweekant.

Daarnaast voert Duo Troiana, sopraan Helena Koonings en pianist Heleen Vegter, het publiek mee naar een wereld van fantasie en magie met hun voorstelling Droombeeld. Met een eclectische selectie liederen van o.a. Liszt, Chausson en Debussy. 

Last but not least treden onze meest getalenteerde cursisten voor u op met de ensembles van ons jongtalentenprogramma TraieCtum.

Thuis met DUMStad K!ds wordt gestreamd via Facebook.

Zondag 18 april, 14.30 uur
livestream

Kindermuziekweek 2021

De Kindermuziekweek is een dikke week doordrénkt van live muziek
voor kinderen van 0 tot 12 jaar! Van 12 tot en met 18 april valt er veel te beleven in de wereld van de muziek, van lessen tot concerten – allemaal voor kinderen.

Ook DUMS doet dit jaar weer mee. Bij DUMS draait alles om samen leren, samen spelen én samen presenteren. We bieden cursussen voor iedereen die maar muziek wil maken, voor zowel individuen als groepen. Dat laatste kan nu jammer genoeg niet. In de Kindermuziekweek organiseren we daarom gratis online ZOOMlessen Muziek voor de Allerkleinsten (0-4 jaar) en Kinderen ontdekken Muziek (6-12 jaar) én optredens vanaf het Domplein in Utrecht.

Data en tijden
ZOOMlessen Muziek voor de Allerkleinsten (0-4 jaar):
Maandag 12 – vrijdag 16 april, elke ochtend om 10 uur

Kinderen ontdekken Muziek (6-12 jaar)
Maandag 12 – vrijdag 16 april, elke middag om 16 uur

Opgeven kan door een mailtje te sturen naar beate@dums.nl, dan krijg je de ZOOM-link in je mailbox.

Lees meer over onze reguliere kindercursussen.

Overige activiteiten: DUMStad K!ds
Naast de ZOOMlessen treden er zondag 18 april vanaf 14.30 uur tijdens DUMStad K!ds ook cursisten op in de Marnixzaal aan het Domplein. Met muziekvoorstelling Oe-koek voor kinderen vanaf 3 jaar van Theater Tweekant en virtuoze optredens door de ensembles van TraieCtum: hét programma van DUMS voor muzikaal talent uit Utrecht. En… we hebben een special guest.
Deze middag wordt in elk geval via Facebook live gestreamd.

Thuis met DUMStad: Oksana Ivashchenko | het Animato Kwartet

Live-edities van DUMStad kunnen door de lockdown tijdelijk niet plaatsvinden. Maar Thuis met DUMStad brengt via een live-stream op Facebook vanuit de prachtige Marnixzaal toch een lichtpuntje op jouw zondag!

Op zondag 21 maart brengt Oksana Ivashchenko, pianodocente bij DUMS, in het kader van de Bachdag, samen met drie van haar beste leerlingen werk van Bach – en legt ze uit wat de toccata van Bach zo bijzonder maakt.

Daarna maakt een van de toonaangevende jonge strijkkwartetten van Nederland zijn opwachting: het Animato Kwartet (foto). Zij spelen werken van Mozart en Debussy.

Thuis met DUMStad: Oksana Ivashchenko | het Animato Kwartet
Zondag 21 maart, 11.30 uur
livestream vanuit de Marnixzaal op het Domplein

Thuis met DUMStad op 14 februari: Valentijnsspecial

Live-edities van DUMStad kunnen door de lockdown tijdelijk niet plaatsvinden. Maar Thuis met DUMStad brengt via een live-stream vanuit de Marnixzaal toch een lichtpuntje op jouw zondagmiddag! Dat doen we op 14 februari via een afwisselend muzikaal programma, passend bij deze eerste lockdown-Valentijnsdag, met o.a het duo Gilbert & Violet.

DUMS-zangdocente Manon Ros gaat – passend bij Valentijnsdag – in een speciale Song Story dieper in op de achtergronden van de onverwoestbare jazzstandard My funny Valentine. Ze spit het nummer voor je uit, vertelt in geuren en kleuren over de achtergronden ervan en geeft je tips hoe je dit nummer ook zelf, in deze lockdowndagen goed kunt zingen.

En het onpretentieus opgewekte duo Gilbert & Violet brengt op viool en gitaar een mooie verzameling liefdesliedjes. Ze steken melancholische liefdesliedjes van oude en nieuwe muzikale helden – denk aan The Smiths en Chris Isaak – in een nieuw jasje. En ook al kennen de liefdesverhalen niet altijd een goed eind, Gilbert & Violet houden de moed erin. Samenzingend, met als begeleiding enkel een akoestische gitaar en viool. De afgelopen jaren waren ze daarmee al veelvuldig te horen op hun natuurlijke speelterrein: de straten en parken van Utrecht. Maar nu ook bij jou Thuis. Met DUMstad.

De stream is te zien via de Facebook-pagina van DUMS – De Utrechtse Muziekschool en begint om 16:00 uur. De presentatie van de middag is in handen van DUMStad-programmeur Peter Bijl.

Thuis met DUMStad: Lockdown-lichtpuntje op zondagmiddag 31 januari

Live-edities van DUMStad kunnen door de lockdown tijdelijk niet plaatsvinden. Maar Thuis met DUMStad brengt via een live-stream vanuit de Marnixzaal toch een lichtpuntje op jouw zondagmiddag! Dat doen we op 31 januari via een afwisselend muzikaal programma, waarin de stembanden centraal staan.

DUMS-zangdocente Manon Ros geeft een online zangles, live vanachter onze vleugel, met tips hoe je zingend de lockdown kunt doorkomen.Het Duo Cuerda Vocal (Spaans voor stemband) geeft in de Marnixzaal een optreden met warmbloedige, Spaanstalige, op Mexico geinspireerde liederen.

Dekoor Close Harmony maakte zowel binnen als buiten quarantaine-tijd mooie video´s van hun bewerking van Send me on my way. En als slot van ons project Thuis met DUMS, waarin alleenwonende Utrechters de afgelopen maand dagelijks muziekles kregen op een van DUMS geleend muziekinstrument, gaat de video in premiere waarin enkele deelnemers samen het Wilhelmus spelen.

De stream is te zien via de Facebook-pagina van DUMS – De Utrechtse Muziekschool en begint om 15:30 uur. De presentatie van de middag is in handen van DUMStad-programmeur Peter Bijl.

Zondag 10 januari bij DUMS: live-stream Pondertone (nieuwjaarsconcert)

Vanwege de huidige lockdown staan nieuwe publieksedities van onze zondagse concertreeks DUMStad eventjes in de ijskast. Maar DUMS wil jou op zondagmiddag wel muzikale lichtpuntjes blijven brengen. Dat doen we komende zondag, 10 januari, online, via een speciale live-stream van het Nieuwjaarsconcert dat de band Pondertone voor jullie zal geven – live vanuit onze Marnixzaal. Aanvang live-stream: 16.15 uur.

Als een van de oudste, nog levende Utrechtse indie-bands knabbelt Pondertone al meer dan twintig jaar aan de onderkant van de underground. Onder de bezielende leiding van ontwerper/kunstenaar Patrick Tersteeg blijven ze stug doorgaan met het produceren van eigenzinnige, bezorgde, maar vooral ook hoopvolle popmuziek. Met hun laatste creatie Hold On steken ze Utrecht een warm, pluizig hart onder de riem.

Dit liedje en vele anderen zullen voorbij komen in deze speciale Pondertone-Poging-Tot-Greatest-Hits-Livestream vanuit de Marnixzaal van DUMS op het Domplein. De live-stream zal te zien zijn via de Facebook-pagina van DUMS (ook toegankelijk voor wie geen Facebook-account heeft) en begint zondag 10 januari 2021 om 16.15 uur. Het concert van Pondertone begint om 16.30 uur. De entree is gratis.

Thuis met DUMS: Lichtpuntje tijdens de lockdown

In de eerste corona-lockdown begonnen DUMS-docenten dagelijks online muzieklessen te geven aan een groep voor wie dit veel betekende: geisoleerde 70-plussers in en rond Utrecht.

Toen Nederland afgelopen week opnieuw op slot ging, besloten we een nieuwe Thuis met DUMS op te zetten, gericht op de alleenwonenenden in en om Utrecht. Zodat iedereen in onze stad zich verbonden kan blijven voelen. Juist in deze donkere dagen.

Thuis met DUMS start op 28 december 2020. Wil je meedoen en een maand lang gratis online muziekles krijgen van een van onze docenten, met een door ons thuisbezorgd instrument? Klik hier!

DUMS tijdens de lockdown

Tot en met 19 januari 2021 zullen de deuren van DUMS heel wat geslotener zijn dan u gewend bent. We zijn op dit moment druk op zoek naar lichtpuntjes en kier. Of we die vinden? Daarover houden we u op de hoogte, via deze website en via ons Facebook-kanaal.

18 t/m 20 december: Beethoven-weekend in de Marnixzaal

In het weekend voor kerst, van 18 t/m 20 december, staat de live-programmering in onze Marnixzaal in het teken van een van de grootste componisten uit de muziekgeschiedenis: Ludwig von Beethoven, die deze week 250 jaar geleden in Bonn werd geboren.

Beethoven Festival door Rietveld Ensemble

Het Rietveld Ensemble, dat dit seizoen iedere maand een concert geeft in de Marnixzaal, pakt in het weekend voor kerst uit met een heel Beethoven Festival. Begeleid door een aantal muzikale vrienden, spelen Ensemble-leden Elisabeth Perry (viool), Richard Wolfe (viool) Matthias Naegele (cello) en Nancy Braithwaite (klarinet) op 18, 19 en 20 december 2020 bijzondere werken van Beethoven.

Op vrijdag 18 december spelen zij vanaf 20.00 uur de volgende werken:

Sonata in E-flat major Op. 12 Nr. 3 for piano and violin (1798)

String Quartet Nr. 14 in c-sharp minor Op. 131 (1826)

Op zaterdag 19 december spelen zij vanaf 20.00 uur de volgende werken:

Sonata Nr. 4 in C major Op. 102 Nr. 1 for piano and cello (1815)

Quintet in E-flat  Op. 16  for piano, oboe, clarinet, horn, and bassoon (1796)

En op zondag 20 december spelen zij de volgende werken:

Duet mit zwei obligaten Augengläsern In E-flat major WoO 32 for viola and cello (1796)

Septet In E-flat major Op. 20. for violin, viola,  cello, double bass, clarinet, horn, and bassoon (1799-1800)

Tickets voor alle concerten kosten 14,50 euro en zijn verkrijgbaar via deze link. Voor ieder concert zijn 30 stoelen beschikbaar. Het concert van vrijdag 18 december is op dit moment bijna uitverkocht.

Zondag 20 december: Beethoven 250 Special bij DUMStad

Op zondagmiddag 20 december staat ook de laatste DUMStad van 2020 geheel in het teken van de grootmeester. Dat doen we via verrassende benaderingen van zijn werk. Ze worden gebracht door het Cugnon Project en door Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio.

Maarten Koningsberger & The Atlantic Trio bij Podium Wittema

BEETHOVEN IN KILT
De wereldberoemde bariton Maarten Koningsberger en The Atlantic Trio hebben zich verdiept in de bijzondere Schotse en Ierse liederen van Beethoven: een wonderbaarlijke combinatie van ècht Beethoven met overduidelijke melodieën van de Britse eilanden. Ontdek hoe geweldig Beethoven het pianotrio inzet om de tekst maximaal in te kleuren. Koningsberger neemt u mee in de verhalen achter de liederen.
Zo leert u op de valreep van het Beethovenjaar een hele nieuwe kant kennen van deze componist…

DE EERSTE EN DE LAATSTE
Cugnon Project verbindt in een bijzonder programma juist de jonge en de oude Beethoven. Het ensemble rond violist Chris Duindam speelt – met verhalen tussendoor – stukken uit Beethovens eerste en zijn laatste symfonie – en geeft daarmee een verrassend inzicht in leven en werk van de grootmeester. Ze spelen Pianokwartet no. 1 in Es en Strijkkwartet op. 131 in cis

Met deze bezetting: ​
Lena ter Schegget, Chris Duindam | viool
Hannah Donohoe | altviool
Emma Besselaar | cello
David de Best | piano

Deze DUMStad-editie vindt plaats in twee shifts: om 13:30 en 15:30 uur. Tickets zijn gratis, maar een donatie ter plekke is gewenst. Reserveer je tickets via deze link.

Live bij DUMS in december: Weekend 12 en 13 december

Ontdek muzikale werelden, met het Kunstorkest o.l.v. Hans Lub, Academie Muzikaal Talent en DUMStad #14: Wereldmuziek

DUMS is dit najaar begonnen met live-programmering in Marnixzaal en Torenzaal op locatie Domplein. We sluiten 2020 af met twee edities van DUMStad en met enkele bijzondere decemberconcerten.

Op zaterdagavond 12 december is de Marnixzaal het decor voor het kerstconcert, van het enige studentenorkest voor barokmuziek van Nederland: het Kunstorkest uit Utrecht. Het orkest staat onder leiding van Hans Lub, tevens viooldocent bij DUMS.

Bij grote rampen hoort grootse troost. Het Kunstorkest laat u onder de noemer, onder het thema L’amour malade, de prachtige muziek horen die uit ziekte is voorgekomen. In de Barok hebben componisten hun kwalen omgezet in zalvende klanken. In tijden van Corona stoffen we dit repertoire af om u op te vrolijken. Het enige studentenorkest voor Barokmuziek speelt Zelenka, Heinichen en Lully voor u. We brengen u dichterbij de muziek. En bij de hoop dat er ook in deze periode iets moois wordt geboren. Tickets kosten 10 euro. Reserveren kan via info@kunstorkest.nl.

De volgende morgen, op 13 december, zijn er ook speciale decemberconcerten van de Academie Muzikaal Talent. Die concerten zijn besloten, maar zullen wel via een live-stream op de DUMS Facebook-pagina te zien zijn.

Zaterdag 12 december in de Marnixzaal: het Kunstorkest

Komende zondagmiddag 13 december is er voor de derde keer ook een Wereldmuziek-editie van DUMStad. Met een bijzonder programma van muziek en dans, ontmoeting en experiment!

CATCHING CULTURES ORCHESTRA
Catching Cultures Orchestra geeft de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de Nederlandse samenleving en biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken in interactie met een divers publiek.

In de prachtige Marnixzaal eindigt het orkest een bewogen jaar: een jaar met stilstand, maar nu gelukkig ook veel beweging. Ze brengen speciale composities ten gehore, voor hen geschreven i.s.m. Stichting Gaudeamus. En gaan daarna de muziek-&dansimprovisatie aan met Kanaan.

KANAAN
Kanaan is een gecombineerde muziek- en dansgroep. Het is een van de projecten van non-profit-organisatie Spotlight, een multicultureel netwerk, dat nieuwkomers en minderheden helpt integreren in de gastgemeenschap door middel van het ondersteunen van hun artistieke en creatieve talenten.
Hun ontmoeting samen met Catching Cultures Orchestra, op het podium van de Marnixzaal, staat garant voor een bijzondere ervaring van muzikale- en dansimprovisatie. Voor een andere bijzondere ontmoeting gaan we die middag naar de Torenzaal….

CULTURE SHOCK

‘Culture Shock’ is een project van De Voorkamer en Keenkudu. Een project waarin artiesten met diverse achtergronden worden uitgenodigd om samen te werken aan culturele en interdisciplinaire activiteiten. Vandaag bij DUMStad is er een clash van Anan AL-Kadamani en Jasper Hutte: een speciale samenwerking tussen Syrische violist Anan AL-Kadamani en Nederlandse pianist Jasper Hutte. Het is een niet te missen ervaring: een volledig geïmproviseerd optreden van twee grote muzikanten uit verschillende culturen die hun krachten bundelen!

Tickets voor DUMStad zijn gratis. Een donatie na afloop wordt zeer gewaardeerd. Er zijn twee blokken: om 14:00 uur en om 15:30 uur. Ze beginnen met Culture Shock in de Torenzaal en vervolgen met Catching Cultures Orchestra vs Kanaan in de Marnixzaal. Tickets kun je hier reserveren.

Dit weekend bij DUMS: een familie-DUMStad!

In december kun je niet alleen voor muzieklessen terecht bij DUMS, maar ook weer voor mooie live-muziek. Er zullen onder meer drie edities van DUMStad zijn. De eerste daarvan, aanstaande zondag, is een speciale familie-editie! Iedere junior en senior kan meegenieten van twee voorstellingen, die allebei op reis gaan naar Oost-Europa.

Poolse kinderliederen

De Poolse sopraan Aldona Bartnik en de Nederlandse pianist Maurice Lammerts van Bueren hebben een bijzonder programma gemaakt met Poolse kinderliederen.

De liederen worden voorzien van twintig fraaie illustraties van Annelieke Lammerts van Bueren (16), dochter van de pianist. De tekeningen worden tijdens het concert geprojecteerd op een groot scherm. Uiteraard wordt ieder lied in het Nederlands toegelicht. De liederen zijn van Karol Szymanowski (20 Children’s rhymes, opus 49) en Witold Lutoslawski (Mr.Tralalinski).

Vaar mee over De Rivier

Maar er is meer! In haar voorstelling De Rivier neemt celliste/verteller Anne Knappstein (lid van het Orkest van het Oosten) je daarna mee op de rivier de Moldau, op muziek van componist Bedřich Smetana. Onderweg met haar kom je van alles tegen: een bruiloft, een bos bij maanlicht en uiteindelijk kom je aan in een van de mooiste steden van Europa: de Tsjechische hoofdstad Praag. De Rivier is een interactieve voorstelling over de relatie tussen muziek en taal. En vooral over de kracht en pracht van allebei.

Reserveer tickets

De Rivier van Anne Knappstein

DUMStad wordt zondag gehouden in twee rondes, om 13:30 en 15:30 uur, met allebei maximaal 30 personen publiek. Tickets zijn gratis, een donatie ter plekke wordt op prijs gesteld. Reserveer je ticket via deze link!

Advent-special DUMStad: DUMS als adventskalender

Komende zondag slaan DUMS en DOMunder de handen ineen, voor een bijzondere reis langs muziek en erfgoed. We doen dat op de eerste adventszondag, met een muzikale adventskalender op Domplein 4, met achter ieder deurtje weer een verrassing. Wie en wat je te wachten staat? We lichten een tipje van de sluier op.

Wat Europa en Klein-Azië met elkaar gemeen hebben? Een gedeeld verleden, als onderdeel van het Romeinse Rijk. De noordgrens daarvan verliep onder meer langs het huidige Domplein in Utrecht. Sinds haar opening in 2014, zijn onze pandgenoten van DOMunder gespecialiseerd in het blootleggen en duiden van dit bijzondere verleden. Binnen de voormalige Romeinse grenzen bloeide ook een dynamische muziektraditie op, verspreid over vele eeuwen, klankkleuren, instrumenten en regio´s. Tijdens deze DUMStad–editie komen ze samen, via enkele bijzondere optredens en verrassingen. Hierbij het programma.

Joachim Eijlander (cello) & Kadir Sonuk (duduk)

Joachim Eijlander, eerder voorman van het vooraanstaande Rubens Kwartet, is al jaren een succesvol solo-cellist. Maar in de bizarre en toch ook wel eenzame maanden eerder dit jaar, was voor hem het verlangen naar ontmoeting en samen musiceren groter en essentiëler dan ooit. Het viel samen met zijn langgekoesterde wens om Europese muziek te verbinden met muziek uit klein Azië. Het resultaat van die ontmoetingen en verbindingen is Dark Fire, zijn kersverse album, dat 27 november uitkomt op het Utrechtse toplabel TRPTK. Tijdens DUMstad speelt hij samen met Kadir Sonuk, een Turkse danser, zanger en fluitist en tevens verbluffend speler van de duduk, een drieduizend jaar oud instrument van Armeense origine.

DUMS Consort Oude Muziek

Binnen de voormalige Romeinse grenzen bloeide ook een dynamische muziektraditie op, verspreid over vele eeuwen, klankkleuren, instrumenten en regio´s. Wat de traditie van Oude Muziek inhoudt? Daarvan krijg je vandaag een mooie dwarsdoorsnede, wanneer het DUMS Consort Oude Muziek – aanjagers van de divisie oude muziek bij DUMS – voor het eerst voor publiek speelt. Ze doen dat met werken van Fasch, Szarzynsky, Boismortier, Keyper en Vivaldi.

Hans Lub was al barokviolist bij een aantal Nederlandse en Duitse barokorkesten (o.m. Concerto d’ Amsterdam, Eik en Linde en Europäisches Barockorchester le Chardon) en kamermuziekensembles voor zowel oude als hedendaagse muziek. Daarnaast speelt hij laat-middeleeuwse muziek (en speciaal voor middeleeuwse instrumenten gecomponeerde nieuwe muziek) in het Noorse ensemble “Currentes”.

En met deze bezetting:

Hans Lub -barokviool
Nanette van Amerongen – barokviool
Sjoerd Simon Duim – blokfluit
Stefanie Liedtke – barokfagot
Guid van Oorschot – barokcello
Daniël Muskitta – contrabas
Cvetanka Sozovska – klavecimbel

DUMS & DOMunder Adventskalender

Maar de grootste verrasssingen vinden tussen beide optredens plaats. In hele kleine gezelschappen zul je in deze Adventskalender namelijk je eigen – coronaproof – verrassing gaan beleven. Gidsen van DOMunder en DUMS brengen jullie achter en onder de deuren van Domplein 4 naar lichtpuntjes die je nog lang zullen bijblijven en die je het pand en zijn omgeving heel anders laten bekijken.

Praktische info en tickets

DUMStad #12 – Adventskalender met Joachim Eijlander & Kadir Sonuk, DUMS Consort Oude Muziek en vele verrassingen – i.s.m DOMunder
Achter iedere deur een verrassing
Zondag 29 November 2020 om 13:00 en 15:30 uur. Toegang: gratis, donaties gewenst. Bestel je tickets hier!

Zondag 22 november: DUMStad is terug, met Jazz & World Special

Tien edities heeft DUMstad nu achter de rug. En er komen er dit jaar nog vijf aan. De eerste, aanstaande zondag 22 november, brengt meteen een diverse middag, coronaproof, vol amateurbands uit jazz en wereldmuziek, samen met U Jazz. Wegens succes geprolongeerd! Tickets zijn gratis, en hier te reserveren.

De eerste DUMstad ging van gipsy jazz tot salsa en bood een divers aanbod aan amateurbands uit jazz en wereldmuziek in de Torenzaal en Marnixzaal van DUMS. Aanstaande zondag geldt dat wederom! Het programma bestaat uit twee verschillende shifts (begin om 13:00 en 15:15 uur) en uit de volgende acts:

Shift 13-15 uur: Mango!, Domstad Jazz Combo en GuitarBeats

GuitarBeats (13.00 uur Torenzaal)
In het repertoire van GuitarBeats ligt het accent op een cross-over van jazz, soul en hiphop, vaak geïntegreerd met andere stijlen of stromingen. Funkyfied jazzhop, noemen ze het zelf. Dat maakt GuitarBeats veelzijdig en flexibel. In een samenwerking van live instrumenten en een digitale omgeving worden standards en covers, met altijd een vleugje jazz en vrij in vorm, vertaald naar eigentijdse versies. Bezetting: Marco Tenkink – gitaar, Daniel Hoogenveen – basgitaar, Jeroen van Zutphen – keys, Tana Labus – vocals.

Mango (13.40 uur Marnixzaal)
Mango baant zich onbekommerd een weg door pop, jazz (Bob Stewart, Polar Bear), en wereldmuziek uit vele windstreken (Rusland, Armenië, Iran, België, Turkije, Tsjechië). Met sonoor samenspel, schitterende scats en spetterende solo’s vermaakt Mango het publiek telkens weer. Laat je verrassen en voel het speelplezier. Bezetting: Marianne Verbrugge, Marielle Hintzen – zang, euphonium & bügel, Arturo Escalante – altsax, sopraansax, Joy de Jong – accordeon, Maurits van der Mersch – gitaar, Marien Albertsboer – basgitaar, contrabas, tuba, Dennis Acton – percussie, Peter de Boer – drums.

Domstad Jazz Combo (14.20 uur Torenzaal)
Wouter Poot (gitaar) en Rico de Jeer (contrabas) spelen samen in het Domstad Jazz Combo. Voor deze gelegenheid spelen ze als duo een selectie van hun favoriete jazz standards. Wouter heeft zich toegelegd op een vrije manier van gitaarspelen, met gitaristen als Django Reinhardt, Baden Powell, Joe Pass en Wes Montgomery als grote bron van inspiratie.

Shift 15.15-17.15 uur: Trio Vree, The Moontori´s & Matimilu

Trio Vree (15.15 uur Marnixzaal)
Trio Vree laat zich inspireren door toonaangevende pianotrio’s als E.S.T., Brad Mehldau trio en Medeski Martin & Wood, met als resultaat een modern geluid met lyrische thema’s en avontuurlijke grooves. Hun debuutalbum kwam uit in 2018. Bezetting: Hilbrand Wanders – drums, Wouter Rijkée – basgitaar en Daniël Vree – piano.

Matimilu (15.55 uur Torenzaal)
Het kwartet Matimilu bestaat uit een pianist en bassist en twee zangeressen. In een voor deze gelegenheid aangepaste melancholische sfeer spelen ze een jazzy repertoire en maken een sentimental journey langs pop, blues en latin, geïnspireerd door namen als Stacey Kent, Blossom Dearie, Sting en Ann Ronell. De bezetting: Marijn de Lange – piano, Titia Zalme – zang, Michiel Bijlsma – contrabas, Lucie van Lieshout – zang.

The Moontori’s (16.35 uur Marnixzaal)
De leden van de band The Moontori’s leerden elkaar kennen tijdens de DJAM jazzopleiding in Amsterdam. De band speelt repertoire uit het American Songbook, maar schuwt ook nummers daarbuiten en eigen werk niet. Mooie arrangementen en improvisaties staan voorop en enthousiasme en plezier spatten er van af. De bezetting: Roos Dros – zang, Sacha Koppert – fluiten, Johan Huttinga – piano, Ruby Roodbol – bas, Colum Young – drums.

Tickets voor beide shifts zijn gratis. Je bestelt ze hier. Een donatie ter plekke, die ten goede komt aan U Jazz, wordt zeer gewaardeerd.

20 en 21 nov: Bijzondere live-muziek bij DUMS

Kleinschalige optredens voor maximaal 30 personen zijn weer toegestaan. Dat betekent ook dat onze geplande programmering in de Marnixzaal dit weekend kan doorgaan. Op vrijdag 20 november speelt het Brackman Trio twee concerten, op zaterdag 21 november fladdert het Nachtlicht Ensemble tijdens twee concerten door de zaal. Hierbij meer info – en ticketlinks.

Vrijdag 20 november: Brackman Trio

Op 20 november speelt het verbluffende, jonge pianotrio Brackman Trio twee intieme concerten pal onder de Domtoren, in de Marnixzaal van DUMS op het Domplein.

Het Brackman Trio treedt sinds oprichting in 2009 veelvuldig op in binnen- en buitenland en won prijzen op diverse concoursen. De huidige bezetting van het pianotrio bestaat uit Tim Brackman op viool, Kalle de Bie op cello en Rik Kuppen op piano.

Op 20 november geeft het trio twee concerten: om 19:30 uur en 21:00 uur. Beide concerten hebben een maximum van 30 bezoekers. Kaarten kosten 16 euro en zijn hier met enkele muisklikken te bestellen.

Zaterdag 21 november: Nachtlicht Ensemble

In samenwerking met verteller en mezzosopraan Roza Herwig fladdert het Nachtlicht Ensemble komende zaterdag in de Marnixzaal langs muziek van Bach en Ravel, maar maakt ook duikvluchten naar de Tweede Haagse school met componist Maarten Bauer. Muziek van jazzhelden Martin Fondse en Vincent Veneman doen ons opstijgen tot grote hoogtes, waar trekvogels ons vergezellen op weg naar het verre Iran. We scheren langs Perzische klanken van Ramin Amin Tafreshi, Die Sieben Todsünden van Kurt Weill en landen uiteindelijk weer veilig in ons thuisland met Nederlandse liedjes van Frieda Gustavs en Annie M.G. Schmidt.

Er zijn voorstellingen om 18:30 en 20:30 uur. De voorstelling van 20:30 uur is al uitverkocht. Kaarten voor 18:30 uur kosten 12,50 euro en zijn hier te bestellen.

Corona-update 4 november

De komende twee weken is DUMS gesloten voor publiek. Wat dat wil zeggen? We zijn alleen op afspraak geopend, voor bepaalde verenigingen. Individuele muzieklessen gaan zo veel mogelijk door, maar neem voor de mogelijkheden contact op met je docent.

De live-programmering van de komende twee weken komt helaas te vervallen. Op 1 uitzondering na: de DUMStad editie van aanstaande zondag. Dit wordt een gratis live-stream op de Facebook-pagina van DUMS, tussen 16 en 18 uur op zondag 8 november.

De optredens van Tjerk Ridder op 7 november worden verplaatst naar 13 maart 2021. De optredens van het Rietveld Ensemble op 14 november worden verplaatst naar 28 en 29 november. Het al uitverkochte programma van het Le Guess Who?-festival ON/OFF op zondag 15 november komt helaas te vervallen.

Wat niet vervalt? De kracht en de pracht van muziek – door alle tijden, voor alle leeftijden. Deze mooie TEDx talk van Evan Jasica geeft er een mooi inkijkje in.

HOU VOL! Tot over 2 weken.

Zondag 8 november: tiende DUMStad wordt eerste Thuis met DUMStad

Telkens anders, telkens verrassend: DUMStad biedt iedere zondagmiddag nieuwe muzikale verrassingen en benaderingen in het pand van De Utrechtse Muziekschool op het Domplein. De tiende editie, op 8 november is de eerste volledige online-editie. Je kunt hem thuis bijwonen via een live-stream op de Facebook-pagina van DUMS – ook als je geen Facebook hebt.

Thuis met DUMStad staat in het teken van drie talentvolle jonge solisten uit Utrecht, die een klassiek instrument een moderne eigen benadering meegeven: Joram Feitsma doet dat op piano, Beate Loonstra op harp en Marthe Lasthuis (Honingbeer) op viool. Laat je – coronaproof – verrassen en inspireren door deze toptalenten!

Joram Feitsma (piano)

De Utrechtse pianist Joram Feitsma bracht vorig jaar zijn eerste album ‘Under’ uit bij het Berlijnse label Bigamo. Hij speelt en componeert neoklassieke piano, gaf deze zomer een uitverkocht ligconcert in de Domkerk en speelde laatst nog in Kanal, de Brusselse pendant van het Centre Pompidou. Hij zal deze intieme middag in de Marnixzaal werk presenteren met het accent op solo piano – maar ook met uitstapjes naar synthesizer en trompet. En wordt daarbij begeleid door trompettist Piter-Jan Goodijk. Verwacht minimalistische stukken met een warme, melancholische ondertoon en een vleugje electronica. Niet te missen voor liefhebbers van Nils Frahm, Olafur Arnalds en Max Richter. En voor iedereen die graag wegdroomt bij mooie pianomuziek.

Beate Loonstra (harp)

Harpiste Beate Loonstra werd bij haar afstuderen op het Utrechts Conservatorium omschreven als een ‘waanzinnig talent, technisch geweldig, een allround musicus met een enorme vertelkracht en een heel eigen muzikale identiteit’. Beate kijkt graag verder dan het geijkte repertoire en werkt daarom samen met componisten om nieuwe composities voor de harp tot stand te laten komen. Ook arrangeert ze zelf muziek voor de harp die in eerste instantie niet voor het instrument geschreven is. Ze is geboeid door de impact die muziek op mens en maatschappij kan hebben, en heeft daarin een avontuurlijke en onderzoekende houding om hier invulling aan te geven. Ze doet dat als performer, maar ook als harpdocente, onder meer bij DUMS.

Honingbeer (viool)

Honingbeer (Marthe Lasthuis). foto: Sonia Perdeck

Honingbeer is het solo-project van Marthe Lasthuis: een Utrechtse violiste met een voorliefde voor klassieke muziek uit de 20ste eeuw. De Popronde, waarvoor ze dit jaar werd geselecteerd, beschref haar eigen wereld als volgt:´Honingbeer maakt dromerige klankschetsen en neemt je mee in de herontdekking van haar viool. Eerlijk en van een zoete melancholie, geïnspireerd door wat raakt en een intieme ode aan de natuur. Ze mengt (post)minimal en neoklassiek met ambient, in de verte klinkt een vleugje pop.´ Haar eerste optredens deed ze in EKKO en Tivoli-Vredenburg. Eerder dit jaar verscheen haar debuut-EP. Op 8 november bij DUMstad deelt ze de affiche met geestverwanten Joram Feitsma en Beate Loonstra.

Gratis tickets

DUMStad vindt coronaproof plaats in twee shifts, met optredens in Marnixzaal (Joram Feitsma en Beate Loonstra) en Torenzaal (Honingbeer). Shifts beginnen op 8 november om 13:30 en 15:30 uur. Entree is gratis (reserveer je tickets hier), een donatie wordt zeer op prijs gesteld.

DUMS locatie tijdens Le Guess Who? ON/OFF

Het inmiddels wereldwijd geroemde festival Le Guess Who? gaat dit jaar helaas niet door, vanwege een niet nader te noemen pandemie. Maar de organisatie heeft een mooi vervangend programma samengesteld, in het weekend van 14 en 15 november 2020, met prikkelend muziekprogramma op verschillende plekken in Utrecht. Een van de locaties daarvoor is DUMS., met bijzondere wereldmuziek in twee zalen.

Catching Cultures Orchestra vs Gaudeamus

Op zondag 15 november vindt er een speciale Le Guess Who? ON/OFF-editie plaats van onze wekelijkse zondagmiddagprogrammering DUMStad. Het Catching Cultures Orchestra speelt gedurende de middag drie shows in de Marnixzaal (om 13:20, 15:15 en 17:00 uur), waarbij ze onder meer composities ten gehore brengen die speciaal voor hen werden geschreven, in opdracht van Stichting Gauedeamus.

Monir Goran Trio

Het Monir Goran Trio geeft twee concerten in de Torenzaal: om 14:15 en 16:15 uur. Het trio – bestaande uit Ako Taher, Maya Sjoerdsma en Goran zelf – onderzoekt de terreinen tussen Monir´s eigen muzikale achtergrond in Iraq en de werken van de Franse componist Eric Satie. Het resultaat is wonderschoon.

Nawras Altaky

Nawras Altaky is een Syrische zanger en ud-speler, woonachtig in Utrecht, In zijn repertoire laat hij klassiek en Arabisch, folk en pop op onnavolgbare wijze samensmelten. Om 18 uur is hij te zien in de Torenzaal.

Tickets voor de optredens kosten 6 euro per stuk en zijn vanaf 30 oktober 10:00 uur ´s ochtends te bestellen via de website van Le Guess Who.

A.s. zondag 1 november: Amerika-special in DUMStad #9

DUMStad biedt iedere zondag weer andere muzikale verrassingen en benaderingen. Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen staat de negende editie, op zondag 1 november, in het teken van Amerikaanse muzikale tradities.

Samen met pianist Maurice Lammerts van Bueren duikt sopraan en Amerikanist Anne van Amerongen muzikaal en vertellend in het Amerika van de 20e eeuw, in het programmaDe Spoken van Amerika’ . En in zijn programma ‘Lomax and the Folk Revolution’ herontdekt gitaar-globetrotter Joep Pelt de blues en folkrevival van de jaren ’60 aan de hand van zijn held, de ultieme muzikale ontdekkingsreiziger Alan Lomax.

De Spoken van Amerika

De Verenigde Staten, de grote militaire macht van de twintigste eeuw, maakte gebruik van een wel heel bijzonder wapen: muziek. Muziek werd echter niet alleen ingezet als wapen, maar ook gevreesd door de Amerikaanse overheid. In dit verhalend recital duiken pianist Maurice Lammerts van Bueren en sopraan en Amerikanist Anne van Amerongen in de mysterieuze wereld van Amerikaanse geheime diensten en verhoren.

Van Amerongen en Lammerts van Bueren volgen historische gebeurtenissen en politieke stromingen die de Amerikaanse samenleving in een wurggreep hielden. En ze noemen ze ‘De spoken van Amerika’: Vietnam, de Koude Oorlog, de moord op J.F. Kennedy, ongelijkheid. Ze nemen Bernsteins FBI-verhoor onder de loep. En anti-nazipropaganda, in het grootste geheim geschreven door Kurt Weill in opdracht van de Amerikaanse overheid.

Anne van Amerongen en Maurice Lammerts van Bueren delen hun passie voor American Art Song. Maurice heeft zich als liedbegeleider gespecialiseerd in het Amerikaanse repertoire. Anne is niet alleen sopraan, maar tevens amerikanist. Door deze achtergrond is het duo in staat de liederen van onder andere Ives, Eisler, Copland en Heggie in hun historisch-politieke context te presenteren.

Lomax and the folk revolution

Maar Amerika kent nog vele andere muzikale gezchten. Duizenden veldopnames maakte Alan Lomax (1915-2002) van onbekende folk en bluesartiesten, waarbij hij zich ontdekker mag noemen van grootheden als Muddy Waters, Leadbelly en Woody Guthrie. Muzikale genieën van de jaren ’60 als Bob Dylan, The Rolling Stones en Brian Wilson brachten de obscure veldopnames van Lomax naar het grote publiek, en zorgde hierdoor voor een blijvende invloed op de ontwikkeling van de popmuziek.

Gitaar-globetrotter Joep Pelt, tevens gitaarleraar in Amsterdam, reisde zelf vanuit de platenkast van zijn vader langs de Caribbean naar het diepe Zuiden van de VS, om de ongekend grote muzikale nalatenschap van Lomax voor zichzelf in kaart te brengen. Door middel van persoonlijke verhalen en akoestische liedjes neemt Joep in zijn muzikale onemanshow het publiek mee naar het land waar de folkrevolutie begon. Komend voorjaar doet hij er een -uitgestelde- theatertournee mee, in de Torenzaal van DUMS geeft hij daarvoor komende zondag een try-out

DUMStad is a.s. zondag op twee momenten te bezoeken: om 13:30 uur en om 15:30 uur. Toegang is gratis. Reserveren is noodzakelijk (via deze link), een donatie ter plekke wenselijk. Per shift zijn er 30 tickets beschikbaar.

DUMS zoekt muzikaal talent!

Je kon bij DUMS al terecht voor muzieklessen van inspirerende docenten, in een grote verscheidenheid aan instrumenten en stijlen. Sinds afgelopen maand kun je daarnaast ook bij ons terecht voor bijzondere live-optredens. Maar nu kun je bij DUMS ook terecht voor een uniek muzikaal talentontwikkelingsprogramma: TRAIECTUM. Ben of ken je jong muzikaal talent, tussen 8 en 18 jaar oud? Lees dan vooral verder en meld je aan!

TRAIECTUM is een uniek talentontwikkelingsprogramma van DUMS, samen met conservatoria, amateurgezelschappen, festivals en de Gemeente Utrecht. Wat het zo uniek maakt? Doordat je jouw muzikale talent een half jaar lang iedere zaterdag kunt aanscherpen en ontwikkelen. Je speelt samen met andere muzikale talenten, krijgt masterclasses van professionals en zult spelen op verschillende podia. In 25 weken volg jij een muzikale module, waarin je je eigen talent vormgeeft. Wat dat kost? Geen cent, alleen talent!

Deelname aan TRAIECTUM is gratis. Maar je moet wel eerst op auditie. En die vinden plaats op zaterdag 31 oktober, op Domplein 4, in de Marnixzaal van DUMS.

Waaraan je moet voldoen om aan de auditie te kunnen meedoen? Minimaal twee jaar ervaring op je eigen instrument, minimaal twee jaar muziekles in Utrecht, maar vooral: een groot talent en motivatie! Lees hier meer en meld je aan! Tot TRAIECTUM!

A.s zaterdag, 24 oktober: ‘ Beethoven op bezoek’ in Marnixzaal

De komende maanden vinden er regelmatig kamermuziek-optredens plaats in onze sfeervolle Marnixzaal. A.s. zaterdag, 24 oktober, brengt het Cugnon Project Beethovens zevende symfonie ten gehore, in een prachtige bewerking voor strijkkwintet. Het is een live-presentatie van het eerdere online evenement ‘Beethoven op Bezoek’, waarbij Beethovens symfonische werk in kamermuziekbezetting naar de huiskamer werd gebracht. Het concert wordt twee keer gespeeld, om 18:00 en 20:00 uur, voor maximaal 30 man publiek, inachtneming van alle geldende corona-maatregelen. In dit concert spelen:  Anna Steenhuis & Chris Duindam op viool, Hannah Donohoe & Veronika Lenartova op altviool en Gied van Oorschot op cello. Tickets kosten 15 euro en zijn te bestellen via de site van het Cugnon Project.

DUMStad gaat door, met Jong klassiek (18-10) en Jazz (25-10)

De tijd vliegt: amper begonnen, is DUMStad deze herfstvakantie alweer toe aan zijn zevende en achtste editie. Zwaartepunt op 18 oktober ligt op Jong Klassiek. Geniet van optredens van het Skazka Kwartet, Cugnon Junior en de Jong en Junior-afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (DJO). Een week later, op 25 oktober, cureert UJazz een mooi divers jazzprogramma, met uitstapjes naar wereldmuziek. Lees er hieronder meer over.

DUMStad gaat door, in aangepaste versie

Amper vers van start, zal DUMStad ook de komende weken verder gaan op zondagmiddag. Wel zullen we het programma op diverse plekken aanpassen, om de middagen voor iedereen extra veilig en genietbaar te maken. Zo zal het cafe, waar afstand houden lastiger is dan in Torenzaal en Marnixzaal, de komende weken niet als optreedlocatie gebruikt gaan worden. Maar zoals bezoekers van de afgelopen weken al hebben kunnen ervaren: we kijken vooral naar wat wel kan. En bewaren daarbij de veilige afstand. Met maximaal 30 bezoekers per keer.

Zondag 25 oktober: UJazz middag

In samenwerking met DUMS brengt U Jazz op zondag 25 oktober een programma met amateurbands, DUMS- en conservatoriumensembles. U Jazz wil lacunes in het Utrechtse jazzaanbod opvullen en de liefhebbers laten genieten van minder commercieel georiënteerde vormen van jazz.
Vanaf de oprichting in 2011 heeft U Jazz de activiteiten gericht op het stimuleren en overeind houden van een brede, lokale jazzscene.

Deze middag spelen zes kleine ensembles in de Marnixzaal en in de Torenzaal van DUMS. Let op: de shifts van 13 uur en 15 uur kennen een ander programma, met telkens drie verschillende acts.

Shift 1: Saxuo

Het duo Saxuo bestaat uit Conny de Bruin (tenorsax) en Hans Woutersen (baritonsax). Dit saxofoonduo brengt twee saxofoons mooie, sfeervolle melodieën ten gehore. Hoewel de saxofoon natuurlijk bij uitstek een melodie-instrument is wekt Saxuo door steeds twee melodielijnen kunstig in elkaar te vlechten toch altijd de suggestie van meer op. Het duo laat horen dat met een minimale bezetting muziek heel spannend kan zijn. Saxuo – Torenzaal, 13:00-13:30 uur

Shift 1: Bieslook Karavaan

Bieslook Karavaan werd in 2015 opgericht en serveert, met Amsterdam als thuishaven, sfeervolle muziek van over de hele wereld met een verrassende bezetting van professionele en semiprofessionele muzikanten uit Nederland, Turkije en Zwitserland. Klankkleuren? Een handje vol klezmer kruiden, Zuid-Amerikaanse warmte en een vleugje Frankrijk… Bezetting (op 25-10): Michiel van Elk (accordeon), Daniel van den Hanenberg (contrabas), Safak Eker (percussie), Lonneke Kegels (zang), Stéfanie Laupre (gitaar). Bieslook Karavaan – Marnixzaal, 13:35-14:15 uur.

Shift 1: Trio Club Caldo

Trio Club Caldo speelt sfeervolle Django Reinhardt melodieën (gipsy jazz). Met Floris op sologitaar, Ivo op slaggitaar en Pit Hermans op cimbaal en cajon. Trio Club Caldo – Torenzaal, 14:20-14:50 uur.

Shift 2: Ab Oriente

Het ensemble Ab Oriente, bestaande uit klarinettist Jan Cremers en ney/darbuka-speler Sattar al Saadi, zoekt de inspiratie in een smeltkroes van klassieke Arabische en westerse muziek, met een flinke scheut jazz. Ab Oriente – 15:15-15:50 uur, Marnixzaal

Shift 2: Leeuwenburg / Teunissen Tweetet

De combinatie van Willem Leeuwenburg (contrabas) en Eugène Teunissen (bariton sax) zonder begeleiding van enig akkoord- of percussie-instrument is niet erg gangbaar. Twee instrumenten die lijken te zijn ontworpen voor het begeleiden van een orkest (al zijn er door de eeuwen heen veel solopartijen voor geschreven) worden door het duo gebruikt als solo-instrument. Hierdoor bestaat het tweetet uit louter solisten, die elkaar nooit in de weg zitten. Het Leeuwenburg/Teunissen Tweetet – 15:55-16:25 uur, Torenzaal

Shift 2: Salsa de Hoy

De Salsa De Hoy band van DUMS staat onder de inspirerende leiding van Jens Kerkhoff. Jens is bij DUMS docent voor percussie (Latin, wereldmuziek / lichte muziek) en verzorgt naast percussie-les, ook masterclasses en band-coaching. Salsa De Hoy – 16:25-17:00 uur, Marnixzaal

Gratis tickets zijn al te bestellen – en wel hier. Er zijn er dertig per shift beschikbaar. Een donatie ter plekke wordt zeer gewaardeerd.

Zondag 18 oktober: Jong Klassiek

Zondag 18 oktober staat in het teken van Jong Klassiek. Cugnon Junior laat jonge talentvolle strijkers groeien en bloeien, in samenspel met professionale kamermuzikanten. Het Skazka Kwartet smelt daarna de werelden van Beethoven en Grimm samen in de sprookjesvoorstelling Ludwig en de prinses.

En twee afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (Jong en Junior) spelen hun eerste concert sinds meer dan een half jaar: het Domstad Jong Orkest doet dat in de eerste shift zondagmiddag (die van 13:15 uur) en het Domstad Junior Orkest doet dat in de tweede shift (die van 15:15 uur). Update van 16 oktober: de optredens gaan door, met maximaal 30 bezoekers, allen op het balkon van de Marnixzaal.

Tickets voor de middag zijn gratis en hier te reserveren. Een donatie ter plekke wordt zeer op prijs gesteld. Per shift zijn er maximaal dertig tickets beschikbaar.

DUMS blijft voorlopig open

De verscherpte coronamaatregelen, zoals ze op 14 oktober 2020 voor minimaal vier weken van kracht gaan, hebben uiteraard ook gevolgen voor DUMS. Welke dat precies zijn, zal donderdag 16 oktober duidelijk worden, met de geactualiseerde noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht.

Tot die tijd zullen de muzieklessen en repetities voorlopig zoveel mogelijk blijven doorgaan. In de gangen van Domplein 4 worden mondkapjes verplicht gesteld. Heb je geen mondkapje bij je? Dan kun je er een verkrijgen bij de receptie.

De DUMStad-zondagmiddagen, zoals ze afgelopen maand zijn begonnen, zullen de komende weken vooralsnog ook doorgaan, zij het in aangepaste vorm. Om de optredende musici te steunen in deze cultureel duistere dagen en te garanderen dat de beperkt beschikbare plaatsen, ook daadwerkelijk gebruikt zullen worden, zal er wel gevraagd worden om een donatie. Vanaf 1 november zal bovendien een toegangsprijs van 5 euro gehanteerd worden.

Ook de overige live-programmering, zoals het Rietveld Ensemble op zaterdag 17 oktober, Beethoven op bezoek door het Cugnon Project op zaterdag 24 oktober en Tjerk Ridder´s voorstelling Bonne Route op 7 november, zullen vooralsnog blijven doorgaan, maar telkens met een strikte publiekscapaciteit van dertig personen. Cafe du Dome, het cafe op de begane grond van Domplein 4, zal helaas minimaal vier weken gesloten blijven.

Hou voor verdere updates deze website en onze Facebook-pagina in de gaten.

Komende zondag bij DUMStad: Balkan-special!

Komende zondagmiddag is het tijd voor de tweede Wereldmuziek-editie van DUMstad. Ditmaal leggen we de muzikale focus op het Zuidoosten van Europa. Het vermaarde duo Aleksandra Popovska (zang) en Cvetanka Sozovska (piano) brengt een mooie Macedonische mix ten gehore. Het onweerstaanbare gezelschap Scheepskameel brengt ruige Balkan-klanken, getrokken uit de Hollandse klei. En het Catching Cultures Orchestra komt tot zijn muzikale kern, via een optreden in kleine bezetting. Wil je met hen meespelen? Ook dat kan vandaag!

Toegang voor DUMStad isgratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren, voor de ronde van 13 of 15 uur, is daarom noodzakelijk. Dat kan hier.

Macedonische mix

Met grote creativiteit, enorme ritmische soliditeit en een sterke melodische eigenschap, nemen Cvetanka Sozovska (piano) en Aleksandra Popovska (zang) je mee op reis naar het zuiden van Europa, waarbij ze de geesten van hun Balkan-voorouders oproepen, vermengd met hun eigen muzikale invloeden: van barok, via klassiek tot hedendaags. Samen brengen ze je in vervoering via een bloedstollende Macedonische mix.

Noordzeebalkan

Scheepskameel speelt Ruige Balkanklanken getrokken uit Hollandse zeeklei. Opzwepende NoordzeeBalkan over heftige liefde, grote ergernissen, tomeloze danslust en dorst. Scheepskameel combineert opzwepende Balkanmuziek met tranentrekkende Roma-traditionals en moddervette ritmes. Dit feestelijke geheel van uitheemse muziek en oer-Hollandse tekst heeft een zeer aanstekelijke werking.

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra uit Utrecht geeft de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de maatschappij en biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken. Zodoende wordt muziek van over de hele wereld samengebracht en biedt het vluchtelingen de kans om een netwerk op te bouwen.

CCO is dit najaar de ´huisband´ van de Wereldmuziek-edities van  DUMStad: elke maand doen ze daarin weer wat anders, om zo met zijn allen verder te kunnen groeien. Na een driedubbel optreden afgelopen maand (twee in de Marnixzaal en een spontane aftershow op de binnenplaats daarna), is CCO komende zondag ook weer te gast bij DUMS.

Ze geven in kleinere bezetting (8 personen) twee concerten in de Torenzaal, eentje in iedere shift van DUMStad. Erg leuk: tijdens de tweede shift zullen bovendien Cvetanka Sozovska en Aleksandra Popovska meejammen!

Maar jij kunt ook met CCO meespelen! Tussen 15 en 16 uur houden ze een speciale open repetitie voor iedereen (max. 20 personen) die zin heeft in muzikale verbinding. Interesse? Stuur even een mail naar hermine@catchingculturesorchestra.nl!

En wil je vooral luisterend genieten van DUMStad? Bestel dan een gratis ticket via onze ticketshop. De shift tussen 15 en 17 uur is al uitverkocht, maar voor de shift tussen 13 en 15 uur zijn nog tickets!

Tijdschema:

SHIFT 1 — 13:00-13:30 Aleksandra Popovksa & Cventanka Sozovska, 13:35-14:10 ScheepsKameel, 14:15-14:50 Catching Cultures Orchestra

SHIFT 2 — 15:15-15:45 Aleksandra Popovksa & Cventanka Sozovska , 15:50-16:30 ScheepsKameel, 16:35-17:15 Catching Cultures Orchestra & guests

Plus: tussen 15:00 en 16:00 uur – Open repetitie CCO

Tot ziens in DUMstad!

Concertserie Rietveld Ensemble in Marnixzaal

Na het succes van de eerste edities van DUMstad, gaat de Marnixzaal binnenkort ook voor reguliere voorstellingen open. Het internationale Rietveld Ensemble zal de Marnixzaal zelfs gedurende het hele seizoen 2020/21 gaan gebruiken als thuisbasis voor een maandelijkse concertserie, tot aan juni 2021. Het eerste optreden vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2020. Tickets daarvoor zijn hier te bestellen.

DUMStad programma oktober 2020

DUMStad is net nieuw in de stad, maar wordt nu door vele bezoekers al als aanwinst beschouwd voor de Utrechtse cultuursector. In oktober staan er weer vier mooie edities op de rol, met voor de edities op 4, 11 en 18 oktober telkens de maximum capaciteit van 30 bezoekers per shift. De toegang blijft gratis. Reserveer hier je tickets!

Zondag 4 oktober: Pop & Poetry (ILFU Fringe)

De vijfde DUMStad is een samenwerking met het International Literature Festival Utrecht. Tijdens de ILFU Fringe showcase kijken we onder meer uit naar het sprookjesachtige optreden van schrijfster Sholeh Rezazadeh met het duo MANKES, in het Nederlands, Turks en Perzisch. Speciale gast zijn de dada-routiniers van ZIMIHC, ZatIkMaarInHoogCatharijne.

Zondag 11 oktober: Wereldmuziek met Balkan-focus

Op 11 oktober heeft de tweede Wereldmuziek-middag een Balkan-accent. Het vermaarde duo Aleksandra Popovska (zang) en Cvetanka Sozovska (piano) brengt een mooie Macedonische mix ten gehore. Het onweerstaanbare gezelschap Scheepskameel brengt zwierige Noordzeebalkan. En het Catching Cultures Orchestra komt tot zijn muzikale kern, via een optreden in kleine bezetting. Ook houden ze vanmiddag een open repetitie. Wil je met ze meespelen? Stuur dan een mailtje aan hermine@catchingculturesorchestra.nl! Voor een ticket, klik hier!

Zondag 18 oktober: Jong Klassiek

Zondag 18 oktober staat in het teken van Jong Klassiek. Twee afdelingen van het Domstad Jeugd Orkest (Jong en Junior) spelen hun eerste concert sinds de lockdown. Cugnon Junior laat jonge talentvolle strijkers groeien en bloeien, in samenspel met professionale kamermuzikanten. En het Skazka Kwartet smelt de werelden van Beethoven en Grimm samen in de sprookjesvoorstelling Ludwig en de prinses.

25 oktober: UJazz middag

In samenwerking met DUMS brengt U Jazz op zondag 25 oktober een programma met amateurbands, DUMS- en conservatoriumensembles. U Jazz wil lacunes in het Utrechtse jazzaanbod opvullen en de liefhebbers laten genieten van minder commercieel georiënteerde vormen van jazz.
Vanaf de oprichting in 2011 heeft U Jazz de activiteiten gericht op het stimuleren en overeind houden van een brede, lokale jazzscene.
Deze middag spelen enkele kleine ensembles in de foyer, in de Marnixzaal en in de Torenzaal van DUMS. Binnenkort kunnen jullie lezen welke.

Zondag 4 oktober: DUMStad pop & poetry special met ILFU Fringe

Elke zondag programmeert DUMS onder de noemer DUMStad een verrassend muzikaal programma op verschillende plekken in het gebouw van de Utrechtse Muziekschool.

We hebben vier edities achter de rug, met telkens twee shifts per middag, en werken daarbij nauw samen met instellingen binnen en buiten het Utrechtse culturele veld. Op 4 oktober programmeren ILFU en DUMS deze dag samen, met acts uit het ILFU Fringe programma.

Ontdekkingstocht

Laat je meevoeren op ontdekkingstocht langs verschillende bijzondere acts van nieuw, aanstormend en ervaren taaltalent en vergeet niet een verhaal te trekken uit Nederlands eerste echte Verhalenmachine.

Een twee uur durend tour neemt je mee langs de volgende haltes:
De voorstelling Dit algoritme deugt niet van Aaron Mirck gaat over onze (ongemakkelijke) relatie met technologie. Over opgroeien in de 21e eeuw. Over influencers, Wikipedia, scrum-meetings, mindfulness, Vice, hele goede content, over protesteren en over je niet thuis voelen in een generatie.

Sholeh Rezazadeh & MANKES vergelijken poëzie met het dagboek van een zeedier dat op het land leeft en wil vliegen. Hun sprookjesachtige vertelling Muzitaal is een verhaal over onrustige geesten in de vorm van proza, poëzie en muziek, verteld in het Engels, Nederlands, Perzisch en Turks.

Schrijver Ali Amghar neemt je in zijn voorstelling Een stoel, het publiek en een verhaal mee in de wereld van meneer Slimani, die op het punt staat te verhuizen uit een buurt waar hij dertig jaar gewoond heeft. Een verhaal over heimwee, naar een plek en een tijd die er niet meer is.

Speciale gast ZatIkMaarInHoogCatharijne loopt al wat langer mee. We schrijven 1984; de term multidisciplinair was nog nauwelijks bekend, maar ZIMIHC was al bezig met muziek, gedichten, toneel en beeldende kunst. Met zang, gitaren, bas, veel percussie en kinderspeelgoed maakt Zimihc popmuziek die toegankelijk is voor iedereen die er oren voor heeft. Dada onder de Dom, werd de groep al geregeld genoemd. Zondag geldt die beschrijving ook letterlijk.
 
ILFU Fringe X DUMStad is te bezoeken in twee shifts. Om 13:00 en 15:00 start een tour die je langs alle voorstellingen meeneemt. Per tour is er plek voor maximaal 30 personen. Beide tours zijn gratis toegankelijk, zolang je vooraf je ticket reserveert.
Dat kan hier.
 
 

A.s. zondag in DUMStad: Bach, ukelele & mini-bigband

De vierde editie van DUMStad, zondagmiddag 27 september, laat verschillende muzikale werelden en benaderingen samensmelten.
Het Cugnon Consort laat het werk van Bach bruisen in de schitterende Marnixzaal, in de Torenzaal vormt het duo Verbraak Van Bijnen de kleinste big band ter wereld, terwijl je in het Ukelele Café o.l.v. DUMS-docente Mari-anne Hof in kort tijdsbestek een van de leukste instrumenten van het universum kunt leren bespelen.

Bruisend Bach door Cugnon Consort

Niemand spreekt muzikaal meer tot de verbeelding dan de componist Johann Sebastian Bach. Tijdens zijn lange voettochten was hij soms maanden zoek. Weken spendeerde hij in de gevangenis wegens ‘het koppig afdwingen van een ontslag’. Bach tart de wetten van harmonie en contrapunt met zijn ingewikkelde composities – zonder dat je het merkt. Door zijn eigenzinnige schrijfwijze haalt hij het uiterste uit ieders instrument om zo ongekende emoties op te wekken. Een selectie van werken voor strijkers brengt de persoon Bach eigenlijk heel dichtbij; de viool is uiteindelijk uitgevonden om de menselijke emotie uit te beelden. Dat begreep Bach als geen ander. Het Cugnon Consort laat Bach voor jou bruisen.

Verbraak Van Bijnen: de kleinste big band ter wereld

De kleinste big band ter wereld bestaat uit Joost Verbraak en Jan van Bijnen. Nadat ze eerder Freek de Jonge, Margriet Eshuijs en Rob de Nijs begeleidden, laten ze nu op speelse wijze, vol verhalen en humor hun eigen muzikale wortels dichtbij komen: van mariachi-trompetjes tot draaiorgels, van dobro- tot banjogeluiden. Samen maken ze een uitgekiende mix van blues, New Orleans en bluegrass muziek.

Ukelele Café door Mari-anne Hof

Ukelele is snel aan te leren, makkelijk mee te nemen en niet duur om aan te aanschaffen. In het Ukelele Café leer je, onder enthousiaste leiding van DUMS-docente Mari-anne Hof, in vogelvlucht liedjes en akkoorden spelen. Basis-akkoordenkennis niet noodzakelijk!

Zin om te komen? Dan is ook reserveren noodzakelijk. Bestel hier je gratis ticket.

Tijdschema DUMStad 27 september:

Eerste shift: 13.00-13.30 Ukelele Cafe in foyer, 13.30-14.20 Bruisend Bach door Cugnon Consort in Marnixzaal, 14.20-15.00 Verbraak / Van Bijnen in Torenzaal

Tweede shift: 15.00-15.30 Ukelele Cafe in foyer, 15.30-16.10 Verbraak/Van Bijnen in Torenzaal, 16.10-17.00 Bruisend Bach door Cugnon Consort in Marnixzaal

Tijden zijn onder voorbehoud.

Eerste familievoorstelling bij DUMS: De Chinese nachtegaal en de keizer (8+)

Op zondagmiddag zijn we met DUMStad begonnen met mooi muzikaal programma in de genres klassiek, wereldmuziek, oude muziek, pop en jazz. Maar in de Marnixzaal zijn voortaan ook geregeld kindervoorstellingen te zien!

Volgende week zondagochtend, op 27 september, trappen we af met een prachtig sprookje, “De Chinese nachtegaal”, van Andersen – muzikaal vertolkt door de musici van Stichting Appeltaartconcerten. In de kerstvakantie zal dit stuk te zijn op het Kamermuziekfestival van Janine Jansen, in onze prachtige Marnixzaal volgende week alvast een voorpremiere. Kaartjes kosten slechts 4 euro en zijn te bestellen via deze link: https://dums.stager.nl/web/tickets/111009816

Sprookje van Andersen

“De Chinese nachtegaal” is een sprookje van Hans Christian Andersen over een keizer die hoort van een vogeltje in zijn rijk dat erg mooi kan zingen. Hij laat het vogeltje zoeken en als het gevonden is zingt het elke avond speciaal voor de keizer. Op een dag krijgt de keizer een gouden, mechanische nachtegaal en luistert dan alleen nog maar naar deze nepvogel. De echte nachtegaal besluit daarop te vertrekken.Als deze mechanische nepvogel op een dag kapot gaat, wordt de keizer ziek en dreigt te sterven. Maar gelukkig…. de echte nachtegaal komt terug en gaat weer voor de keizer zingen. Zó mooi zelfs dat de keizer weer beter wordt. Van dit sprookje werd een ballet gemaakt op muziek van Igor Stravinsky. Ook zijn er theaterstukken, een film en een musical op het sprookje gebaseerd.

En nu heeft componiste Monique Krüs op verzoek van Stichting Appeltaartconcerten dit sprookje op muziek gezet. Met een topcast bovendien! Mezzo-sopraan Karin Strobos zingt en vertelt. Ze wordt daarbij begeleid door Michiel Holtrop (altviool), Margreet Bongers (fagot) en Ernst Munneke / Daan Kortekaas (piano). Nynke van den Bergh doet de regie en de teksten zijn van Carel Alphenaar.Komt het horen! En zien!

Op ZONDAG 27 SEPTEMBER vindt een openbare generale repetitie plaats in De Utrechtse Muziek School (DUMS) op het Utrechtse Domplein. Deze generale repetitie begint om 11.00 uur en na afloop (rond 11.45 uur) is er appeltaart. En dat niet alleen: er is dan ook een nieuwe editie van DUMstad!

Cursusprijzen DUMS

Instrumentale lessen
Instrumentaal 45 min privéles € 1499 tot 21 jr / €1814 vanaf 21 jr*
Instrumentaal 30 min privéles € 1016 tot 21 jr / €1229 vanaf 21 jr*
Instrumentaal 20 min. privéles € 763 tot 21 jr / €923 vanaf 21 jr*
Duoles 30min € 559 tot 21 jr / €676 vanaf 21 jr*
Muziekles op maat: in overleg met je docent.

Samenspeelpakket S&MEN B&ND/&SEMBLE
&SEMBLE incl. duoles 30 min. € 695
B&ND incl. duoles 30 min. € 775
&SEMBLE incl. 20 min. privéles € 895
B&ND incl. 20 min. privéles € 975
&SEMBLE 40 min. Samenspeelles DUMS € 145
B&ND 40 min. alleen bandles DUMS € 225
&SEMBLE 40 min. Samenspeelles extern € 200
B&ND 40 min. alleen bandles extern € 300

Kindercursussen
Muziek op Schoot Dreumes € 79,
Muziek op Schoot Peuter € 99
Spelen met Muziek € 110
Kinderen ontdekken Muziek € 150

(*) DUMS is verplicht 21% BTW te rekenen over alle cursusgelden voor cursisten vanaf 21 jaar.

Zondag 20 september: eerste DUMStad met Wereldmuziek

Nadat de eerste twee edities succesvol in het teken stonden van pop en klassiek, organiseren we komende zondag de eerste DUMStad in het teken van onze divisie Wereldmuziek. We doen dat met een speciaal programma vol verbinding: niet alleen in muziek, maar ook in poezie en in storytelling. Het programma sluit af op de binnenplaats, met de circulaire vlooienmarkt van pandgenoten Circle That. Net als bij de eerste editie, kun je aansluiten bij twee rondes: een om 13 uur en een om 15 uur.

Note: The second shift (15-17h) on Sunday September 20th, will feature a storytelling performance from The Shah of Holland in English. During the first shift (13-15h), his performance will be in Dutch.

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra biedt mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid samen muziek te maken. Op die manier geeft het orkest de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de Nederlandse samenleving, in interactie met een divers publiek. De komende maanden zullen ze dat geregeld ook doen tijdens DUMStad, in een telkens wisselende setting.

Spotlight

De benadering van onze partner Spotlight sluit aan op die van Catching Cultures Orchestra. Gevestigd in Roosendaal (en straks ook in Utrecht), helpt Spotlight nieuwkomers in Nederland en daarbuiten, door hen een platform te bieden voor hun creatieve talenten. Behalve muziek doen ze dat onder meer ook op het gebied van beeldende kunst en dans. Tijdens DUMStad presenteren ze de Syrische dichter Bakri al-Jaber, die een muzikale dialoog aangaat met ud-speler Iyad Darwesh.

De in Den Haag woonachtige dichter Bakri al-Jaber gaat tijdens DUMStad #3 in muzikale dialoog met ud-speler Iyad Darwesh

The Shah of Holland

The Shah of Holland is het alias van Shah Tabibi. Afghaan van geboorte, werd hij op zijn vierde door zijn ouders naar Nederland gebracht.
Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en is Shah storyteller. In The Shah of Holland neemt hij jou door middel van zijn verhalen mee in de wereld van een kleine jongen die zijn hele omgeving opnieuw moet leren ontdekken. Hij schijnt zijn licht op Nederlandse tradities vanuit de ogen van een kind. Soms met verbazing, altijd met humor en vooral met compassie. Hij wordt daarin begeleid door muzikanten Niek Hoevenaars en Nabil Mani Hij speelt zijn show tijdens DUMStad tweemaal: de eerste keer in het Nederlands, de tweede keer in het Engels. Second show in English!

Markt door Circle That

Het internationale collectief Circle That wil vanuit standplaats Utrecht mensen inspireren tot een circulaire levensstijl. Dat doen ze sinds dit jaar onder meer door een wekelijkse voedselmarkt van geredde levensmiddelen op Domplein 4 en, tweemaal in de week, door een Common Closet: een kledingkast waarin je je gebruikte kleding kunt verkopen – of juist hierop stuit, voor een zacht prijsje. Als perfecte afsluiter van DUMStad, op deze nazomerse septemberdag, zal Circle That de binnenplaats van Domplein 4 omtoveren tot circulair festivalterrein.

Planning

Eerste shift: 12:30u Deuren open – 13:00-13:30u Bakri al-Jaber & Iyad Darwesh @ Cafe Du Dome – 13:30-14:15u Catching Cultures Orchestra @ Marnixzaal – 14:20-14:50 The Shah of Holland (Nederlands) @ Torenzaal – 14:00-17:00 Circle That @ Binnenplaats

Second shift: 15:00h Doors open – 15:10-15:45h Bakri al-Jaber & Iyad Darwesh @ Cafe Du Dome – 15:45-16:30h Catching Cultures Orchestra @ Marnixzaal – 16:30-17:00 The Shah of Holland (English show) @ Torenzaal – 17:00-19:00 Circle That plus musical jam @ Courtyard

Tickets

Tickets voor DUMStad zijn als altijd gratis. Maar je moet wel vooraf een ticket bestellen. Dat kan via deze link.

Please reserve your free ticket here.

Zondag 13 september: de eerste klassieke DUMStad

De tweede editie van DUMStad staat in het teken van klassieke muziek. Op het programma staan drie duo’s die piano combineren met strijkinstrument – maar daarin allemaal hun eigen benadering hebben: Het Muzieklokaal presenteert een speciaal try-out-concert van het Duo Vercammen Ivanova in de Marnixzaal. Ze worden omlijst door het piano-cello-Duo Le Cointre & De Bie en het improvisatieduo Thunderbeer, dat niet alleen een live-album opneemt, maar ook een danser meeneemt. Entree is gratis!

Het Utrechtse klassiekemuziekcafe Het Muzieklokaal aan de Bemuurde Weerd presenteert vol trots het succes van haar crowdfundingscampagne voor de concertreeks IMAGINE – over de wereld na de lockdown. Dat doet ze op locatie, in de Marnixzaal, met het Duo Vercammen Ivanova, dat een speciale try-out doet voor publiek, voordat ze de studio ingaan voor een nieuwe cd.

Maar er is meer! Het duo Thunderbeer brengt Utrechts improvisatie-icoon Jan Schellink op piano – en Frank Smulders op viool, op zoek naar het magische moment. En speciaal voor DUMStad voorzien van een danser, Lorenzo Koppenaal.

En de jonge Utrechtse cellist Kalle de Bie zoekt naar muzikale vervoering op het grensvlak van klassiek en jazz met pianist Jochem le Cointre. Ze spelen werken van Bach, Alexander Scriabin en Miles Davis.

Let op: gezien de beperkte capaciteit verspreiden we het publiek over twee verschillende routes. Maar geen nood: je krijgt vrijwel hetzelfde programma, zij het in twee verschillende volgordes.

Entree is gratis. Reserveer je ticket via deze link.

Route A begint om 14 uur bij Thunderbeer in de Torenzaal, gaat dan langs Duo Vercammen Ivanova en dan naar Duo Le Cointre & De Bie in de Foyer.

Route B begint om 14 uur bij Duo Le Cointre & De Bie in de Foyer, gaat dan langs Duo Vercammen Ivanova en dan naar Thunderbeer in de Torenzaal.

DUMStad gaat van start: het programma van 6 september

Marnixzaal
De Marnixzaal: verborgen parel op Domplein 4

Utrecht krijgt er vanaf september 2020 een nieuwe muzikale huiskamer bij: DUMStad. Iedere zondagmiddag vanaf 6 september kun je op verschillende plekken in het historische pand van De Utrechtse Muziek School op het Domplein (het oude UCK-gebouw) terecht voor verrassende optredens, in en tussen verschillende genres: pop, jazz, klassiek, oude muziek en wereldmuziek. Stralend middelpunt van de programmering is de Marnixzaal: een verborgen parel van 150 jaar oud: klein-Paradiso aan het Domplein.

En dat niet alleen: DUMStad is bovendien gratis toegankelijk! Zorg alleen wel dat je tijdig tickets reserveert: de capaciteit is gezien de coronamaatregelen momenteel beperkt. Live-muziek vol verrassingen, en nog gratis ook? Is er iets mooiers denkbaar na de lockdown?

Wat er zoal op het programma staat? Je leest het hieronder voor de eerste editie, zondag 6 september. Tip: laat bij het doorlezen onze YouTube-playlist meelopen, met de highlights van de hele maand september.

Zondag 6 september: Pop & Jazz

ISLE is een dream pop duo, waarin zangeres Lise Low en multi-instumentalist Arjan de Wit bezoekers meenemen in een bijzondere sprookjeswereld. Dat doen ze onder meer met serene melodieën, een interactieve lichtshow en een podium als eiland. Voor liefhebbers van Björk en Ane Brun – en voor iedereen die houdt van wegdromen. – Marnixzaal

CAROLE ET BRULLARE maken de popmuziek van de middeleeuwen levendiger dan ooit. De muzikanten, in vrolijke originele middeleeuwse kleding, zingen en bespelen veel verschillende instrumenten, die als een smeltkroes van oude klanken door de ruimte dansen. Je zult merken hoe aanstekelijk doedelzak en draailier op je in zullen werken. – Torenzaal

DE SPULLENMANNEN Daniel Hentschel uit Utrecht en Harmen Zijp uit Amersfoort brengen in hun installatie C´est l´appareil qui fait la musique geïmproviseerde muziek die wordt aangeslingerd door een gokautomaat. Hoe kan een muzikant ontsnappen aan zijn eigen geschiedenis en de platgetreden paden verlaten? Door een muntje in de automaat te gooien, lever jij het ritme waar de band muziek op maakt. – Foyer.

de spullenmannen

Let op: door de beperkte capaciteit en de geldende corona-maatregelen van Veiligheidsregio Utrecht, bieden we op 6 september hetzelfde programma twee keer aan: een keer tussen 13 en 15 uur en een keer tussen 15 en 17 uur. En geen nood: je ziet binnen dit tijdsbestek alle drie de optredende acts. Optredens duren tussen 30 en 45 minuten. In de ticketshop kun je, na registratie, een ticket reserveren voor je voorkeurstijd.

DUMStad: Iedere zondagmiddag live-muziek!

Utrecht is binnenkort een nieuwe plek voor live-muziek rijker! Hoewel, nieuw? De Marnixzaal op het Domplein, in het oude UCK-gebouw, is al 150 jaar een van de mooiste zalen van het land. Ze is alleen maar weinig openbaar geweest voor het Utrechtse publiek. Vanaf september is ze dat wel – iedere zondag bovendien!

Op 6 september gaat DUMStad van start: de wekelijkse muzikale huiskamer van Utrecht. Een plek vol muzikale verrassingen, die werelden verbindt en ogen en oren laat open gaan naar al het moois dat muziek in beweging kan zetten – in pop, jazz, klassiek, oude muziek en wereldmuziek – soms zelfs samen. En de entree? Die is gratis!

De eerste editie van DUMStad is een poppenkast met droompop, middeleeuwse pop en gokautomaatpop, vol verrassingen.

 • In de Marnixzaal worden we meegezogen in de sprookjesachtige audiovisuele droomwereld van dream pop duo ISLE.
 • In de Torenzaal de middeleeuwse pop van Carole et Brullare, inclusief klederdracht, doedelzak, draailier en nog veel meer
 • In de foyer de Spullenmannen met C´est l´appareil qua fait la musique: geimproviseerde muziek aangeslingerd door een gokautomaat.

Reserveer hier een plekje voor de eerste DUMStad-editie op 6 september. DUMStad biedt een aaneenlopend programma. De optredens van ISLE en Carole et Brullare duren beide ongeveer 45 minuten. De Spullenmannen kom je en route tegen.

Let op: Gezien de beperkte capaciteit wordt het hetzelfde programma twee keer aangeboden. Je kunt kiezen voor het programma tussen 13 en 15 uur en voor het programma tussen 15 en 17 uur.

 

Open Dagen DUMS – Welkom!

DUMS is open! De Utrechtse Muziekschool opent dit seizoen de deuren weer voor iedereen – jong en oud, uit en thuis, spelers en luisteraars.

Op zaterdag 29 augustus is er een open dag bij DUMS Leidsche Rijn op de CultuurCampus (Burchtpoort 5, Vleuten), van 10.30 tot 16.00 uur. Tip voor de kleinsten: combineer dit met een bezoek aan de Nijntje-voorstelling op de CultuurCampus!

Op zondag 30 augustus is het de beurt aan DUMS Centrum, Domplein 4, van 10.00 tot 15.00 uur. Ook daar is de ochtend speciaal ingericht voor jonge kinderen en hun ouders, de middag voor alle andere nieuwsgierigen. Tip voor leerlingen: neem je vrienden mee en deel je muziek!

Op de open dagen kun je eens een ander instrument uitproberen, speeddaten met docenten, luisteren naar optredens, proeflessen winnen en nog veel meer! ’s Morgens maak je kennis met de mogelijkheden voor de jongste kinderen, ’s middags hebben jongeren, volwassenen en ouderen vrij spel.

De open dagen zijn natuurlijk gratis te bezoeken, maar we vragen je om je even aan te melden voor de noodzakelijke bezoekersregistratie.
Open Dag DUMS Leidsche Rijn 29 augustus aanmelden: klik hier, programma: klik hier.
Open Dag DUMS Centrum 30 augustus aanmelden: klik hier, programma : klik hier.

Vacatures: docent trompet, docent accordeon

Wij zouden DUMS graag laten groeien met docenten voor de volgende instrumenten: Accordeon & Trompet, beide voor de locatie Centrum (Domplein 4-5, Utrecht).

Ben jij degene die we zoeken? Stuur dan je CV en motivatie voor 1 augustus naar vacatures@dums.nl.

.

Open Dag zaterdag 11 juli

Welkom terug op het Domplein! Ben je al cursist? Neem je vrienden en familie mee en laat ze zien hoe het bij DUMS is!

10.00-12.00: DUMS K!DS

Ontmoet de docenten van K!DS, volg de workshops Muziek op Schoot, kom alles te weten over open lessen en ontdek wat je allemaal kan en wil spelen

13.00-15.00 DUMS &SEMBLE

Ontdek de mogelijkheden van &SEMBLE, luister naar de leerlingen én de docenten, maak zelf muziek en win een gratis proefles met de docentenspeurtocht

Corona-richtlijnen Domplein 4 – 5

Beste gasten van Domplein 4-5, 

Op Domplein 4-5 hanteren we de richtlijnen van het RIVM. We hopen je hiermee een veilig welkom op onze locatie te bieden.

Dodenherdenking

Dodenherdenking Fort Lunet I
De Dodenherdenking op Fort Lunet I op 4 mei is bij te wonen via deze live stream:

Programma:
19:45uur Livestream aan
19.58uur het Taptoe-signaal door trompettist Jón Staekenborg
20.00uur 2-minuten Stilte
20.02uur het Wilhelmus door DUMS Consort
20.05uur Toespraak door Majoor Jarno Goosmann
20.20uur Voorlezen namen gevallen militairen, ontsteken fakkels door Defensie, opgeluisterd met een speciale compositie door harpiste Beate Loonstra
21.00uur Einde

Presentatie Thuis met DUMS

Presentatie Thuis met DUMS

Akoestische snaren-band met zang

Super leuke cursus na de herfstvakantie van start.

Speel je ukelele, gitaar, cello, contrabas of zing je en vind je het leuk om samen in een bandje te spelen, dan is deze cursus écht iets voor jou! We spelen verschillende liedjes van opzwepende popsongs tot intiem singer songwriter liedjes. Dit kunnen liedjes zijn van oldtimers zoals The Beatles, Ray Charles tot aan nieuwe artiesten zoals oa Vance Joy (Riptide), Ed Sheeran en Meghan Trainor.

De snarenband  is geschikt voor jou als je tussen de 10 en 16 jaar bent met al een beetje speelervaring. Als je een beetje jonger bent, maar je denkt dat je al kan meespelen, ben je ook welkom. Ook als je nog geen les hebt bij Dums, kan je bij de snarenband komen samen spelen.

Schrijf je snel in

Zin in muzieklessen?

Vond jij Sint Maarten ook zo leuk en zou je meer met muziek willen gaan doen? Dan heeft DUMS nu een leukeactie!

Je kunt je nu aanmelden voor 3 lessen van €35,- voor een instrument of zang naar keuze.

Stuur je aanvraag naar info@dums.nl

Vermeld je naam, adres en email- of telefoonnummer (van je ouders). En natuurlijk welk instrument je graag in 3 lessen wil uitproberen

Zin om samen muziek te maken?

Vond jij Sint Maarten ook zo leuk en zou je meer met muziek willen gaandoen? Dan heeft DUMS nu een leuke actie!

Je kunt je nu aanmelden voor 5 lessen van €50,- voor een groepsles naar keuze:

DUMS young ensemble

DUMS orkest

DUMS snaren en zang band

DUMS popband 

Stuur je aanvraag naar info@dums.nl

Vermeld je naam, adres en email- of telefoonnummer (van je ouders). En natuurlijk welke groepsles je graag in 5 lessen wilt uitproberen.

Wil je liever met je eigen groepje samen muziek maken in een ensemble- of bandles? Dat gaan we dit voor elkaar proberen tekrijgen. Vul dan de namen van je bandleden in. 

Vacatures bij DUMS

DUMS is op zoek naar gepassioneerde collega’s die geloven in samen leren, samen spelen en samen presenteren.
vacatures@dums.nl