Susana Opanski

Susana Opanski

Susana Opanski woont sinds 1990 in Nederland. “Maar ik kom oorspronkelijk uit Argentinië, waar ik mijn masteropleiding in gitaar aan het Conservatorio Gilardo Gilardi van La Plata, heb gehaald.

Ik geef al meer dan 25 jaar gitaarles in Amersfoort, Soest en Utrecht en ik speel ook fagot. Sinds 2019 geef ik bij DUMS gitaarles en leid ik een nieuw gitaarensemble. En daar ben ik heel erg blij mee!

één van de meest veelzijdige instrumenten
De gitaar is één van de meest veelzijdige instrumenten. Ik vind het heel leuk om de leerlingen kennis te laten maken met het brede repertoire van de gitaar: klassiek, pop, Spaans, volks, modern en Zuid-Amerikaans muziek. Naast noten leren lezen en werken aan een goede basistechniek, leren we ook akkoorden en de begeleiding van liedjes. Gevorderde leerlingen kunnen zich ook verdiepen in het rijke repertoire van de klassieke gitaar.

Samenspel vind ik heel belangrijk, niet alleen voor de algemene muzikale ontwikkeling. Ook voor de motivatie en de verrijking van het sociale aspect die dit met zich meebrengt. De gitaar is ook een uitermate geschikt instrument voor samenspel. De magie en de energie van muziek met andere mensen te kunnen delen vind ik (nog steeds!) heel bijzonder. En daarom heb ik altijd geprobeerd om gitaarensembles en samenspel groepen van alle niveaus te formeren. En dat ga ik hier bij DUMS ook doen! Een gitaarensemble in Utrecht!

Als uitvoerend musicus heb ik concerten gegeven met gitaar en fagot als solist. Maar ook heb ik in verschillende ensembles en orkesten gespeeld in Argentinië, Duitsland, Engeland en Nederland. Ik geef al meer dan 25 jaar les aan Scholen in de Kunst (Amersfoort), de Johann Sebastian school (Soest) en aan de Internationale School in Utrecht. Naast mijn functie als gitaardocent, heb ik muziekprojecten voor basisscholen bedacht en uitgevoerd, zoals muziekspel voor alle basisscholen van de provincie Utrecht n.a.v. 300 jaar Vrede van Utrecht.

Niet alleen gitaardocent
Ik ben ook Cultuurcoach van de stad Amersfoort en intermediair van het Jeugdfonds Sport en Cultuur geweest. Op dit moment ben ik, naast gitaardocent, ook dirigent van het Gitaar Camerata Eemland en de Amersfoortse Guitar Club. In 2014 heb ik het Studenten Gitaar Ensemble Nederland opgericht, dat ik ook dirigeer. Met dit ensemble geven we veel concerten in Nederland en zijn we op uitnodiging in Spanje, Italië, Duitsland, Engeland en Hongarije geweest. Kortom: ik doe heel veel!”

Susana Opanski geeft op vrijdag en zaterdag les aan het Domplein. Haar lessen zijn op dit moment helaas vol.