Renske Velthuis

Ik ben Renske Velthuis en ik ben violist, componist en docent. Bij DUMS ben ik sinds september 2023 met Zuidpool (het ‘zuster’-orkest van Tegenpool) bezig.

Naast dat ik een klassieke achtergrond heb, heb ik mij van jongs af aan verdiept allerlei folkstijlen zoals Bulgaars en andere Oost-Europese stijlen, Zweeds, Iers en Amerikaanse Bluegrass fiddle.
Ik geef cursussen in diverse muziekstijlen en heb een orkest in Amersfoort waar ik arrangementen voor maak van muziek uit landen binnen en buiten Europa.

In folkmuziek wordt veel geïmproviseerd, maar sinds de Master Musician 3.0 ging ik dit verder uitbouwen naar vrije improvisatie en compositie. Twee jaar lang heb ik voor strijktrio gecomponeerd en een een voorstelling gemaakt over het maakproces; hoe máák je muziek?

Ik heb ook een achtergrond in dansimprovisatie, gaf 9 jaar bandcoaching en lessen in muzikale spelvormen aan studenten van de Hogeschool Utrecht en heb diverse koren gedirigeerd. Momenteel leid ik een Zuid-Afrikaans koor. Ook speel ik in een trio met Izak Boom en Bart Soeters, wij spelen combinaties van folkmuziek en eigen stukken.

Daarnaast ben ik medewerker bij Buitenkunst voor instrumentale muziek met volwassenen.
Al mijn ervaring komt samen in een eigen benadering van het speels ontwikkelen van stijlen, samenspel, improvisatie en compositie.