Norma Brooks Contrabasles Utrecht

Norma Brooks

Ik ben Norma Brooks, opgegroeid in ‘the Midwest’ van de VS. Toen ik 9 was hadden we op school een muziekprogramma waarbij elk kind een muziekinstrument en muziekles kreeg, en tegelijkertijd ook in een orkestje kon spelen. Mijn eerste instrument was de altviool. Er bestonden toen nog geen kleine contrabassen voor jonge kinderen en pas toen ik 14 was stapte ik over naar de contrabas. Er was al een ouder meisje dat contrabas speelde en dat vond ik heel interessant!

 

De contrabas is mijn grote liefde geworden. Ik heb de hele wereld rond gereisd en met mensen uit alle landen muziek gemaakt. De contrabas hoort in bijna elk genre muziek – van oeroud tot hedendaags. Het is een zeer fysiek instrument en het kost en geeft kracht en uithoudingsvermogen. Ik vergelijk het met sport, een soort olympische sport zelfs, en dat aspect vind ik heel leuk. De contrabas is groot maar gelukkig niet zwaar en je hoeft het instrument niet te tillen terwijl je speelt.  

 

Ik heb in bijna elk orkest en ensemble in Nederland gespeeld. Meer dan 30 jaar was ik solo-bassist bij het Radio Kamer Orkest. Daarna heb ik mij verdiept in het les geven aan kinderen, onder andere door midden van de Suzuki-methode. Mijn methode voor kinderen is speciaal gericht op de individuele leerling en op de ontwikkeling van het  lichaam, de motoriek en de hersenen van het kind. Maar ook volwassenen vind ik leuk en interessant om les te geven. 

 

Ik vind het belangrijk om op een gezonde en gegronde manier te spelen om blessures te voorkomen. Zo kan je je hele leven lang blijven musiceren!

 

Wat ik het allerbelangrijkste vind, is dat de les leuk is! Samen zullen we veel liedjes zingen, ritmische spelletjes doen en soms ook een beetje gekke dingen doen met de contrabas.

Een belangrijk onderdeel van het leerproces is het samenspelen met andere bas-kinderen én volwassenen. Bassisten hebben daardoor een hechte en speciale band binnen de strijkerswereld. 

 

Ik ben heel blij dat ik deel van het ‘contrabas-team’ van DUMS ben!

 

Norma Brooks geeft op donderdag en vrijdag les aan het Domplein en op dinsdagmiddag in Leidsche Rijn.