Helmke Jansen

Trommelen, blokfluiten, zingen, al zo lang als ze zich kan herinneren is Helmke Jansen gek op muziek maken.

“Maar toen ik op een open dag de hobo probeerde, was ik helemaal verkocht: hobo is voor mij het allermooiste instrument dat er bestaat! Na een studie aan het conservatorium in Den Haag, geef ik nu zelf hoboles in Katwijk en in Utrecht. De lessen zijn er voor beginners maar ook voor gevorderden, iedereen die net als ik fan is van de hobo!

Sommige mensen zeggen dat hobo een heel moeilijk instrument is om te leren. Maar volgens mij is dat niet waar. Al binnen 1 les kunnen we samen een liedje spelen! We spelen in de les sowieso veel samen, want samen muziek maken is het leukst. Je leert al snel veel verschillende noten op hobo. Bij hobo denk je misschien vooral aan klassieke muziek, maar er zijn allerlei andere muziekstijlen die op hobo ook heel mooi klinken.

Met gevorderde leerlingen spreek ik samen door wat het lesdoel is en welke soort stukken of boeken daarbij passen. En natuurlijk zullen we ook dan veel samenspelen in de lessen.
Zelfs het allermooiste instrument, klinkt nog nét iets mooier als je samenspeelt! Bij DUMS is er veel mogelijkheid om samen te spelen en samen op te treden. Wij bieden niet alleen lessen aan, maar ook projecten en presentaties.

Zelf hou ik ook veel van optreden, vooral in orkesten en ensembles. Als je freelance speelt in een professioneel orkest heet dat met een chique woord ‘remplaçant’. Ik ben als remplaçant regelmatig te vinden in allerlei orkesten, zoals bijvoorbeeld het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Noord Nederlands Orkest en het Ballet Orkest. Soms zelfs samen met collega’s die ook muziekles geven bij DUMS.
Met mijn eigen blaaskwintet (Furore) en houttrio (Treeo HOUT) speel ik daarnaast kamermuziekconcerten door het hele land.”

Helmke Jansen geeft hoboles aan het Domplein.