DUMS viert 160 jaar muziekonderwijs in Utrecht
zondag 2 juli 2023, 15.00 uur
Domkerk Utrecht

Samen muziek maken. Het is de kern van DUMS- De Utrechtse Muziekschool. En dat is het al meer dan anderhalve eeuw. Wist je namelijk dat de muziekschool al zo oud is? Volgend jaar zelfs 160 jaar! Dat is natuurlijk een feestje waard. En dat vieren de cursisten van De Utrechtse Muziekschool voor jou natuurlijk op de leukst muzikale manier mogelijk: in samenspel.

Op de mooiste locatie van de stad, de Domkerk, staan we zondag 2 juli anderhalf uur op speelse wijze stil bij het belang van samenspel, en bij de ontwikkeling van het muziekonderwijs in Utrecht in de afgelopen 160 jaar. Vanuit ‘originators’ van De Utrechtse Muziekschool, Richard Hol en Catharina van Rennes, belanden we via diverse klassieke componisten en de immer tijdloze Herman van Veen bij hedendaagse Utrechtse blikvangers als Claudia de Breij en Kensington. Hun stukken worden gespeeld door cursisten van de muziekschool, van verschillende leeftijden en niveaus, in een orkest, via bandjes en ensembles én videoclips. In samenspel vormen ze een eerbetoon aan de pracht van de stad en de kracht van samen geleerde, gespeelde én gepresenteerde muziek.

VERHAAL

Drie kleine kleutertjes – beroemd geworden door de Utrechtse componiste Catharina van Rennes – horen het prachtige stuk ‘Saidjah’ (1861) van de Utrechtse componist Richard Hol. Catharina krijgt een Eureka-moment: Dít wil ze ook: in de gelegenheid zijn muziek te maken, en dit mooie gevoel delen. Er wordt een speciale plek voor ingericht: een muziekschool.

In 1864 wordt in Utrecht De Utrechtse Muziekschool opgericht. Mede-oprichter Richard Hol (1825-1904) werd vanaf 1860 lange tijd spilfiguur in het Utrechtse muziekleven, als componist en dirigent, als organist van de Domkerk, als muziekdocent.

Als zang- en muziekdocente was Catharina van Rennes in de late 19e en vroege 20e eeuw een bevlogen inspirator op gebied van samen muziek maken. Zonder haar energie – en vrijgevochten spirit – zou het muziekleven in Utrecht een stuk minder kleurrijk en levendig geworden zijn. Als componiste is ze vooral bekend voor haar kinderliedjes als ‘Een Babbeltje’ en ‘Madonnakindje’. Vandaag wordt ze vertolkt door DUMS-zangdocente Linda Vink.

In een wereld die steeds individualistischer wordt, is het belang van muziekeducatie en van samenspel groter dan ooit, om een gezonde stedelijke samenleving te hebben én te houden. Laten we daarom de bloeiende muzikale traditie – zoals die er mede dankzij de muziekschool vandaag de dag is in de stad – vieren. Utrechtse muziek voor altijd!

PROGRAMMA

1 Een Babbeltje – Catharina van Rennes (1858-1940)

2 Welkomstwoord

3 I Gotta Feeling – Black Eyed Peas (2009)

4 Vuilnisman – Floris Dercksen

5 Rondino – Adam Carse (1878-1958)

6 Trying Your Luck – The Strokes (2001)

7 Madonnakindje – Catharina van Rennes (1858-1940)

8 Le Cygne – Camille Saint-Saëns (1835-1921)

9 Medley: Word Wakker – Henriëtte van Tussenbroek / Knorrig – Catharina van Rennes /
Als ik boven op de Dom kom – Rijk de Gooijer & Joop Portengen

10 Utereg me stadsie – Herman Berkien (1942-2005) arr. Hans Lub

11 Clocks – Coldplay (2002)

12 Utrecht – Claudia de Breij (2009)

14 YEARN – Otto de Jong (2023)

13 Experience – Ludovico Einaudi (2013)

15 Rolling in the Deep – Adele (2011)

16 Streets – Kensington (2014)

16 Utrecht Viert Vrede – Floris Dercksen

17 Utrecht – Linde & Friends (2022)

18 Happy – Pharrell Williams (2014)

19 Opzij – Herman van Veen (1979)

18 Dean Town – Vulfpeck (2016)

Uitvoerenden
Catharina van Rennes – Linda Vink
Cursisten van De Utrechtse Muziekschool
Dirigent: Martien de Kam

Team
Regie: Linda Vink
Voice-over: Peter Bijl
Verhaal: Linda Vink, Peter Bijl, Beate Loonstra
Video: Joost Ruigrok
Grafisch ontwerp: Malika Triki
Publiciteit: Katja van Nus
Productie: Meta Koopmans, Freddy Scheerder, Peter Bijl
Begeleiders ensembles: Austris Apenis, Hans Lub, Lucia Marrucci, Niels Nuiver, Naut de Bruin, Max Kerkhof
Met dank aan: Els Kroep, Marlijn & Alexander Beukema, Domkerk Utrecht (Marius Visser, Danique van der Bijl en Mieke van Oorschot) en alle deelnemers en vrijwilligers!