De Utrechtse Muziekschool (DUMS) is de laatste tijd veel in het nieuws. DUMS is bijna vijf jaar geleden opgericht – het jubileumfeest staat gepland op 7 september a.s. Inmiddels telt de muziekschool zo’n 3.000 cursisten, 70 docenten en meer dan 100 samenwerkingen in de stad.

Toen het UCK in 2019 failliet ging, zag de stad het belang van Amateur Kunst Educatie (AKE) aan het Domplein 4-5 en dit ziet zij gelukkig nog steeds. Op 16 mei vond er een gesprek plaats tussen Domus en de gemeente (Domus is de hoofdhuurder a/h Domplein – DUMS is lid van Domus). De gemeente Utrecht wil graag zo snel mogelijk toe naar onafhankelijk beheer van het pand aan het Domplein 4-5. DUMS wil hier graag aan meewerken.

Betaalbaarheid
DUMS heeft één grote zorg: blijven de ruimtes op een A-locatie als het Domplein wel betaalbaar met een externe beheerder? Kan een gezin met drie kinderen in de toekomst nog muzieklessen betalen? In 2019 heeft de stad uitgesproken dat een AKE-beleid met een lage huur belangrijk is. Subsidies worden echter afgeschaft. Welk exploitatiemodel is er mogelijk waarbij de prijzen laag genoeg blijven voor betaalbare muziekeducatie?

Locatie: een muzikale broedplaats
Het pand aan het Domplein 4-5 is essentieel als muzikale broedplaats voor de stad Utrecht, vanwege de monumentale Marnixzaal en de gefaciliteerde ruimtes die al in het pand aanwezig zijn. Om samenspel te bevorderen in alle vormen, jong tot oud, amateur tot professioneel, heb je een pand nodig met veel ruimtes die zijn uitgerust voor het maken van muziek en grotere zalen voor optredens en samenspel. Het is belangrijk dat Utrechters vanuit alle wijken naar een centraal punt kunnen komen om samen muziek te leren, te spelen en te presenteren in het hart van onze stad; Domplein 4-5.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.