Klavecimbel voor pianisten en andere toetsenisten

Als pianist heb je een ruime keuze aan repertoire uit verschillende muziekstijlen en culturen. Toch maakt de meerderheid van hen als het op barokrepertoire aankomt vaak alleen een ‘reis’ naar de solo stukken van de grote Johann Sebastian Bach.
Maar er zijn nog veel andere barokcomponisten die voor toetsen in de tijd dat het klavecimbel nog de ‘koning’ van de klavierinstrumenten was voor toetsen hebben gecomponeerd. Naast solo composities hebben al die componisten, inclusief Bach, een ruim palet kamermuziek met een uitgeschreven klavecimbelpartij achtergelaten.
Deze cursus klavecimbel biedt aan de gevorderde pianist en andere toetsenisten de kans het klavecimbel als voorganger van de piano te leren kennen. Dit door het spelen van solo en/of ensemble composities.
Een ander onmisbaar deel van de ‘oude’ muziekpraktijk is het improviseren op de becijferde bas, beter bekend als het ‘basso continuo’ spel. Hierbij creeërt de toetsenist zijn eigen begeleidingspartij op basis van de gegevende baspartij en met kennis van de historische informatie uit die tijd.
Dit betekent dat de hedendaagse gepubliceerde edities van barokmuziek niet altijd ‘juist’ zijn, aangezien de uitgeschreven klavierpartij uiteindelijk een versie van de editor is. Mijn doel is dat deze muziek uw eigen creatie kan worden.

De cursus wordt aangeboden Cvetanka Sozovska, klavecimbeldocent bij DUMS. Zij heeft naast haar barokspecialisatie op het klavecimbel bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ook haar piano diploma ‘cum laude’ behaald in haar geboorteland Macedonië. Deze cursus is een samensmelting van haar eigen ervaringen met beide instrumenten.

Wat: Cursus klavecimbel
Wanneer: maart-juni 2021, 1 keer per maand op een vrijdagavond, tijd n.t.b.
Door wie: Cvetanka Sozovska
Voor wie: gevorderde pianisten en andere toetsenisten
Kosten: € 125,- p.p. bij een minimum van 3 cursisten
Aanmelden