Samenspel

Samen leren, samen spelen, samen presenteren

Dat is waar DUMS voor staat. Wij vinden dat je niet eerst een instrument hoeft te leren spelen, of te leren zingen, om dan pas samen muziek te kunnen gaan maken. Bij ons is samen muziekmaken deel van het leerproces, en is muziek de voertaal van dat leerproces. Wij bieden samenspeelpaketten aan waardoor je als cursist de mogelijkheid hebt om naast je individuele of duo les ook elke week samen muziek te maken met je docent en je medeleerlingen.

Zo kunnen jonge leerlingen al vanaf het eerste jaar samen muziek maken van klassiek, pop en jazz tot aan wereldmuziek in de verschillende samenspeelgroepen van Young DUMS of Join the Band. Voor degenen die al iets langer spelen of zingen is er het kamermuziekaanbod van &SEMBLE, de koren, de vocalgroep, de Big Band, Salsa- en de Jazzband.

Kies hieronder één van onze twee locaties. Dan vind je snel het aanbod van de docenten die daar lesgeven. Schrijf je nu in en jouw docent neemt contact met je op.

Locaties lessen

 • Dr. Loevenhout & Consorten is een workshop-orkest van SpaargarenMuziekFabriek in Utrecht.
  Het workshop-orkest bestaat uit verschillende hout- en koperblazers en een geoliede ritmesectie van elektrisch bas, drums en piano en/of gitaar.
  De groep speelt pakkende en aanstekelijke arrangementen van jazz-, blues-, funk- en Latin-stukken (denk bijvoorbeeld aan muziek van Benjamin Herman/New Cool Collective, Horace Silver, Henry Mancini en diverse filmtunes). Gloedvol samenspel wordt afgewisseld met enthousiaste solo’s.

  De aandacht ligt zowel bij het goed spelen van de arrangementen (techniek, interpretatie, samenspel) als bij de improvisatie over de sologedeeltes.

  Cursisten moeten goed noten kunnen lezen en een aantal jaren les gehad hebben. Voor sommige instrumenten is het aantal deelnemers beperkt. Belangrijk: affiniteit met pop, jazz, latin of geïmproviseerde muziek!
  Dr. Loevenhout & Consorten zal regelmatig te vinden zijn op diverse podia in Utrecht en omstreken.Niveau-aanduiding: gemiddeld

  Dr. Loevenhout & Consorten repeteert twee-wekelijks op maandagavond in DUMS op het Domplein nr. 4.
  Start seizoen 2021 / 2022: maandag 13 september
  Tijd: 20:30 uur
  Lesduur: 1,5 uur
  Prijs voor 18 lessen (dus het hele seizoen 2021 / 2022, twee-wekelijkse lessen): 365 euro
  Contactpersoon/arrangeur/muzikaal leider: Iman Spaargaren / 06 – 22 61 50 09 / iman@imanspaargaren.nl

  Door wie:Iman Spaargaren
  Waar:Domplein 4
  Wanneer:maandag, tweewekelijks
  Hoe laat:20.30
  Kosten:€ 365
  Voor wie:gevorderde spelers
  Aanmelden:iman@imanspaargaren.nl
  Informatie:iman@imanspaargaren.nl
  Aanmelden
 • Wil je leren hoe je elektronische muziek kan maken zoals Martin Garrix, David Guetta of Disclosure? Of wil je leren hoe je een goede hiphopbeat maakt?

  In de cursus muziekproductie leer je in 8 lessen de basisvaardigheden in het programma Ableton Live. Dit is hét programma dat DJ’s en producers wereldwijd gebruiken om hun beats en tracks mee te maken.

  Je gaat zelf aan de slag met o.a. drumbeats, synthesizers en effecten en leert hoe je zelf een goede track kan opbouwen. Het enige wat je nodig hebt om de cursus te kunnen volgen is een laptop.

  Je hoeft geen instrument te kunnen spelen om de cursus te volgen. Als je al wel een instrument speelt, kan je dit natuurlijk gebruiken in je eigen nummers. Een producer hoeft geen muzikant te zijn, maar een muzikant kan wel producer worden!

  Start cursus

  De volgende cursus start in de week van 9 mei. De nieuwe cursusdata zijn:

  • Cultuurcampus (dinsdag): 9 mei, 16 mei, 23 mei, 30 mei, 6 jun, 13 juni, 20 juni, 27 juni
  • Domplein (maandag): 10 mei, 17 mei, 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni, 21 juni, 28 juni

  De huidige cursus is gestart in de week van 14 februari.

  • Cultuurcampus: 14 feb , 21 feb, 7 mar, 14 mar, 21 mar, 28 ma, 4 apr, 11 apr.
  • Domplein 15 feb, 22 feb, 8 mar, 15 mar, 22 mar, 29 mar, 5 apr, 12 apr.

  Minimum leeftijd: 10 jaar
  Docent: Niels Nuiver
  Kosten: €225

  Aanmelden
 • Modale jazz is een term die voor altijd is gekoppeld aan het legendarische jazzalbum Kind of Blue van trompettist Miles Davies. Zijn tunes op de CD zijn allemaal gebaseerd op de eeuwenoude modale kerktoonladders. We gaan een paar inmiddels ‘jazzstandaard’ geworden nummers van Kind of Blue spelen en daarop soleren met modale toonladders.

  Door wie: Paul Pallesen
  Wat: een workshop voor redelijk gevorderde leerlingen met belangstelling voor Jazz en improvisatie. Je moet noten kunnen lezen.
  Voor wie: alle blaasinstrumenten, piano, gitaar, bas, viool, altviool, cello. Vanaf 15 jaar.
  Wanneer: een workshop in een weekend op een zaterdag en zondag van 2×3 uur met pauze
  Kosten: boven 21 jaar € 95,-
  onder 21 jaar € 78,50
  Aanmelden
 • Klezmer komt van de woorden: Kley (werktuig) en Zemer (melodie). Het woord duidt in de oorspronkelijke oost-Europese Joodse cultuur op instrumentale bruiloft-muziek. Sinds eind jaren 70 wordt de naam Klezmer gebruikt voor de algehele muziekstijl. Het is dus van oorsprong instrumentale volksmuziek: LEBEDIK UN FREILICH (levendig en vrolijk) en is het hoogtepunt van duizenden jaren ontwikkeling. De bakermat ligt in de Oost-Europese Jiddisch sprekende Joodse cultuur. Het is muziek met een sterk Joods accent, beïnvloed door Roemeense, Oekraïense, Russische en Zigeunermuziek, deels concert muziek, deels geïmproviseerde muziek. Een smeltkroes van culturen met de juiste hoeveelheid geluk en treurnis: lachen door de tranen heen.

  Wat: een project van 6 lessen, bij voldoende animo in overleg ook wekelijks mogelijk
  Wanneer: januari t/m juni 2021, één woensdagavond per maand 20.00-21.00
  Door wie: Oksana Ivashchenko
  Voor wie: volwassenen: viool klarinet contrabas accordeon piano en zang, overige instrumenten graag na overleg
  Kosten: € 15,- per persoon per les, met een minimum aantal van 4 cursisten. Bij meer inschrijvingen komt er een wachtlijst of wordt de lengte van de lessen in overleg aangepast.

  Meer informatie over Oksana Ivashchenko: www.oksanapiano.com.

  Aanmelden
 • Heb je altijd al willen improviseren? Of improviseer je al en zoek je verdieping?

  Oksana Ivashchenko heeft een serie lessen ontwikkeld waarbij wordt uitgegaan van bestaand repertoire van de cursist. Op basis van analyse harmonie en stijl van de componist gaat Oksana je stap voor stap met je eigen creatieve inbreng leren improviseren.

  Wat: improvisatie lessen, individueel of voor 2 of 3 pianisten
  Wanneer: dag, lesduur en lestijd in overleg
  Door wie: Oksana Ivashchenko
  Voor wie: pianisten, alle leeftijden
  Kosten: € 60,- per uur

  Meer informatie over Oksana Ivashchenko: www.oksanapiano.com.

  Aanmelden
 • Als pianist heb je een ruime keuze aan repertoire uit verschillende muziekstijlen en culturen. Toch maakt de meerderheid van hen als het op barokrepertoire aankomt vaak alleen een ‘reis’ naar de solo stukken van de grote Johann Sebastian Bach.
  Maar er zijn nog veel andere barokcomponisten die voor toetsen in de tijd dat het klavecimbel nog de ‘koning’ van de klavierinstrumenten was voor toetsen hebben gecomponeerd. Naast solo composities hebben al die componisten, inclusief Bach, een ruim palet kamermuziek met een uitgeschreven klavecimbelpartij achtergelaten.
  Deze cursus klavecimbel biedt aan de gevorderde pianist en andere toetsenisten de kans het klavecimbel als voorganger van de piano te leren kennen. Dit door het spelen van solo en/of ensemble composities.
  Een ander onmisbaar deel van de ‘oude’ muziekpraktijk is het improviseren op de becijferde bas, beter bekend als het ‘basso continuo’ spel. Hierbij creeërt de toetsenist zijn eigen begeleidingspartij op basis van de gegevende baspartij en met kennis van de historische informatie uit die tijd.
  Dit betekent dat de hedendaagse gepubliceerde edities van barokmuziek niet altijd ‘juist’ zijn, aangezien de uitgeschreven klavierpartij uiteindelijk een versie van de editor is. Mijn doel is dat deze muziek uw eigen creatie kan worden.

  De cursus wordt aangeboden Cvetanka Sozovska, klavecimbeldocent bij DUMS. Zij heeft naast haar barokspecialisatie op het klavecimbel bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ook haar piano diploma ‘cum laude’ behaald in haar geboorteland Macedonië. Deze cursus is een samensmelting van haar eigen ervaringen met beide instrumenten.

  Wat: Cursus klavecimbel
  Wanneer: maart-juni 2021, 1 keer per maand op een vrijdagavond, tijd n.t.b.
  Door wie: Cvetanka Sozovska
  Voor wie: gevorderde pianisten en andere toetsenisten
  Kosten: € 125,- p.p. bij een minimum van 3 cursisten
  Aanmelden
 • Ben jij iemand die houdt van zingen en piano spelen of van zingen en gitaar spelen, en wil je het allebei tegelijk kunnen? Dan is deze cursus écht iets voor jou! In dit combinatiepakket krijg je zowel zanglessen als gitaar of piano lessen waardoor je door techniekbeheersing op beide vlakken meer controle en plezier krijgt over beide instrumenten. Ontdek en ervaar het plezier van deze combi.

  In deze cursus hebben de docenten onderling contact over het repertoire zodat je vanuit twee verschillende invalshoeken met hetzelfde muziekstuk/liedje bezig bent. Cursist stemt af met docent om de week of half jaar afwisseling.

  Locatie: Domplein 4
  Dag, tijd, duur en startdatum: N.t.b.
  Mail: info@lilianhak.com
  Telefoon: 06-20758729
  Docent: Lilian Hak
  Aanmelden
 • We gaan de onweerstaanbare danstunes uit Ierland, Schotland, Bretagne en Spaans Galicië spelen. Jigs, Reels, Polkas, Hornpipes, Andros en Muñeras. Maar we gaan zeker ook de slow tunes(airs)spelen en wellicht ook een song.
  Je leert de tunes op de traditionele manier, door veel voor en naspelen. De  muziek die we gaan spelen is geschikt voor viool, altviool, gitaar, fluit, banjo, accordeon, whistle, blokfluit, mandoline, mondharmonica, harp, cello en piano.

  De cursus wordt gegeven door gitarist en banjospeler Paul Pallesen

  Om mee te kunnen doen je moet je instrument redelijk beheersen. De minimumleeftijd is elf jaar.
  De workshop zal plaatsvinden op de dinsdag vroeg in de avond en wordt na de tien lessen afgesloten met een optreden.

  Door wie: Paul Pallesen
  Kosten: € 185,- voor 10 lessen van 75 minuten

   

  Luistertip:

  Aanmelden
 • Beyond the Rainbow

  Ben je he-gay-bi-trans-non binary-gen flux-fluid-pan-ace-inter-poly-queer-cis-demi-aro-cis-omni-agender of iets anders en heb je zin om leuke, gave, coole, foute nummers te zingen met een groep en zo ook gelijk- of anders gestemden te ontmoeten?
  Schrijf je dan in voor deze cursus.

  We gaan in deze cursus van songfestival tot Diana Ross en van ABBA tot tearjearker zingen.
  Eenstemmig, twee of 3-stemmig, maar vooral lekker knallen met elkaar!

  Door wie: Manon Ros
  Start cursus: 27 september
  Duur les: 1 uur
  Duur cursus: 10 weken
  Dag cursus: maandag
  Tijd cursus: 11.30-12.30
  Prijs: € 135,-
  Minimum aantal deelnemers: 6
  Maximum aantal deelnemers: 15

  Ervaring niet nodig. Mag wel 🙂

  Aanmelden
 • Voor de Geraniums… niet erachter!

  Bent u (net) met pensioen en heeft u buiten alle andere activiteiten ook zin om te zingen in een groep van mensen die niet van plan zijn om achter de geraniums te gaan zitten?
  Kom dan zingen in deze cursus.

  Aan de hand van songs vanaf de jaren 50 tot nu stellen we een leuk programma samen. Eigen inbreng van nummers is zeker mogelijk! Mits technisch en muzikaal haalbaar voor de groep.

  Door wie: Manon Ros
  Start cursus: 27 september 2021
  Duur les: 1 uur
  Duur cursus: 10 weken
  Dag cursus: maandag
  Tijd cursus: 10.15-11.15
  Prijs: € 135,-
  Minimum aantal deelnemers: 6
  Maximum aantal deelnemers: 15

  Ervaring niet nodig. Mag wel 🙂

  Aanmelden
 • (For English, see below)

  Ben je expat, of de vriend(in) van een expat of een vriend van een vriend van een expat en vind je het leuk om voordat je gaat werken of andere bezigheden gaat doen, een lekker deuntje te zingen met andere anderstaligen en zo ook nieuwe mensen te leren kennen?
  Kom dan gezellig meezingen met deze cursus.

  Je kan aan de hand van leuke Nederlandse songs een beetje kennismaken met de taal. En verder is er ook ruimte voor nummers in welke taal dan ook.

  Door wie: Manon Ros
  Start cursus: 27 september 2021
  Duur les: 1 uur
  Duur cursus: 10 weken
  Dag cursus: maandag
  Tijd cursus: 9.00-10.00
  Prijs: € 135,-
  Minimum aantal deelnemers: 6
  Maximum aantal deelnemers: 15

  Ervaring niet nodig, mag wel.


  Let’s sing Dutch….. or any other language 🙂

  Are you an expat, or the friend of an expat, or a friend of the friend of an expat, or in any other way someone who is not a native Dutch speaker , but would like to get a taste of it ?  And do you like to sing ? Then this is your opportunity to learn a little bit of this strange, funny language, with those weird sounds in the throat.  Sign in for this new group, and kick off your day, singing cool Dutch songs (songs from other countries also welcome) and meeting new people who love to sing too. We guarantee, after this course you will feel even more at home in The Netherlands and will be able to flawlessly pronounce “Scheveningen”.

  Musical director: Manon Ros
  Start course: September 27th 2021
  Duration lesson: 1 hour
  Duration course: 10 weeks
  Day course: Monday
  Time course: 9.00-10.00
  Price: € 135,-
  Minimum number of participants: 6
  Maximum number of participants: 15

  No experience required.

  Aanmelden
 • We gaan de onweerstaanbare danstunes uit Ierland, Schotland, Bretagne en Spaans Galicië spelen! Jigs, Reels, Polkas, Hornpipes, Andros en Muñeras. Maar we gaan zeker ook de slow tunes (airs) spelen en wellicht ook een song.

  Je leert de tunes op de traditionele manier, door veel voor- en naspelen. De muziek die we gaan spelen is geschikt voor viool, gitaar, fluit, banjo, accordeon, whistle, mandoline, mondharmonica, harp, cello, klarinet en piano. De cursus wordt gegeven door gitarist en banjospeler Paul Pallesen

  De minimum leeftijd is 14 jaar en je moet je instrument redelijk beheersen.

  De workshop zal plaatsvinden op de donderdagavond op het Domplein. Startdatum in overleg, bij minimaal 5 aanmeldingen. We werken binnen de richtlijnen van het RIVM.

  Kosten 185,- voor tien lessen , 75 minuten

  Info: pallesen.p@planet.nl
  M: 06 34036048

  Aanmelden