Samenspel

Samen leren, samen spelen, samen presenteren

Dat is waar DUMS voor staat. Wij vinden dat je niet eerst een instrument hoeft te leren spelen, of te leren zingen, om dan pas samen muziek te kunnen gaan maken. Bij ons is samen muziekmaken deel van het leerproces, en is muziek de voertaal van dat leerproces. Wij bieden samenspeelpaketten aan waardoor je als cursist de mogelijkheid hebt om naast je individuele of duo les ook elke week samen muziek te maken met je docent en je medeleerlingen.

Zo kunnen jonge leerlingen al vanaf het eerste jaar samen muziek maken van klassiek, pop en jazz tot aan wereldmuziek in de verschillende samenspeelgroepen van Young DUMS of Join the Band. Voor degenen die al iets langer spelen of zingen is er het kamermuziekaanbod van &SEMBLE, de koren, de vocalgroep, de Big Band, Salsa- en de Jazzband.

Kies hieronder één van onze twee locaties. Dan vind je snel het aanbod van de docenten die daar lesgeven. Schrijf je nu in en jouw docent neemt contact met je op.

Locaties lessen

 • In 8 lessen gaan we als groep met techniek aan de slag. Geen drumstel, alleen maar een oefenpad en volledig focussen op single strokes, double strokes, paradiddles, flams, Moeller techniek, snaredrum etudes en nog veel meer! Een uitdagende cursus waarin we je techniek flink bijspijkeren met als gevolg meer controle, meer uithoudingsvermogen meer snelheid!

  Door wie: Otto de Jong
  Aantal lessen: 8 lessen van 45 minuten
  Lesdag: Maandag of zaterdag
  Instrumenten: Drums
  Niveau: Gevorderd
  Aantal deelnemers: Minimaal 4 deelnemers
  Kosten: € 90,- p.p.
  Aanmelden
 • Door wie: Pieter Hoogervorst
  Aantal lessen: 20 lessen van 45 minuten
  Welke instrumenten: Alles binnen Pop & Jazz
  Aantal deelnemers: Minimaal 4 deelnemers
  Kosten: € 225,- p.p.
  Aanmelden
 • Modale jazz is een term die voor altijd is gekoppeld aan het legendarische jazzalbum Kind of Blue van trompettist Miles Davies. Zijn tunes op de CD zijn allemaal gebaseerd op de eeuwenoude modale kerktoonladders. We gaan een paar inmiddels ‘jazzstandaard’ geworden nummers van Kind of Blue spelen en daarop soleren met modale toonladders.

  Door wie: Paul Pallesen
  Wat: een workshop voor redelijk gevorderde leerlingen met belangstelling voor Jazz en improvisatie. Je moet noten kunnen lezen.
  Voor wie: alle blaasinstrumenten, piano, gitaar, bas, viool, altviool, cello. Vanaf 15 jaar.
  Wanneer: een workshop in een weekend op een zaterdag en zondag van 2×3 uur met pauze
  Kosten: boven 21 jaar € 95,-
  onder 21 jaar € 78,50
  Aanmelden
 • Een workshop waarin de deelnemers werken aan het ontwikkelen van een eigen manier van spelen/zingen, klank en improvisatie.

  1. Wat is er mogelijk op je instrument en met je stem en hoe kan je dat ontdekken en ontwikkelen
  2. Wat kunnen de uitgangspunten zijn om ter plekke iets te bedenken en al spelende vorm te geven
  3. Hoe speel je zonder afspraken vooraf samen een improvisatie zodat het toch een samenhang heeft

  Wat: een workshop van tien lessen
  Wanneer: maart-juni 2021, 1 keer per maand op een vrijdagavond, tijd n.t.b.
  Door wie: Paul Pallesen
  Voor wie: redelijk gevorderde instrumentalisten en vocalisten vanaf 16 jaar
  Kosten: boven 21 jaar € 210,- incl. BTW.
  jonger dan 21 jaar € 173,55.
  Aanmelden
 • In deze cursus laat ik je kennis maken met Balkanmuziek, en in het bijzonder met de Macedonische muziek. Ervaar de traditionele melodieën uit dit deel van Europa met hun typerende ongelijke ritmes, samen met traditionele zang en unieke danspatronen.
  Cvetanka Sozovska, afkomstig uit Macedonie introduceert de cursus als volgt: op de Balkan is er een spreuk die zegt: ‘probeer niet beter te spelen dan een Serviër, niet beter te spelen en zingen dan een Bulgaar, maar vooral niet beter te spelen, te zingen en te dansen dan een Macedoniër’.
  Ik zou graag mijn kennis van deze kunstvormen (instrumentaal zang en dans) willen delen en samen willen genieten van de bijzonder folklore van de Balkan om zo een beter beeld te geven van de tradities van de verschillende streken en landen.

  Wat: Balkanmuziek en Macedonische muziek met Cvetanka
  Wanneer: maart-juni 2021, 1 keer per maand op een vrijdagavond, tijd n.t.b.
  Door wie: Cvetanka Sozovska
  Voor wie: gevorderde volwassen en jongeren
  Kosten: € 100,- p.p. bij een minimum van 4 cursisten
  Aanmelden
 • De BigBand van De Utrechtse Muziekschool zoekt trompettisten en trombonisten.

  Onze BigBand is een van de leukste en meest toonaangevende ensembles van DUMS, met een strakke ritmesectie en een 10-koppige blazerssectie (sax, trompet en trombone). Er is nog plaats voor extra trompettisten en trombonisten. Andere instrumenten, zoals klarinet en sopraansax, zijn in overleg ook mogelijk.

  De BigBand bestaat uit een leuke en diverse groep muzikanten die nieuwe bandleden graag verwelkomen.

  Het repertoire is gevarieerd. We spelen Funk, Latin, Fusion en traditionele BigBand stukken, waarbij er ruimte is voor improvisatie. We treden 5 x per jaar op binnen en buiten de muziekschool, soms in samenwerking met zangdocente Lilian Hak en haar leerlingen. Deze band is voor de bigbandliefhebber een genot om in te spelen en om naar te luisteren!
  Bekijk onze video voor een impressie:

  Niveau: Minimaal 5 jaar les of aanstormend talent.
  Je moet goed van bladmuziek kunnen lezen.
  Plaatsing gaat altijd in overleg met de docent.
  Lestijden: Normaal zijn de bandrepetities op donderdagavond tussen 20.00-21.30.
  Tijdelijk door corona op vrijdag 19.00-20.30 in een coronaveilige ruimte.
  Aantal lessen: 38 weken
  Prijs: € 363,- incl. BTW
  Docent: Ron Kesteloo
  Contact: Ron is bereikbaar via drumlesutrecht@kpnmail.nl.
  Je kunt Ron ook texten of bellen – doordeweeks tussen 10.00-12.00 op 06-24386142.
  Aanmelden
 • Salsa de Hoy (blazers – zang – percussie – bas en piano): traditioneel en modern salsa-repertoire, met af en toe optredens.

  Instrument beheersing vereist, instromen in overleg.

  Instrumenten: zang, blazers, percussie, bas, piano. Evt. strijkers en gitaar (onder voorbehoud).

  Docent: Jens Kerkhoff
  Duur: jaarcursus o.b.v. 1½ lesuren per week
  Prijs jaarcursus: € 400,- ex. BTW
  Vacatures: koper (trompet of trombone)
  Aanmelden
 • Zing je, of speel je al een paar jaar een instrument? Kun je noten lezen? Heb je een laptop? Heb je al eens zelf muziek bedacht, in je hoofd, maar je wist niet hoe je daar een heel stuk van moest maken?

  Dan is deze cursus voor jou. In een kleine groep (2-4 muzikanten), en met hulp van het gratis notenschrijfprogramma Musescore gaan we de componist in onszelf ontdekken. De muziek die je schrijft gaan we natuurlijk meteen ook zelf samen spelen. Zo ontdek je meteen wat werkt en wat niet, en hoe je een speelbare partij maakt voor andere muzikanten.

  De theorie komt vanzelf aan bod: wat is een terts, wat is een drieklank, hoe maak je een baslijn? Zelf muziek verzinnen is eigenlijk de allerbeste manier om de theorie te leren, net zoals je het beste Engels leert door de taal te spreken!

  Maar die theorie is niet het doel, alleen het middel om de muzikale ideeën in je hoofd vleugels te geven!

  Aantal lessen: 10, tweewekelijks
  Dag en tijd: Ma/di/do/vr in overleg
  Lesduur: 45 minuten
  Prijs: € 145,-
  Docent: Hans Lub
  Aanmelden
 • Buiten spelen is natuurlijk heerlijk (kijk maar), maar niet te doen met slecht weer. Gelukkig heeft Irish Session O’Leary’s onderdak gevonden bij DUMS! Zo kunnen we toch twee keer per maand samenkomen om te genieten van jigs, reels en liedjes (en hornpipes en polka’s en mazurka’s en, en, en…). Bring your own everything! De gewone sessie is vanaf 20.00 uur, elke eerste en derde dinsdag van de maand. Een uurtje eerder, om 19.00 uur begint de ‘instapsessie’.

  De instapsessie is vooral leuk voor spelers die even rustig op gang willen komen, nog weinig (of niet) in een Ierse sessie gespeeld hebben, van hun ouders niet laat of niet in een pub mogen spelen, een nieuwe deun willen uitproberen, etc. De spelregels zijn hetzelfde als bij een ‘gewone’ Ierse sessie: je speelt wat je kan en wil, samen met de anderen. De rest ontdek je vanzelf! We spelen deuntjes uit het enorme Ierse traditionele repertoire, maar ook andere Keltische muziek en moderne tunes en liedjes, waarbij we op het gehoor van elkaar leren en met elkaar samenspelen. Met een pay-as-you-like-bijdrage draag je bij aan het dekken van de lokaalhuur. We zorgen dat er altijd iemand is die regelmatig in de Irish Session O’Leary’s speelt om de instappers op te vangen. Dus heb je ook een Ierse tune ontdekt? Kom met ons spelen!

  Waar: Domplein 4, lokaal 002
  Wanneer: Elke 1e en 3e dinsdag van de maand
  Hoe laat: 19.00 uur instapsessie, 20.00 uur pub-sessie
  Voor wie: Alle leeftijden
  Aanmelden (aanbevolen): liedeke.stager.nl/web/tickets
  Meer informatie: thistle.rose.clover@gmail.com

  Instrumenten: dwarsfluit, Ierse fluit, tin whistle, blokfluit, banjo, gitaar, mandoline, bouzouki, viool, altviool, trekzak, melodica, harmonica, accordeon, harp, piano, div. pipes (geen highland pipes!), bodhran, cajón, spoons, bones. Bij twijfel: uitproberen.

   

  Aanmelden

  Aanmelden
 • Bandcursus pop- of jazz

  Speel je al een instrument of zing je en wil je graag in een band spelen? Dat kan!

  Het samenspelen in een pop- of jazzgroep is een hele waardevolle toevoeging als je je verder wilt ontwikkelen op je instrument. In deze cursus doe je o.a. ervaring op met samenstellen van repertoire (afkomstig van de docent of deelnemers zelf), het samen repeteren van een muziekstuk, het muzikaal reageren op elkaar, eigen muzikale input toepassen.
  Enige handigheid op je instrument is welkom, maar je hoeft echt nog geen virtuoos te zijn om te kunnen samenspelen. Met de juiste begeleiding van de bandcoach (die je met een paar noten spelen ein een nummer al op weg helpt) kun je al heel snel meespelen in een groepje. Als je als gitarist weet hoe je een aantal akkoorden moet spelen, of als je als bassist bijvoorbeeld de noten weet terug te vinden binnen de eerste vijf fretten, kom je al een heel eind.

  Als de band het wil, kan er uiteindelijk toegewerkt worden naar een optreden voor publiek. Dat is elke keer weer een hele uitdaging, maar geeft elke deelnemer uiteindelijk een enorme kick als het goed lukt!
  20 lessen van 45 minuten €225,00 p.p. 
  Minimaal aantal deelnemers: 4
  Als een cursus later in het jaar start, wordt een minder aantal lessen in rekening gebracht, of er kan in overleg aan aanpassing van de lestijd gedaan worden, als het lesrooster van de docent dat toelaat.
  Aanmelden
 • Speel je ukelele, gitaar, cello, contrabas of zing je en vind je het leuk om samen in een bandje te spelen, dan is deze cursus écht iets voor jou! We spelen verschillende liedjes van opzwepende popsongs tot intiem singer songwriter liedjes. Dit kunnen liedjes zijn van oldtimers zoals The Beatles, Ray Charles tot aan nieuwe artiesten zoals oa Vance Joy (Riptide), Ed Sheeran en Meghan Trainor.
  De snarenband  is geschikt voor jou als je tussen de 10 en 16 jaar bent met al een beetje speelervaring. Als je een beetje jonger bent, maar je denkt dat je al kan meespelen, ben je ook welkom. Ook als je nog geen les hebt bij Dums, kan je bij de snarenband komen samen spelen.
   
  Wat hebben we nodig? Ukelele, akoestische gitaar, contrabas en zang, minimaal drie spelers!
  Maar viool, cello en harp zijn natuurlijk ook welkom.
   
  Woensdag: 16.45-17.15 uur
  Locatie: Domplein 4
  Cursusduur: 9 lessen 
  Startdatum: 2 september 2020, 4 november 2020, 3 februari 2021, 5 april 2021
  Prijs: €90 pp – Docent: Mari-anne Hof
  Aanmelden