Samen leren, samen spelen, samen presenteren

Dat is waar DUMS voor staat. Wij vinden dat je niet eerst een instrument hoeft te leren spelen, of te leren zingen, om dan pas samen muziek te kunnen gaan maken. Bij ons is samen muziekmaken deel van het leerproces, en is muziek de voertaal van dat leerproces.

Wij bieden samenspeelpakketten aan waardoor je als cursist de mogelijkheid hebt om naast je individuele of duo les ook elke week samen muziek te maken met je docent en je medeleerlingen.

Zo kunnen jonge leerlingen al vanaf het eerste jaar samen muziek maken van klassiek, pop, jazz tot aan wereldmuziek in de verschillende samenspeelgroepen van Young DUMS of in Join the Band.

Voor degenen die al iets langer spelen of zingen is er het kamermuziekaanbod van &SEMBLE, de koren, de vocalgroup, de Big Band, Salsa- en de Jazzband.

We zijn maar net begonnen: houd deze website in de gaten. Er komt nog veel meer!

Kies hieronder één van onze twee locaties. Dan vind je snel het aanbod van de docenten die daar les geven. Schrijf je nu in en jouw docent neemt contact met je op.

 • Buiten spelen is natuurlijk heerlijk (kijk maar), maar niet te doen met slecht weer. Gelukkig heeft Irish Session O’Leary’s onderdak gevonden bij DUMS! Zo kunnen we toch twee keer per maand samenkomen om te genieten van jigs, reels en liedjes (en hornpipes en polka’s en mazurka’s en, en, en…). Bring your own everything! De gewone sessie is vanaf 20.00 uur, elke eerste en derde dinsdag van de maand. Een uurtje eerder, om 19.00 uur begint de ‘instapsessie’.

  De instapsessie is vooral leuk voor spelers die even rustig op gang willen komen, nog weinig (of niet) in een Ierse sessie gespeeld hebben, van hun ouders niet laat of niet in een pub mogen spelen, een nieuwe deun willen uitproberen, etc. De spelregels zijn hetzelfde als bij een ‘gewone’ Ierse sessie: je speelt wat je kan en wil, samen met de anderen. De rest ontdek je vanzelf! We spelen deuntjes uit het enorme Ierse traditionele repertoire, maar ook andere Keltische muziek en moderne tunes en liedjes, waarbij we op het gehoor van elkaar leren en met elkaar samenspelen. Met een pay-as-you-like-bijdrage draag je bij aan het dekken van de lokaalhuur. We zorgen dat er altijd iemand is die regelmatig in de Irish Session O’Leary’s speelt om de instappers op te vangen. Dus heb je ook een Ierse tune ontdekt? Kom met ons spelen!

  Waar: Domplein 4, lokaal 002
  Wanneer: Elke 1e en 3e dinsdag van de maand
  Hoe laat: 19.00 uur instapsessie, 20.00 uur pub-sessie
  Voor wie: Alle leeftijden
  Aanmelden (aanbevolen):liedeke.stager.nl/web/tickets
  Meer informatie:thistle.rose.clover@gmail.com

  Instrumenten: dwarsfluit, Ierse fluit, tin whistle, blokfluit, banjo, gitaar, mandoline, bouzouki, viool, altviool, trekzak, melodica, harmonica, accordeon, harp, piano, div. pipes (geen highland pipes!), bodhran, cajón, spoons, bones. Bij twijfel: uitproberen.

  Aanmelden
 • Celtic Music Workshop 

  We gaan de onweerstaanbare danstunes uit Ierland, Schotland, Bretagne en Spaans Galicië spelen! Jigs, Reels, Polkas, Hornpipes, Andros en Muñeras. Maar we gaan zeker ook de slow tunes (airs) spelen en wellicht ook een song.

  Je leert de tunes op de traditionele manier, door veel voor- en naspelen. De muziek die we gaan spelen is geschikt voor viool, gitaar, fluit, banjo, accordeon, whistle, mandoline, mondharmonica, harp, cello, klarinet en piano. De cursus wordt gegeven door gitarist en banjospeler Paul Pallesen

  De minimum leeftijd is 14 jaar en je moet je instrument redelijk beheersen.

  De workshop zal plaatsvinden op de donderdagavond op het Domplein. Startdatum in overleg, bij minimaal 5 aanmeldingen. We werken binnen de richtlijnen van het RIVM.

  Kosten 185,- voor tien lessen , 75 minuten

  Info: pallesen.p@planet.nl
  M: 06 34036048

  Aanmelden
 • Molto Cello Ensemble

  Het Molto Cello Ensemble is speciaal voor volwassen cellisten. Het Molto Cello Ensemble is een verticaal opgebouwd cello-ensemble met relatieve beginners (vanaf +/- 1 jaar les) tot verder gevorderden. De partijen zijn verdeeld in 3 of 4 stemmen die steeds een stukje moeilijker worden. De muziek is speciaal gearrangeerd, passend bij deze opbouw. We spelen gevarieerd repertoire, van de echte klassiekers tot filmmuziek, van barok tot minimal music.

  Repetities zijn eens in de 2 weken op dinsdagavond, locatie DUMS Domplein.

  Deelnamersbijdrage € 225,- per semester

  Neem contact op met de docent, Caroline Deul, om je aan te melden!

  Aanmelden
 • GROEPSLES ZANG VOOR KINDEREN EN JONGEREN

  Groepsles zang voor jongeren verdeeld in verschillende leeftijden, waarin je jouw zangstem onderzoekt om met veel plezier samen te zingen. Er is aandacht voor zangtechniek en je maakt kennis met diverse stijlen in de popmuziek. Heerlijk zingen bij de piano in groepsverband! Deze
  groepslessen zijn 30 minuten en worden in leeftijd ingedeeld.

  Zang groeples (7-10 jr)
  Zang groeples (10-12 jr)
  Zang groeples (12-16 jr)

  maandag: 14.00 – 14.30 en 14.30 – 15.00

  woensdag: 13.30 – 14.00 en 14.00 –14.30.

  Locatie: Domplein 4
  Cursusduur: 8 lessen – Startdatum: 31 augustus en 2 september
  Prijs: €100,- pp (minimaal 3 cursisten) – Docent: Lilian Hak

  Aanmelden
 • Bandcursus pop- of jazz

  Speel je al een instrument of zing je en wil je graag in een band spelen? Dat kan!

  Het samenspelen in een pop- of jazzgroep is een hele waardevolle toevoeging als je je verder wilt ontwikkelen op je instrument. In deze cursus doe je o.a. ervaring op met samenstellen van repertoire (afkomstig van de docent of deelnemers zelf), het samen repeteren van een muziekstuk, het muzikaal reageren op elkaar, eigen muzikale input toepassen.
  Enige handigheid op je instrument is welkom, maar je hoeft echt nog geen virtuoos te zijn om te kunnen samenspelen. Met de juiste begeleiding van de bandcoach (die je met een paar noten spelen ein een nummer al op weg helpt) kun je al heel snel meespelen in een groepje. Als je als gitarist weet hoe je een aantal akkoorden moet spelen, of als je als bassist bijvoorbeeld de noten weet terug te vinden binnen de eerste vijf fretten, kom je al een heel eind.

  Als de band het wil, kan er uiteindelijk toegewerkt worden naar een optreden voor publiek. Dat is elke keer weer een hele uitdaging, maar geeft elke deelnemer uiteindelijk een enorme kick als het goed lukt!
  20 lessen van 45 minuten €225,00 p.p. 
  Minimaal aantal deelnemers: 4
  Als een cursus later in het jaar start, wordt een minder aantal lessen in rekening gebracht, of er kan in overleg aan aanpassing van de lestijd gedaan worden, als het lesrooster van de docent dat toelaat.
  Aanmelden
 • Vanaf twee personen kan je je eigen zanggroep op maat starten en perfect afstemmen met je docent wat je precies wil leren én in hoeveel lessen. Naast het zingen van songs wordt tijdens de lessen aandacht besteed aan meerstemmig zingen, solozang, improvisatie, stemvorming, zangtechniek.

  Domplein 4  – Docente: Lilian Hak

  Neem contact op met de docente om af te stemmen.

  info@lilianhak.com of meld je hieronder aan.

  Aanmelden
 • Cabrales is een saxofoonorkest wat zich heeft toegelegd op het spelen van filmmuziek van grote film componisten waaronder Nino Rota, John Williams, Michael Giacchino, en John Powell.

  Af en toe maken we ook een uitstapje naar Tango muziek.

  Alle muziek wordt op maat gearrangeerd door Remko Majoor.

  Een goede speelvaardigheid, ritmegevoel en beheersing van je instrument is een voorwaarde. Omdat het orkest bewust niet te groot wil worden (max. 15 deelnemers) is deelname alleen mogelijk in overleg met de docent.

  Cursus prijs  € 447,70 incl btw

  Aanmelden
 • Roulerend en in overleg met andere DUMS-docenten coacht Nanette van Amerongen strijkkwartetten, pianotrio’s en strijktrio’s.

  -Speelt u al jaren samen en is het een mooi moment om wat praktische tips en begeleiding te krijgen? Dan is een ‘workshop kwartet of trio’ een idee. Ook een leuk cadeau om aan vrienden of familie te geven.

  -Bent u voor uzelf, of voor een kind op zoek naar een samenspeelgelegenheid? Nanette zoekt in samenwerking met andere DUMS docenten een geschikte combinatie en samen begeleiden zij het kwartet of trio verder.

  Nanette van Amerongen is violiste, altvioliste, ensembleleider en dirigent en maakt met veel plezier zelf kamermuziek.

  Arcobaleno is het Italiaanse woord voor regenboog, en arco betekent strijkstok of strijken. De kleuren van de regenboog staan voor de verschillende instrumenten die samenspelen, of voor de verschillende leerlingen met hun eigenheid. Kamermuziek weerspiegelt de persoonlijkheid van de spelers en functioneert als klankbord voor het individu en voor de groep.

  Waar: Laan van Puntenburg 2
  Door wie: Nanette van Amerongen (violiste, altvioliste), collega DUMS-docenten
  Voor wie: iedereen die viool, cello, altviool of piano speelt: kinderen, jongeren, volwassenen
  Kosten: trio- 20 euro pp per repetitie; kwartet- 15 euro pp per repetitie
  Workshop: 6 repetities en desgewenst een uitvoering: 120 euro pp (kwartet) of 90 euro pp (trio)
  Wanneer: dag en tijd in overleg, bij voorkeur op dinsdag

  Aanmelden
 • Speel je ukelele, gitaar, cello, contrabas of zing je en vind je het leuk om samen in een bandje te spelen, dan is deze cursus écht iets voor jou! We spelen verschillende liedjes van opzwepende popsongs tot intiem singer songwriter liedjes. Dit kunnen liedjes zijn van oldtimers zoals The Beatles, Ray Charles tot aan nieuwe artiesten zoals oa Vance Joy (Riptide), Ed Sheeran en Meghan Trainor.
  De snarenband  is geschikt voor jou als je tussen de 10 en 16 jaar bent met al een beetje speelervaring. Als je een beetje jonger bent, maar je denkt dat je al kan meespelen, ben je ook welkom. Ook als je nog geen les hebt bij Dums, kan je bij de snarenband komen samen spelen.
   
  Wat hebben we nodig? Ukelele, akoestische gitaar, contrabas en zang, minimaal drie spelers!
  Maar viool, cello en harp zijn natuurlijk ook welkom.
   
  Woensdag: 16.45-17.15 uur
  Locatie: Domplein 4
  Cursusduur: 9 lessen 
  Startdatum: 2 september 2020, 4 november 2020, 3 februari 2021, 5 april 2021
  Prijs: €90 pp – Docent: Mari-anne Hof
  Aanmelden
 • Speel je in een ensemble en wil met je groep meer uit een muziekstuk halen en meer plezier ervaren om samen te musiceren dan is kamermuziek coaching de cursus voor jouIn de lessen wordt gewerkt aan het verbeteren van de muzikale expressie, onderlinge communicatie en inzicht in de structuur en stijl van de compositie. Je zult ervaren dat het beter kan en mooier !

  Voor wie : piano, strijkers en blazers van duo tot octet.
  Duur: een coaching duurt minimaal een uur.
  Prijs: het tarief is op aanvraag en hangt af van de grootte van het ensemble. Projectmatig werken behoort tot de mogelijkheden.
  Docent: in overleg
  Dag: in overleg

  Wil je een proefles, om met je ensemble ervaren wat coaching voor je kan doen, neem dan eens contact op.

  Aanmelden
 • VOCAL GROUP

  Hou je van samen zingen in een groep in het pop, jazz, country en soul repertoire? Dat kan in deze cursus! We besteden aandacht aan stemtechniek, durven improviseren, solo zingen, timing, intonatie, sound en meerstemmig zingen in koortjes. In deze cursus werken we toe naar een leuke podiumpresentatie. Enige zangervaring is gewenst.

  Woensdag: 20:00- 21:00 uur

  Locatie: Domplein 4

  Cursusduur: 18 lessen, startdatum: 9 sept 2020

  Prijs: 239,- pp

  Docent: Lilian Hak

  Aanmelden
 • Speel je piano op een gevorderd niveau en wil je graag samen muziek maken aan  de piano?  Meld je bij ons en we vinden voor jou een partner om een pianoduo te vormen.

  Voor wie: gevorderde pianisten
  Duur: een les duurt 45 minuten
  Prijs: € 50 (€25 p.p.- excl. btw) per les van 45 minuten
  Docent: in overleg
  Dag: in overleg

  Als we een partner voor je gevonden hebben kunnen jullie natuurlijk altijd beginnen met een proefles!

  Aanmelden
 • Speel je al een instrument of zing je en wil je graag in een band spelen? Dat kan!

  Onder leiding van een bandcoach worden er liedjes ingestudeerd. Dit kunnen bestaande liedjes zijn, maar er is ook ruimte voor eigen werk. De nadruk ligt op samenspel; hoe werk je samen met elkaar aan verschillende liedjes, hoe kun je samen je muzikale vaardigheden verbeteren en hoe treed je als band naar buiten. Ook wordt er aandacht besteed aan de presentatie, want we werken samen toe naar een optreden.

  10 lessen van 60 minuten €150,00
  Minimaal 4 leerlingen

  Uiteraard is het doorgaan van de workshop afhankelijk van het aantal aanmeldingen; er moet een band te vormen zijn.

  Marc geeft deze cursus op dinsdag of donderdag.

  Aanmelden
 • Speel je al een instrument of zing je en wil je graag in een band spelen? Dat kan!

  Onder leiding van een bandcoach worden er liedjes ingestudeerd. Dit kunnen bestaande liedjes zijn, maar er is ook ruimte voor eigen werk. De nadruk ligt op samenspel; hoe werk je samen met elkaar aan verschillende liedjes, hoe kun je samen je muzikale vaardigheden verbeteren en hoe treed je als band naar buiten. Ook wordt er aandacht besteed aan de presentatie, want we werken samen toe naar een optreden.

  10 lessen van 60 minuten €150,00
  Minimaal 4 leerlingen

  Uiteraard is het doorgaan van de workshop afhankelijk van het aantal aanmeldingen; er moet een band te vormen zijn.

  Aanmelden
 • Ben je als volwassene met een instrument begonnen? Heb je vroeger les gehad, en heb je lang niet meer gespeeld? Dan is dit orkest voor jou!

  We spelen eenvoudige arrangementen van klassieke muziek, maar ook liedjes van the Beatles, of Ierse folkmelodieën. Er is ruimte voor verzoeknummers! De dirigent maakt de arrangementen op maat, als dat nodig is.

  We sluiten de cursus af met een concertje voor vrienden, familie en bekenden.

  Frequentie: 1 keer per twee weken
  Dag: Donderdagavond, startdata ntb
  Duur: 1 uur, van 20.00 tot 21.00
  Plaats: Domplein 4-5
  Aantal: 10 lessen
  Prijs: € 149,00
  Dirigent: Hans Lub

  Aanmelden
 • Speel je in een (jeugd-)orkest maar zou je graag een keer kamermuziek willen spelen? Ben je als volwassene net met een instrument begonnen, omdat je graag samen muziek wil maken? Speel je al heel lang en wil je wat nieuws? Ligt je bugel of saxofoon op zolder en wordt het tijd hem af te stoffen? Dan zijn de cursussen en samenspeeldagen van DUMS &SEMBLE iets voor jou!
  Misschien vind je al een &SEMBLE dat je aanspreekt op onze webite. Zo niet: de docenten van DUMS zoeken samen met jou naar geschikt repertoire en een geschikte samenspeelgroep. &SEMBLE cursussen zijn bij uitstek geschikt om te combineren met de “gewone” les, maar het is ook mogelijk alleen &SEMBLE te doen.
  Voor ons, DUMS-docenten, lopen samenspelen en muziek leren maken in elkaar over. DUMS &SEMBLE is voor alle leeftijden, alle niveau’s, veel verschillende stijlen en mogelijke combinaties: een fluitkwartet, een pianotrio, een verdiepingscursus tango, piano-vierhandig, een metropoolproject…  Muziekles bij DUMS is: Samen spelen, samen leren, samen optreden. Opgaven en informatie bij je DUMS docent, of via ensemble@dums.nl
  Aanmelden