De herfstvakantie is begonnen. Bij DUMS betekent dat een weekje geen lessen en repetities op onze locatie Domplein 4. Maar ook: veel live-muziek! Zo komen onder meer de Popronde en poppodium EKKO voor het eerst op bezoek in de Marnixzaal, is er een bijzonder festival voor experimentele muziek (Het Geluidschap) in de Torenzaal en vindt tijdens DUMStad de wereldpremière plaats van een nieuw project van veelbelovende Utrechtse koorcomponisten. Een overzicht:

Donderdag 24 oktober 2021: Popronde presenteert Roos Meijer

Al sinds jaar en dag biedt de Popronde een podium aan aanstormend Nederlands poptalent, via een reizend festival door talloze Nederlandse steden. De erelijst van bands die in de jaren na een Popronde-optreden beroemd zijn geworden is lang: van Racoon tot Chef’Special, van De Staat tot Kensington. Op donderdag 21 oktober vindt de Utrechtse editie van de Popronde plaats, met tientallen artiesten, spelend op veertien locaties in (en vlak buiten) de Utrechtse binnenstad. Een van de openingsconcerten vindt plaats in onze Marnixzaal.

Om 19.30 uur is daar Roos Meijer te zien en te horen, een groot singer-songwriter-talent uit Den Haag. De oprechtheid van haar alt-folk raakt het hart. Roos leent haar muziek aan ongehoorde verhalen van mensen van over de hele wereld; haar EP Maktub ging over vluchtelingen en haar debuutalbum (2021) over changemakers. Live laat ze grote indruk achter door haar dynamische set, bijzondere verhalen, onderscheidende schrijfstijl en pure performance. Tel daar de verbluffende akoestiek van de Marnixzaal bij op – en er ontstaat een optreden dat je nog lang kan bijblijven.

Het optreden van Roos Meijer begint om 19.30 uur. Tickets voor de Popronde kosten 5 euro en bestel je hier. Ze zijn ook geldig voor alle andere locaties en acts, dus tel uit je winst!

Vrijdag 22 oktober 2021: EKKO presenteert: The Visual

Ook poppodium EKKO zal voor het eerst te gast zijn in onze Marnixzaal! Dat doen ze via een EKKO-op-locatie-programma van het The Visual. Het duo Anna van Rij (zang) en Timon Persoon (toetsen) brengt, begeleid door extra gitarist en drummer, prachtige, subtiele indie-electro-songs met teksten waarin de zoektocht naar eigen identiteit, liefde en fluïditeit centraal staan. Dat doen ze vanaf 20.30 uur. Tickets kosten 14 euro en bestel je hier.

Zaterdag 23 oktober 2021: Het Geluidschap presenteert

Onder de noemer ‘Het Geluidschap presenteert’ heeft het Utrechtse trio Graeae een bijzondere festivalavond op stapel gezet, met vijf acts in onze Torenzaal, op twee podia. De focus ligt op Utrechtse ambient, jazz noise en improvisatie, georganiseerd door het experimentele Utrechtse trio Graeae. Graeae speelt zelf ook: ze brengen donkere soundscapes op het snijvlak tussen ambient en drones.

Verder op het programma staan het duo Kaap de Goede Hoop, dat een klanklandschap brengt van tonen, beats, gesproken woord; van storm naar stilte en omgekeerd. R. de Selby zit op een soortgelijke frequentie: hij brengt dromerige soundcollages vol loops, drones en bijzondere gitaarmelodieën, waarbij het ineens heel hard kan worden – en soms toch weer niet. Het trio NoirEau bouwt vanuit kleine geluiden grote klankcollages op, en werkt met een heerlijk donker sfeertje.

Noise-improvisatieduo Lärmschutz keert deze avond terug naar een akoestische basis van gitaar en trombone. Begeleid door een danseres improviseert het duo op graphic scores van kunstenaar Ying Liu.

Verwacht een spannende avond vol bijzondere klanktapijten in onze Torenzaal. Aanvang is 18.00 uur. Tickets kosten 12,50 euro en kun je hier bestellen.

Zondag 24 oktober: DUMStad Compositie x Improvisatie

En tijdens DUMStad gaat het zondagmiddag heerlijk verder met improvisatie. Maar dan wel in een context waarin geïmproviseerde muziek gespiegeld wordt aan gecomponeerde muziek. Wat dat betekent: In de Marnixzaal weerklinkt hedendaags gecomponeerde koormuziek. In de Torenzaal daarentegen kun je genieten van een weergaloos improvisatieduo op percussie, fluit en speelgoedinstrumenten. Tickets voor DUMStad zijn gratis (donaties ter plekke!) en zijn via deze link te bestellen. Op het progamma staan twee bijzondere gezelschappen.

Mark Lotz/ Alan Purves: Food Foragers (Torenzaal, 15.30 uur)
Mark Lotz en Alan Purves zijn twee unieke klank-architecten in hypnotiserende, haast spirituele muziek. Omgeven door een batterij badeendjes, knijpbeesten en muzikaal kinderspeelgoed creëert Purves een absurd klankfestijn van een visuele aard, met grenzeloze fantasie. Samen met Lotz, die een veelvoud aan fluiten en electronica bespeelt, creëert hij nieuwe geluiden in gemorste oude en verwrongen nieuwe werelden. Spannend, onvoorspelbaar, tussen het stof van sterren en de kippenboerderij, tussen klassiek en slapstick, tussen droom en nachtmerrie vertellen deze twee sound-architecten een bijzonder en uniek verhaal. Hun cd Food Foragers (2018) werd door het Noorse blad Salt Peanuts „Muzikaal DADAisme op zijn best.“ genoemd. Jazznu schreef: „Musici die lak hebben aan conventies zijn dun gezaaid. Nederland heeft er in elk geval twee: percussionist Alan Gunga Purves en fluitist Mark Alban Lotz.“


Vocaal Ensemble Media Musica zingt nieuwe composities van Diederik van der Laag, Reza Nakisa en Henk Stoeten, op gedichten van Omar Khayyam (Marnixzaal, 16.15 uur)

Het Vocaal Ensemble Media Musica zal daarna in onze Marnixzaal 45 minuten aan nieuw gecomponeerde muziek ten gehore brengen, op kwatrijnen van de Perzische alleskunner Omar Khayyam. In het programma zoeken de componisten een dialoog tussen de Perzische en Westerse cultuur, waarbij de wisselwerking tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek een belangrijk thema is. U kunt onder andere luisteren naar twee zeer verschillende muzikale interpretaties van dezelfde dichtregels uit Khayyams Rubaiyat. Aangezien het volledige repertoire van deze bijzondere middag bestaat uit wereldpremières, zullen de componisten u voorafgaand aan de uitvoering van hun werk een korte toelichting geven, ter inleiding op de muziek.

De componisten zijn de in Iran geboren Reza Nakisa, die dwarsfluit en orkestdirectie studeerde in Wenen en daarna vele jaren werkte muziekdocent en orkestdirigent in Zwitserland en Nederland. Gedurende zijn loopbaan is hij zich steeds meer gaan richten op compositie.

Diederik van der Laag is een jonge Utrechtse componist, die zich hoofdzakelijk richt op hedendaagse vocale muziek. De oeuvres van Simeon ten Holt en Arvo Pärt vormen daarbij momenteel belangrijke inspiratiebronnen. Diederik zoekt in zijn werken vaak naar een balans tussen relevantie en oprechtheid.

Henk Stoeten studeerde in 2017 af aan de Opleiding Docent Muziek, met een verdieping in klassiek zang en compositie. Hij is actief als koordirigent, (ensemble)zanger, organisator en componist en benadert zijn werk graag speels en eclectisch.

De uitvoerenden:
Vocaal Ensemble Musica Media
Voor de gelegenheid hebben de componisten uit hun netwerk een projectensemble van ervaren zangers samengesteld:
Sopraan: Myrka Broers, Isa Berix, Hanneke Hommes | Alt: Maartje Masereeuw, Baukje Toren, Liduin Stumpel | Tenor: Illari Anemaet, Olivier Rutgers, Gerben Groeneveld | Bas: Ardaan Derksen, David van Haaster, Franz Profitlich. Zij worden begeleid door Irene Gabbaron op dwarsfluit, bekend in klassieke- en flamencokringen, en Blanca Sanchez, met kamermuziekachtergrond, op altviool. De muzikale leiding van het project is in handen van Jurriaan Poesse, momenteel in de laatste fase van de masteropleiding koordirectie aan ArtEZ Zwolle.

Een bijzondere middag kortom. Wat heet: een bijzonder weekend! Tot op het Domplein!