Pieter Hoogervorst

Pieter Hoogervorst begon op jonge leeftijd met gitaar spelen, maar wilde op een gegeven moment ‘de laagte in’.

“Dus kocht ik een basgitaar en ging al snel in bandjes spelen. Niet lang kwam er ook een contrabas bij. Verder maak ik ook graag muziek met de laptop of iPad. Als bassist ben ik gelukkig als ik met de drummer in de band muziek kan laten swingen en grooven.

Je moet er wel wat voor doen
Natuurlijk wil ik mijn leerlingen op de eerste plaats de passie voor het instrument en dat mooie lage basgeluid meegeven. Ook dat het spelen van een bas niet moeilijk hoeft te zijn, maar dat je er wel wat voor moet doen. Ik leer leerlingen naast speltechniek ook voornamelijk om hun gehoor goed te gebruiken. Dat is een belangrijke tool die je nodig hebt als je samenspeelt.

Meters maken
Mijn lessen zijn daarnaast zoveel mogelijk erop gericht hoe je als bassist met een goede timing speelt en een mooie sound maakt, in je eentje of in een band. Dat betekent veel meespelen met muziek (het zogenaamde ‘meters maken’), samen nummers uitzoeken en speeltechnieken uitproberen.

Het maakt helemaal niks uit of je nèt begint, of na jaren speelervaring juist meer verdieping zoekt; ik stem de les volledig af op het niveau. Als iets moeilijk is om te spelen, proberen we het eerst simpel te spelen. En als het te makkelijk is, proberen we het met eigen ideeën uitdagender te maken.

Ik ben als allround bassist werkzaam in bands in verschillende stijlen zoals jazz, pop, funk, soul, hiphop en cross-overs. Momenteel speel ik veel met de groep Brand Nu Funk. Ook was ik bijvoorbeeld sessiemuzikant in diverse theatervoorstellingen van Holland Opera, waarbij we een mix van pop- en klassieke muziek speelden.”

Pieter geeft bij DUMS ook bandcoaching en is ook op andere muziekscholen werkzaam als als basgitaar- en contrabasdocent.

Pieter Hoogervorst geeft bij DUMS les in Leidsche Rijn op woensdag.