Oksana Ivashchenko

In mijn jeugd werd Oksana Ivashchenko omringd met muziek en op haar 5e jaar is ze begonnen met pianospelen.

“In de Sovjet Unie was een 17 jarige muziekstudie de weg om professioneel musicus te worden en die weg heb ik dan ook afgelegd. Uiteindelijk ben ik cum laude afgestudeerd aan het concervatorium te Kiev met de kwalificaties: docent piano, concertpianist en kamermusicus. Tijdens mijn studie ben ik al begonnen met lesgeven.

Als een kind in aanraking komt met muziek dan zie ik dat er parallelle werelden voor het kind opengaan en dàt is voor mij het boeiende van lesgeven. Muziek kan kinderen zekerder en opener maken. Muziek helpt om je verbonden te voelen met beschaving, maar ook met de mensen om je heen. Muziek is een manier om elkaar woordloos te verstaan.

Naast de gewone één op één lessen organiseer ik regelmatig een groepsles waarbij wij met z’n allen improviseren omdat improviseren je laat vliegen en dat wil ik al mijn leerlingen meegeven. In mijn lessen wordt veel gelachen en tegelijkertijd verwacht ik van mijn leerlingen doorzettinsgvermogen.

Als een kind het me toestaat breng ik het naar een hoog niveau van muziek. Het is fantastisch om de ommekeer mee te maken van een kind dat opeens muziek ontdekt als een verdieping van het leven, alhoewel het er zelf deze woorden niet voor zou gebruiken.

Naast de reguliere optredens als concertpianiste ben ik ook vaak lid van jazz-formaties. Voor theater heb ik een eigen show gemaakt die ik enkele jaren met succes heb uitgevoerd. Met Joris Linssen heb ik zowel een theater als een televisieprogramma gemaakt en met pianist Bert van den Brink een improvisatieshow. Ik begeleid zang- en koorprojecten in binnen- en buitenland.

In totaal heb ik drie albums uitgebracht waarbij ik op de laatste gespeeld heb met leden van het Concertgebouworkest en de Nationale Opera.”

Oksana Ivashchenko geeft pianolessen aan het Domplein.