Maximiliano Segura Sánchez

Een topcellist geeft nu ook les bij DUMS!

Spaanse cellist Maximiliano verhuisde in 2008 naar Amsterdam na zijn studie in Málaga om te studeren met Maarten Mostert en uiteindelijk met Dmitry Ferschtman. Vanaf 2010 begon hij zijn studie oude muziek en barokcello met Viola de Hoog en ontmoette hij tegelijkertijd Anner Bijlsma.

De relatie met Bijlsma omvatte niet alleen lessen en adviezen gedurende een periode van negen jaar, maar ook een onvergetelijke invloed. In 2016 ontving hij samen met andere cellisten de Anner Bijlsma Award, een prijs die op de Cello Biënnale Amsterdam wordt uitgereikt voor zijn onderzoek naar het ontstaan van de cello in Italië. Met deze prijs kon hij zijn eerste solo-debuut-cd opnemen, Partite Modenesi (Passacaille).

Naast zijn carrière als uitvoerder (als orkestmuzikant, maar ook solo), is Maximiliano een gepassioneerde leraar die zijn liefde voor muziek graag in zijn studenten integreert. Maximiliano werkt sinds enkele jaren in het Leerorkest programma, een project dat muziek brengt naar basisscholen in Amsterdam. Het pedagogische programma speelt een belangrijke rol bij studenten die niet gemakkelijk toegang hebben tot muziek. Het brengt niet alleen de vaardigheden van muziek met zich mee, maar ook sociaal vermogen en teamwerk.

Naast het Leerorkest-project werkt hij als privéleraar in de Vioolschool in Haarlem (een school voor strijkinstrumenten) en met zijn team ook in kamermuziek- en kamerorkestlessen. Op musicologisch gebied is Maximiliano een nieuwsgierige onderzoeker, die graag de muziek in de barokperiode onderzoekt. Sinds zijn masterscriptie heeft hij zich geconcentreerd op de oude muziek voor cello in Italië. Momenteel werkt hij aan een proefschrift over de cellist-componist Giuseppe Maria Jacchini, ondersteund door een beurs van de Anner Bijlsma Award.