Floris Dercksen

Floris Dercksen

DE LESPRAKTIJK VAN FLORIS ZIT VOL

Floris Dercksen geeft celloles, maar hij is muzikant.

“In de loop van heel veel jaren heb ik ontdekt wat dat inhoudt: dat je in elke fase van je leven je muzikale vermogens verkent en ontwikkelt vanuit een open houding, in verbinding met alles om je heen. Dus of ik nou op het concertpodium zit, een jeugdorkest dirigeer, de basgitaar pak om een kinderband te coachen, of in mijn eentje een Bach-suite zit te studeren: muziek is altijd een uitnodiging tot verbinding.

Concreet voor mijn lessen bij DUMS betekent dat: muziek maken en muziek leren is een sociaal proces, je doet het samen. Met voor een deel individuele les, maar vooral ook met samenspel vanaf het allereerste begin. Zonder al te veel uit te leggen, door veel voor- en nadoen, zingen en creatieve spelletjes, leg je een solide basis voor een muzikale en instrumentale ontwikkeling. Een doorlopende lijn van kleuter tot volwassene. Bagage voor het leven.

Muziek maken is altijd een ontdekkingsreis
Die reis bracht mij langs heel veel verschillende plekken, van Camerata Trajectina (17e eeuws Nederland) tot ensemble Weshm, dat klassieke Arabische muziek verbindt met hedendaagse geimproviseerde muziek; van de klassieke kamermuziek tot het Grijze Koppen Orkest waar ouderen met ernstige beperkingen over een ongedacht vitale muzikaliteit blijken te beschikken.

Sinds 15 jaar ben ik dirigent bij het Domstad Jeugd Orkest. Bij het DJO spelen elke vrijdagmiddag 180 kinderen (waaronder veel DUMS-leerlingen) in vier symfonieorkesten van verschillende leeftijden. Mijn orkest is het Jong orkest, zo’n 40 kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar.

I understood that teaching is not the hard work of a teacher only, but it is the work of a pupil too, as well as a cooperation between a teacher and a student. – uit het stageverslag van Yulia Gubaydullina, student van het Utrechts Conservatorium die stage liep bij de samenspel lessen van DUMS.

Bij DUMS geef ik cellolessen en samenspel voor de eerste twee leerjaren.

Floris Dercksen geeft les aan het Domplein op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag. Bij Floris kun je terecht met je U-Pas!

U pas