Samenspel

Samen leren, samen spelen, samen presenteren

Dat is waar DUMS voor staat. Wij vinden dat je niet eerst een instrument hoeft te leren spelen, of te leren zingen, om dan pas samen muziek te kunnen gaan maken. Bij ons is samen muziekmaken deel van het leerproces, en is muziek de voertaal van dat leerproces. Wij bieden samenspeelpaketten aan waardoor je als cursist de mogelijkheid hebt om naast je individuele of duo les ook elke week samen muziek te maken met je docent en je medeleerlingen.

Zo kunnen jonge leerlingen al vanaf het eerste jaar samen muziek maken van klassiek, pop en jazz tot aan wereldmuziek in de verschillende samenspeelgroepen van Young DUMS of Join the Band. Voor degenen die al iets langer spelen of zingen is er het kamermuziekaanbod van &SEMBLE, de koren, de vocalgroep, de Big Band, Salsa- en de Jazzband.

Kies hieronder één van onze twee locaties. Dan vind je snel het aanbod van de docenten die daar lesgeven. Schrijf je nu in en jouw docent neemt contact met je op.

Locaties lessen

 • Dr. Loevenhout & Consorten is een workshop-orkest van SpaargarenMuziekFabriek in Utrecht.
  Het workshop-orkest bestaat uit verschillende hout- en koperblazers en een geoliede ritmesectie van elektrisch bas, drums en piano en/of gitaar.
  De groep speelt pakkende en aanstekelijke arrangementen van jazz-, blues-, funk- en Latin-stukken (denk bijvoorbeeld aan muziek van Benjamin Herman/New Cool Collective, Horace Silver, Henry Mancini en diverse filmtunes). Gloedvol samenspel wordt afgewisseld met enthousiaste solo’s.

  De aandacht ligt zowel bij het goed spelen van de arrangementen (techniek, interpretatie, samenspel) als bij de improvisatie over de sologedeeltes.

  Cursisten moeten goed noten kunnen lezen en een aantal jaren les gehad hebben. Voor sommige instrumenten is het aantal deelnemers beperkt. Belangrijk: affiniteit met pop, jazz, latin of geïmproviseerde muziek!
  Dr. Loevenhout & Consorten zal regelmatig te vinden zijn op diverse podia in Utrecht en omstreken.Niveau-aanduiding: gemiddeld

  Dr. Loevenhout & Consorten repeteert twee-wekelijks op maandagavond in DUMS op het Domplein nr. 4.
  Start seizoen 2021 / 2022: maandag 13 september
  Tijd: 20:30 uur
  Lesduur: 1,5 uur
  Prijs voor 18 lessen (dus het hele seizoen, twee-wekelijkse lessen): 365 euro
  Contactpersoon/arrangeur/muzikaal leider: Iman Spaargaren

  Door wie:Iman Spaargaren
  Waar:Domplein 4
  Wanneer:maandag, tweewekelijks
  Hoe laat:20.30
  Kosten:€ 365
  Voor wie:gevorderde spelers
  Aanmelden:iman@imanspaargaren.nl
  Informatie:iman@imanspaargaren.nl
  Aanmelden
 • StartAfresh! is een grote band uit Utrecht onder leiding van arrangeur en saxofonist Iman Spaargaren (www.imanspaargaren.nl). De groep gaat komend seizoen van start met een breed repertoire aan verfrissend gearrangeerde jazz-, blues- en funkgrooves met veel ruimte voor improvisatie (zoals muziek van James Brown, Thelonious Monk, The Haggis Horns, Narcos-filmmuziek). Strak samenspel & brandende solo’s & speelplezier!
  De ritmesectie bestaande uit gitaar, keys, elektrische bas en drums wordt aangevuld door een stevige blazerssectie van fluit, saxen en koper. StartAfresh! zal het komende seizoen vaak van zich laten horen op verschillende podia!

  De aandacht ligt zowel bij het goed spelen van de arrangementen (techniek, interpretatie, samenspel) als bij de improvisatie over de sologedeeltes.

  Cursisten moeten goed noten kunnen lezen en een aantal jaren les gehad hebben. Voor sommige instrumenten is het aantal deelnemers beperkt. Belangrijk: affiniteit met pop, jazz, latin of geïmproviseerde muziek!
  StartAfresh! zal regelmatig te vinden zijn op diverse podia in Utrecht en omstreken.

  Contactpersoon/arrangeur/muzikaal leider: Iman Spaargaren

  StartAfresh! repeteert twee-wekelijks op maandagavond in DUMS op het Domplein nr. 4

  Niveau aanduiding: gevorderd

  Start seizoen 2021 / 2022: maandag 20 september
  Tijd: 19:30 uur
  Lesduur: 2,5 uur
  Prijs voor 18 lessen (dus het hele seizoen 2021 / 2022, twee-wekelijkse lessen): 460 euro
  instromen is mogelijk.

  Hier vind je de meest recente video en hier staan nog meer leuke video’s van de band!

  Door wie:Iman Spaargaren
  Waar:Domplein 4
  Wanneer:twee maandagen per maand
  Hoe laat:19.30
  Kosten:€ 460
  Voor wie:gevorderde spelers
  Aanmelden:iman@imanspaargaren.nl
  Informatie:iman@imanspaargaren.nl
  Aanmelden
 • Deze groep is bedoeld voor mensen met al wat dwarsfluitervaring. Wij spelen stukken uit de 18e eeuw tot de hedendaagse muziek voor dwarsfluitkwartet of trio.

  Het repertoire is ook afhankelijk van de voorkeuren van de groepsleden zelf.

  Door wie: Sari Straatsma
  Aantal lessen: 20 lessen van 45 minuten
  Lesdag: Maandag en vrijdag
  Instrument: dwarsfluit
  Niveau: Ervaren
  Aantal deelnemers: Trio of kwartet
  Kosten: € 275,- p.p.
  Aanmelden
 • Salsa de Hoy (blazers – zang – percussie – bas en piano): traditioneel en modern salsa-repertoire, met af en toe optredens.

  Instrument beheersing vereist, instromen in overleg.

  Instrumenten: zang, blazers, percussie, bas, piano. Evt. strijkers en gitaar (onder voorbehoud).

  Docent: Jens Kerkhoff
  Duur: jaarcursus o.b.v. 1½ lesuren per week
  Prijs jaarcursus: € 400,- ex. BTW
  Vacatures: koper (trompet of trombone)
  Aanmelden
 • Ben je als volwassene met een instrument begonnen? Heb je vroeger les gehad, en heb je lang niet meer gespeeld? Dan is dit orkest voor jou.

  We spelen eenvoudige arrangementen van “klassieke” muziek, maar ook liedjes van the Beatles, of Ierse folkmelodieën, in de stijl van het Metropole Orkest. Er is ruimte voor verzoeknummers! De dirigent maakt de arrangementen op maat, als dat nodig is.

  Naast het populaire Tegenpool Orkest is er ook het “kleine zusje” Zuidpool Orkest onder leiding van dirigent Renske Velthuis. Het Zuidpool Orkest speelt op dit moment Zweeds, ‘licht’ (Summertime), Zuid-Amerikaans, filmmuziek (die wat oosters aandoet) en voor Kerst stond er nog een folky christmas carol op het repertoire. Je zou het kunnen samenvatten onder ‘gevarieerd’!

  In overleg met de dirigenten kijken we bij welk orkest jij het beste past. We sluiten de cursus af met een concertje voor vrienden, familie en bekenden.

  Door wie:Hans Lub
  Waar:Domplein 4 | lokaal 014
  Wanneer:Woensdagavond, om de 2 weken
  Hoe laat:19.45-20.45
  Kosten:€149 voor 10 repetities
  Informatie:hanslub42@gmail.com
  Aanmelden
 • Het DUMSTAD Jeugdorkest – een proeverij bij één van de Domstad Jeugdorkesten

  Kom meespelen bij een echt orkest, het Domstad Jeugdorkest! Dit project is een samenwerkingsverband tussen het Domstad Jeugdorkest en DUMS. In mei en juni 2021 kunnen eerste, tweede- en derdejaars leerlingen (blazers en strijkers) ervaren hoe het is om in een groot orkest te spelen. Strijkers (viool, altviool, cello en contrabas) kunnen terecht bij het Domstad Jongstrijkorkest. Blazers (dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot, trompet, trombone, hoorn en tuba) kunnen terecht bij het Domstad Jongorkest. Meer informatie is te vinden op de website van het Domstad Jeugdorkest, of bij je docent.

  Meer informatie en opgave: dumstad@dums.nl.

  Aanmelden
 • Saxofoon orkest Cabrales is een saxofoonorkest dat met veel enthousiasme filmmuziek speelt. Af en toe wordt er een uitstapje naar de tango gemaakt.
  Cabrales treedt met enige regelmaat op bij projecten als Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen.

  Enige jaren speelervaring, zelfstandig en goed ritmisch een partij kunnen blazen is wel een voorwaarde.

  Het orkest bestaat uit volwassen spelers.

  www.cabrales.nl

  Docent: Remko Majoor
  Lesduur: 38 weken
  Dag en tijd: woensdagavond 19.45-21.15
  Lesprijs: € 400,- ex. BTW
  Aanmelden